StoryEditorOCM
DalmacijaNIŠTA OD NAKNADE

Sinjanima voda po staroj cijeni

Piše PSD.
5. svibnja 2015. - 18:17
Propao je i treći pokušaj sinjske vlasti da uvede naknade za razvoj vodnoga gospodarstva kroz povećanje cijene vode za jednu kunu po metru prostornom. U 13 od 14 sinjskih naselja koja opskrbljuje “Vodovod i odvodnja Cetinske krajine” (osim Zelova koje nema vodovoda) godišnje se potroši oko 1,1 milijun “kubika” vode.

Nekada su svi potrošači plaćali naknadu za razvoj kojom su se (su)financirali priključci novih potrošača ili manji zahvati na mreži. Nakon ukidanja te naknade uvedeno je da za novi priključak privatna osoba plaća 1000 kuna, a pravne osobe 3000 kuna.

Zakon je ukinuo taj namet i omogućio ponovno uvođenje naknade za razvoj, o čemu odluku donosi grad, odnosno općina.

Na području koje vodom opskrbljuje “Vodovod i odvodnja Cetinske krajine” takvu naknadu u visini od jedne kune po metru prostornom uveli su grad Trilj i općine Dicmo, Hrvace i Otok. Kako Sinj po toj osnovi nema prihoda, već treću godinu zaustavljeno je (su)financiranje vodovodnih priključaka.

Do glasovanja nije došlo. Uvidjevši da za prijedlog neće imati većinu u Vijeću, zamjenica gradonačelnika Kristina Križanac povukla je tu točku. Isto je 2012. godine napravio gradonačelnik Ivica Glavan, a prošle godine prijedlog je odbijen glasovanjem.
Toni Paštar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 13:23