StoryEditorOCM
DalmacijaImamo oskarovku

Ministre, upoznali ste Martu Han, najbolju matematičarku u državi

Piše PSD.
28. ožujka 2015. - 21:22
Tek je postala punoljetna, no u svom životopisu ona ima već dva - Oskara. Doduše ne ona zlatna hollywoodska kipića, već “Oskare znanja” koje je Marta Han, 18-godišnja učenica završnog, četvrtog razreda makarske Srednje škole “Fra Andrija Kačić Miošić” osvojila na državnim prvenstvima iz matematike. Maturantica je, naime, dva puta bila najbolja na državnim nadmetanjima iz ovog većini školaraca teškog predmeta, no Marti to ide poprilično lako.

‘Filmovi su moja ljubav’

- U prvom razredu sam bila najbolja u Hrvatskoj, u drugom razredu sam bila treća u državi, dok sam opet u trećem razredu osvojila prvo mjesto kao najbolja matematičarka u državi. Sada sam, u četvrtom razredu, opet izborila pravo nastupa na državnom prvenstvu, pa ćemo vidjeti što ću osvojiti - skromno govori Marta, koju je pohvalio i prof. dr. sc. Vedran Mornar, ministar znanosti, obrazovanja i sporta, prilikom posjeta njenoj školi gdje je bio u četvrtak.

A Marta želi i dalje učiti, svladavati sve one vještine koje matematičke jednadžbe, formula i ini zadaci, njoj čine izazov.

- Plan mi je upisati matematiku ili kemiju na zagrebačkom PMF-u, a ljubav prema matematici odavno je u meni. Jednostavno mi to ide, zadatke rješavam s lakoćom - zbori mlada djevojka pred kojom je svijetla budućnost, iako školovanje okončava u ne baš primjerenim uvjetima za tako vrsne talente. Ona vam u školskoj knjižici, sada u e-Dnevniku, samo petice niže - učenik je od prvog razreda s 5.0!

Lani je bila i na državnom nadmetanju u informatici, a na dosta županijskih natjecanja bila je iz raznih predmeta, dok što se hobija tiče izdvaja ljubav prema - filmovima. I na svemu zahvaljuje mentorici iz matematike profesorici Željki Tulić, koja godinama ima učenike koji osvajaju nagrade.

- Nije vam to slučajno - skromno nam zbori Marta, budući je mentorica Tulić spremala za nadmetanja iz matematike na državnom nivou i - Antu Ravlića. Taj bivši učenik je osim matematike, u četverogodišnjem srednjoškolskom školovanju deset puta bio na državnim nadmetanjima iz raznih predmeta.

- Nisam vam ja bitna, već ta djeca koja imaju znanje, talent i želju za učenjem - koncizna je profesorica Tulić, dok i psihologinja Sanja Puharić s posebnim zadovoljstvom pohvaljuje učenike škole koji broje uspjehe na državnoj razini, bilo u matematici, fizici, kemiji ili pak raznim sportovima.

- A da imamo još i prijeko potrebne stručne službe? Tražimo godinama četiri stručne osobe, jer samo imamo knjižničarku i mene, psihologa. No uvijek dobijemo odbijenice, a mnoge krizne situacije smo imali u školi, od pedofilije, ranjavanja profesora, pogibija u prometnih nesrećama učenika, pokušaji samoubojstava,...

Sve nam nedostaje, škola je u kvartu okružena kladionicama i mnogobrojnim kafićima - naglasila jer psihologinja Puharić, dodajući i ovo:

- Iako nemamo dobre školske zidove i opremu, imamo puno talenata, odlične učenike i profesore.

Sandra Barčot
Snimio Ivo RAVLIĆ / CROPIX

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 21:34