budi odvažna!

U Hrvatskoj posluje više od 70 tisuća poduzetnica, a mi vam donosimo neke od njihovih priča

Piše Tihana Marović
Foto Shutterstock
2. studenog 2021. - 15:09

U želji da stanemo na kraj stereotipima i predrasudama, a u povodu Svjetskog dana poduzetnica i Dana jednakih plaća, ovoga mjeseca na potportalu "Budi slobodna" otvaramo teme s kojima se susreću žene u poslovnoj sferi.

Prema posljednjim podacima, u Hrvatskoj posluje oko 70 tisuća poduzetnica, što zaista nije zanemariv broj. S čime se sve susreću, što kada naiđu na stakleni strop, napreduju li zaista sporije u odnosu na muške kolege, jesu li baš uvijek manje plaćene za isti posao koji obavljaju, samo su neka od pitanja na koje želimo pronaći odgovore.

Sasvim je jasno kako odgovori ni na jedno od tih pitanja nisu jednoznačni. U svijetu političke korektnosti, u kojemu se potiče individualnost i autentičnost, žena u 21. stoljeću zaista može biti sve što poželi. Iskusni znaju kako se tajna uspjeha krije u onoj "pazi što želiš da ti se ne bi ostvarilo", ipak slijediti svoje snove još uvijek se čini kao najispravniji put.

Duboko ukorijenjeni tabui

Iako se vrata ambicioznim ženama lakše otvaraju nego prije nekoliko desetljeća, duboko ukorijenjene tabue još uvijek treba probijati. Uloga žene isključivo kao kućanice, supruge i majke, stvarnost je u mnogim obiteljima. Sa stavljanjem u takve kalupe još uvijek se susreću žene gotovo na svim razinama privatnog i poslovnog života.

Valjda ću do kraja života pamtiti rečenicu profesora na posljednjoj godini diplomskog studija, kada je manjoj skupini studentica mrtav hladan rekao nešto u stilu: "Lijepo je što ste se školovale, no vi ćete imati obitelj." Preporuku za doktorat dobio je, očekivano, kolega muškog roda. Iako profesorovu rečenicu nisam shvatila kao nešto važno što bi utjecalo na moje daljnje odluke, ta rečenica duboko mi se urezala u pamćenje, kao i žaljenje za tim što nijedna od nas nije odgovorila na tu zaista neprimjerenu opasku. Iako samosvjesne i visokoobrazovane mlade žene, spustile smo glavu i poslije to međusobno komentirale i ocijenile neprimjerenim. Žao mi je i što tijekom školovanja nismo upoznale više hrabrih i uspješnih žena koje bi nam dale do znanja da nije uvijek najbolja opcija biti savršeno pristojna, te bile poticaj da zauzmemo odlučniji stav. Jer važno je biti hrabra.

Ranije ove godine Slobodna Dalmacija upriličila je u Splitu, u atraktivnom prostoru na Peristilu, izložbu fotografija javnosti poznatih i nepoznatih žena koje se bave različitim poslovima, no s nečim što im je svima zajedničko: načinom na koji se bave svojim poslom, rezultatima svoga rada i uspjehom koji postižu, te žene nadahnjuju. Upravo je po tome izložba jednostavno i efektno nazvana "Žene koje nadahnjuju".

No kada prešutiš jednom, kao da prešutno pristaneš na takvu tezu. I zato je potrebno govoriti glasno, davati priliku i primjer djevojčicama, učenicama, studenticama, pa i odraslim ženama kojima je, a vidimo to sve češće, potrebno tek malo ohrabrenja, pa iz svojih podstanarskih stanova, bez velikih ulaganja, započinju i razvijaju sjajne poslovne pothvate.

Jasno i glasno govoriti

Napredovanje u velikim tvrtkama i korporacijama još je jedna razina o kojoj treba jasno i glasno govoriti. Vjetar u leđa svakako nam daju rezultati istraživanja provedenog ove godine: žene su na rukovodećim poslovima procijenjene intelektualno poniznijima, sklonije su traženju i prihvaćanju tuđih mišljenja i stavova, čak i ako su suprotni vlastitima, te su sklonije transformacijskom rukovođenju.

Stoga će, uoči Dana poduzetnica, koji se diljem svijeta slavi 19. studenoga, Slobodna Dalmacija organizirati konferenciju "Budi odvažna u poslovnom svijetu", na kojoj će svoja iskustva s nama podijeliti neke od najuspješnijih žena hrvatskoga poslovnog svijeta.

Potrebno je govoriti glasno, davati priliku i primjer djevojčicama, učenicama, studenticama, pa i odraslim ženama kojima je potrebno tek malo ohrabrenja da i bez velikih ulaganja započinju i razvijaju sjajne poslovne pothvate

Evo samo nekih od tema kojih ćemo se dotaknuti: karijera i(li) obitelj, majka tvrtke i(li) djeteta, uspjehom do sreće ili srećom do uspjeha, čije je vrijeme skuplje, a čije vrjednije, (ne)prilike stvaraju prilike, bolji izbor je korporacija ili poduzetništvo...

Pratite nas u tiskanom izdanju "Slobodne" i na portalu "Budi slobodna", šaljite nam svoje prijedloge i iskustva i zajedno mijenjajmo svijet nabolje za vas, vaše prijateljice, majke, kćeri, sestre, nećakinje...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 05:10