AIN‘T YOUR MAMA

Od majki se danas očekuje sve; da rade, odgajaju, čiste, peglaju, kuhaju i prvoklasno izgledaju. Ne snalazite se u svemu tome? Pomoći će vam ’ Mame Dalmacije’

Piše Matea Roglić
Foto Paun Paunović/Cropix
19. svibnja 2021. - 11:13

Žene, kraljice, a prije svega majke, epiteti su to koji krase tri energične i šarmantne Dalmatinke, Doris Franjić, Dinu Bonačić i Martinu Vranješ, osnivačice neformalnog udruženja građana - Mame Dalmacije.

Tri žene, mame, prijateljice, svaka sa svojom osobnošću, životnim stilom i stavovima, došle su na ideju povezati i ojačati zajednicu žena na regionalnoj razini, a u tome definitivno žare. Sila koja ih pokreće iliti lajtmotiv njihova djelovanja jest promicanje urbanih standarda majčinstva te podizanje svijesti o potrebi poboljšanja životnih uvjeta roditelja i djece.

Proćakulali smo s ovim trima genijalnim ženama o njihovu radu i majčinstvu, a one su jedva dočekale priliku da se srede i odvoje malo vremena za u miru popit kavu na kultnoj Rivi.

image
Doris Franjić, Dina Bonačić te Martina Vranješ, tri su mame udruge Mame Dalmacije, koje promiču urbane standarde majčinstva te podižu svijest o potrebi poboljšanja životnih uvjeta roditelja i djece
Paun Paunović/Cropix

Dvadesetsedmogodišnja Doris majka je dva dječaka, petogodišnjeg Josipa i Domagoja koji je navršio devet mjeseci. Medicinska sestra uživa u majčinstvu i svim čarima majčinstva. Dojenje izdvaja kao najljepši moment svoje uloge u kojoj, unatoč izazovima, uživa neizmjerno.

Dubrovčanka Dina (37) u “Najlipši grad na svitu“ došla je zbog studija prava. Fakultet, posao, muž, djeca i splitski mentalitet bili su joj dovoljan razlog da ovdje pronađe svoje mjesto po suncem i uživa u njemu već osamnaest godina.

- Dječak Vito ima tri godine, a sedmogodišnji Pjero na jesen kreće u školu - kaže nam.

Martina (30) sretno je udana već osam godina, uživa u odgoju svog petogodišnjeg sina Emanuela, a za sebe kaže da je vesela, grlata i optimistična. Slastičarka je po struci, ali se, ističe, bavi svime osim slasticama.

- Najlipši moment majčinstva mi je kada završi dan, ja sinu pročitam priču, a on me zagrli i poljubi - uvodno će Martina.

Splićanke i “gosparka“ (naglašava Dina) upoznale su se preko Instagrama 2019. godine, a kada su se susrele uživo, “kliknule“ su odmah.

- Brzo smo shvatile da idemo u istom smjeru. Projekt "Mame Dalmacije" osmislile smo kao projekt ojačavanja zajednice žena na području regije. Često dobivamo upite o majčinstvu, dojenju, a nerijetko i o modi – navode kroz smijeh.

Influencerice nisu – odmah se složno ograđuju, ali ne poriču kako njihovo djelovanje utječe na mnoge majke i žene koje su u ovim vremenima susreću s iznimnim izazovima koje im postavlja društvo.

- Od majke se danas očekuje da bude sve. Da radi, da se brine o djeci, da sređuje stan, kuha ručak i da pritom izgleda kao zmaj. Život majki danas puno se razlikuje od majčinstva u prošlosti. Jako je izazovno i zahtijevno, ali mi plivamo u dobrim vodama u privatnom i obiteljskom smislu - ističu.

image
Tiskaju i majice “Ain't your mama“, a novac od prodaje majica ide u humanitarne svrhe
Dea Roščić

Majke po vokaciji, trenutno provode humanitarnu akciju u suradnji s Merch Company i Brunom Lerotićem u kojoj skupljaju novce za majku iz Zagreba kojoj je potreban novac za liječenje. Tiskaju i majice “Ain't your mama“, a novac od prodaje majica ide u humanitarne svrhe.

- Odaziv majki i sudjelovanje u humanitarnim akcijama dokaz je koliko srce imaju Splićanke i htjele bismo im zahvaliti na tome - ističu.

Osnovale su i portal s direktnim savjetima o majčinstvu, u kojem se majke mogu i “izjadati“ i podijeliti neke svoje probleme. Organiziraju radionice, predavanja, pišu kolumne, što je prava mala informativna riznica na jednom mjestu.

Pitali smo ih i koji im je najbolji savjet koji im je majka dala. Dina spremno odgovara:

- Jedino sretna i zadovoljna mama je dobra mama svom djetetu. To mi je majka uvijek govorila. Umorna mama nije dobra mama. Prijateljice se slažu i dodaju:

- Majka mora biti zadovoljna i sretna sobom jer ako je majka nervozna to odmah projicira na sve oko sebe. Ispunjena i ostvarena majka je kvalitetna majka – Doris će.

Nekada je, kaže Martina, teško vješto žonglirati u tim vodama, ali bitan je pozitivan stav i energija.

Ove žene smatraju da majka mora misliti svojom glavom, tuđe savjete uzimati s rezervom, a u svom djelovanju trude se ostati prizemne i autentične. Dinamične su i iskrene, baš kao prave Dalmatinke.

- Imaš svoj đir i vozi ga, a mi bismo definitivno rekle da imamo svoj đir. Autentične smo i nastojimo ostati prirodne i svoje. Žene se često preko Instagrama znaju prezentirati savršenima i skrivaju mane, ali u nas to nije slučaj. Ako imamo težak dan na nama će se to vidjeti, drugačiju sliku se ne trudimo stvoriti, mi smo takve kakve jesmo. “Što na umu to na drumu“ - ističe Dina.

Novim majkama bi poručile da budu svoje, pozitivne i da kada im je teško da stvar pokušaju vidjeti iz svoje perspektive.

- Osluškujte sebe, svaka majka zna što je najbolje za dijete. Slušajte sebe i svoje tijelo. Ja čak ni ne slušam svoju mamu nego imam svoj neki princip, ja poštujem njezine metode, ali mislim da ja kao majka najbolje znam što je dobro za moje dijete - govori Doris.

image
Nisu influencerice nisu, ali ne poriču kako njihovo djelovanje utječe na mnoge majke i žene koje se susreću s iznimnim izazovima koje im postavlja društvo
Dea Roščić

Najteži izazov u odgoju svojih dječaka je, kimaju sve, odgojiti ih u zrelu i zadovoljnu osobu.

- Sve smo majke dječaka, koji su sami po sebi živahni i nama kao pripadnicama ženskog spola to je izazov. Meni je suprug često na brodu i moram biti majka i otac. Nekad fali i muška ruka. Povezanost majke i djeteta najbolje se vidi kada ono ima problem i ne može ga smiriti ni baka ni teta ni dida, nego zagrljaj majke - tvrdi Dina.

Za dalje imaju velike planove, ali ističu dame da djeluju “od momenta“.

- Naš moto je očekujte neočekivano. Nikad ne znate što sutra nosi, naročito u doba pandemije.

Voliš ovakve teme? Svaki dan donosimo nove! I sve su na našem portalu https://slobodnadalmacija.hr/budi-slobodna

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 22:17