StoryEditorOCM
Dalmacijabogata baština

Kulturno-informativni centar: doživjeti Salonu svim osjetilima

Piše PSD.
3. siječnja 2015. - 09:17

Kulturno-informativni centar na ulazu u Salonu, svojevrsna recepcija za posjetitelje s pet paviljona i drugim sadržajima, mogao bi se početi graditi u ovoj godini.

Naime, za tu svrhu Grad Solin je preko natječaja Ministarstva turizma osigurao 140 tisuća kuna za izradu projektne dokumentacije, a za realizaciju dijela tog projekta, ukupno vrijednog 18 milijuna kuna, u 2015. godini predviđeno je, kako saznajemo, ulaganje od oko 2,6 milijuna kuna.

Grad diže kredit

Grad Solin, prema riječima njegova gradonačelnika Blaženka Bobana, od toga treba osigurati 900 tisuća kuna vlastitih sredstava, a preostali iznos od oko 1,7 milijuna kuna osiguralo bi Ministarstvo iz fondova EU-a. Prema izglasanom proračunu Grada Solina za 2105. godinu, Grad planira dignuti kredit kako bi u ovoj godini raspolagao s tih 900 tisuća kuna.

- Kompletna dokumentacija predana je Ministarstvu turizma, a uskoro očekujemo potvrdu sufinanciranja izrade samog projekta, a zatim i sklapanje ugovora s Ministarstvom za realizaciju ovog projekta.
S realizacijom projekta krenuli bismo tako u 2015. godini, kada bismo uložili spomenutih 2,6 milijuna kuna. Rokovi dovršetka izgradnje projekta, koji je planiran u fazama, ovisit će o daljnjem odobravanju potrebnih financijskih sredstava – veli Boban.
Kako smo već pisali, radi se o projektu kod sadašnjeg ulaza u arheološki kompleks Salone, svojevrsnoj recepciji za posjetitelje.

Turizam za pet osjetila

Kompleks se na 10.000 metara četvornih sastoji od recepcije, parkirališta, pet postaja (paviljona) od kojih svaka predstavlja, odnosno stimulira jedno od osjetila, te vidikovca s kojeg se vidi cijela Salona uz panoramu Solina, ušća Jadra, Vranjica, Kaštela, Čiova i Splita.

U osmišljavanje projekta bio je uključen i Poduzetnički centar “Solin” na čijem je čelu diplomirana ekonomistica menadžmenta Ivana Ninčević, predsjednica i voditeljica spomenutog Centra koji je i pripremao projekt za natječaj.

Radi se, dakle, o inovaciji u turizmu, odnosno T5O “turizam za pet osjetila”, kako bi svima bilo moguće doživjeti Salonu, okusima, mirisom i zvukovima Mediterana, kroz sve bogatstvo kulturno-povijesne baštine ovoga kraja.

Mia Sesartić
Snimio Mario Todorić/cropix

Pet paviljona

U zgradi na recepciji kompleksa planiran je info-pult, caffe bar s terasom i suvenirnica, a unutar kompleksa je i multimedijalna dvorana s pratećim sadržajima i sanitarni čvor. Osmišljeno je i pet paviljona, prvi poput rimske blagovaonice, drugi kao atrij s biljkama i mirisima Mediterana, a treći kao rimski teatar pun poezije. Četvrti bi s fontanama asocirao na “rimski akvedukt”, dok bi se u petom paviljonu, primjerice, nalazila i kamena maketa arheoloških lokaliteta kako bi i slijepe i slabovidne osobe mogle doživjeti Salonu, a prolazi u objektu bili bi obilježeni i taktilnim pločama kako bi se oni mogli lakše snalaziti po paviljonima – pojasnila je Ninčević.

Boban u Bruxellesu

Gradonačelnik je uz čelnike naše, i pojedinih susjednih županija, boravio u studenome u Bruxellesu, a posjet je bio vezan upravo za hrvatske EU projekte od arheološko-povijesnog značenja. Posjet je bio važan i za ovaj ulaz u arheološki kompleks Salone jer su dodatno upoznati s mogućnostima koje pružaju EU fondovi, posebno u pripremi projekata.

Čekaju se rezultati

Projekt Kulturno-informativnog centra Salona apliciran je na natječaj Ministarstva turizma (poticanje razvoja centara za posjetitelje), gdje je prošao na natječaj za sufinanciranje projektne dokumentacije i izabran među 12 projekata u državi.

Nakon namjenski utrošenih sredstava opravdanih izvještajima, prijavljen je i na drugi dio, odnosno prvu fazu gradnje, te trenutno čekamo rezultate na natječaju za sredstva iz Fonda za razvoj turizma – kazala je Ivana Ninčević.


Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 11:27