StoryEditorOCM
Dalmacijapala presuda

Slučaj Domić: Šibenski sud loše dokazao krivnju

Piše PSD.
20. ožujka 2013. - 16:10

Odluka Vrhovnog suda za nas je očekivana jer smo to i tražili u našoj žalbi na prvostupanjsku presudu. Krivnju svih optuženih dokazat ćemo i u novom postupku - kazao je Michele Squiccimarro, županijski državni odvjetnik u Splitu, komentirajući ukidanje oslobađajuće presude za Ivanu Domić, bivšu sutkinju i predsjednicu Općinskog suda u Supetru na Braču, i 12 optuženih.

Vrhovni sud se u svojoj odluci složio s tužiteljstvom koje je smatralo kako je na prvom suđenju pogrešno i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje. Naložili su stoga da se na novom suđenju ponovno provedu svi dokazi, što podrazumijeva i ispitivanje svih svjedoka. Također smatraju da treba saslušati i neke nove svjedoke, i to ponajprije one koje tužiteljstvo navodi u žalbi. Prema Vrhovnom sudu sporno je što u svojoj odluci o oslobađanju krivnje sudsko vijeće iz Šibenika nije dalo ocjenu vjerodostojnosti i valjanosti svakog pojedinog dokaza.

Ukupno za 18 točaka optužnice donesen je općenit zaključak i nisu dani konkretni razlozi za zaključak kako nije dokazano da bi optuženici počinili kaznena djela za koja su optuženi. Propustili su ocijeniti, navodi Vrhovni sud, jesu li presude zbog izostanka u vrijeme kada su donesene bile utemeljene ili su nastale kao rezultat kriminalne aktivnosti. Šibenski Županijski sud oslobodio je u veljači 2010. godine krivnje bivšu sutkinju i 12 optuženika za kaznena djela prilikom donošenja presuda u zemljišnim odnosima.

Sudsko vijeće pod predsjedanjem sutkinje Jadranke Bige-Milutin na osnovi iskaza oko 100 svjedoka, svih dokaza i pregleda spornih spisa zaključilo je kako ničim nije dokazano da je bivša sutkinja počinila kazneno djelo koje joj se stavilo na teret, a niti da su ostali suoptuženi počinili kaznena djela poticanja ili pomaganja.

- Mislim kako je odluka o oslobađanju od krivnje bila dovoljno kvalitetno i argumentirano obrazložena - mišljenje je Nediljka Ivančevića, odvjetnika iz Splita koji zastupa optuženu Domić.

K. MARIĆ BANJE


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 22:57