MILENA MRATINIĆ, PREDSJEDNICA UDRUGE

‘Majka Splitskog cvita‘: isto kao i Hajduk, ova nagrada je rođena iz - dišpeta!

Piše Milena Budimir
Foto Paun Paunović/Cropix
7. ožujka 2022. - 15:32

Split ima svoj cvit! Šta je i u redu, ipak smo, kažu, ime dobili upravo po njemu. A,  gdje ćeš ljepše nagrade za slavljenje ženske upornosti, truda i topline - doli cvijeta?!

Ona je "kriva" za to! Ime joj je Milena Mratinić, osnivačica je Splitskog cvita, nagrade za koju će reći kako je rođena, poput Hajduka - iz dišpeta.

- Cilj je bio okupiti žene, kako bi jedna drugoj „dale lupeške", pomogle, upoznale se, razmijenile sve dobro. A dobrog i dobre vibracije među ženama je pregršt - kazala je Milena.

Oduvijek ju je mučilo što mnoge žene nisu eksponirane u medijima, što za mnoge njihovi sugrađani nisu nikada čuli, a one cijeli život rade. Rade bez stajanja, rade samozatajno.

- Sve te anonimne žene čine naš grad ljepšim, boljim, one su uzor nama, našoj djeci, ustraje Milena, koja je ponosno u posljednjem desetljeću u taj splitski buket čarobnica sakupila 120 prekrasnih cvjetova, prekrasnih duša.

- Prekrasnih priča, dodati će.

Sve su one tu kao poticaj za druge, za druge žene, ali i druge muškarce.

Kad smo kod njih - Milenin je čovik - čovik od mora. Ispraća ga i dočekuje, čeka, dok on među valovima zarađuje za život, ona na kopnu drži sva četiri kantuna kuće, odgaja djecu, sad već i unuke sanja, priznaje.

- Samo žene pomoraca mogu razumjeti kakav je to život, veli nam, dok ćakulamo o teškim rastancima i prekrasnim sastancima. Kao da tako mora i bit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 06:17