StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: TORBICE SA ZADARSKIM POTPISOM DIO SU HUMANITARNOG PROJEKTA

Zadranka Ivana Bičanić s kćerkom Ivice Todorića pomaže srčanim bolesnicima!

24. srpnja 2018. - 12:58
chic_ib3-110718

Šarene, otkačene, drukčije i s hrvatskim, točnije zadarskim potpisom - tako bismo u nekoliko riječi mogli opisati torbice Chic IB bags, autorsko djelo Ivane Bičanić (37). U dvije godine stvorila je brend najviše prepoznatljiv po bucket modelima otkačenog dizajna i sportske elegancije, koje vole žene svih generacija, a dio su i outfita naših poznatih dama poput Olje Vori, Lejle Filipović, Sonje Kovač, Ive Todorić, Ivane Delač Đolo, Renate Sopek, Nade Bučević...

Ove male, chic, praktične skulpture cijenit će svi pobornici hrvatskog dizajna i ručnih radova. Bilo da preferirate klasične komade, večernji glamur ili dnevnu jednostavnost, Ivana će ručno izraditi torbicu za vas! Prije nekoliko godina počela je skromno, zanat je izučila od starog zagrebačkog torbara, nabavila krojačku mašinu, bucket torbice počela izrađivati u svom stanu u Zadru i objavljivati ih na društvenim mrežama. Malo-pomalo žene su počele upoznavati njezin dizajn i iznova kupovati torbice, za sebe, prijateljice, mame, sestre...

- Kad radiš ono što voliš i od toga ne odustaješ, stvari se u životu poslože. Još sam kao tinejdžerka prijateljicama izrađivala torbice, a onda sam se zaposlila u inozemstvu i blokirala svoju kreativnost. Kada sam se vratila u rodni grad i zasnovala obitelj, shvatila sam da je vrijeme da se vratim sebi i u poslovnom smislu. Torbice koje napravim baš po svome guštu najbolje prolaze kod kupaca, rano sam to shvatila - zato se držim teze da treba slušati svoju intuiciju, biti hrabar i izići iz kalupa. Zbog toga je i sam proces proizvodnje za mene ispunjujuće iskustvo - kazala nam je Ivana.

Počela je sa mini bucket modelima, koji su i dan-danas najprodavaniji, a trenutno nudi ukupno pet modela torbica s mogućnošću raznih kombinacija boja i detalja poput zakovica, resica, kamenčića, bedževa i ukrasnih traka. Materijal koji uvijek koristi prilikom izrade je brodski skaj, za njega kaže da nema veze s običnim skajem, vrhunske je kvalitete, izdržljiv je materijal te, kako mu i samo ime govori, često viđen na jedrilicama i jahtama. Čvrst je, otporan na sunce i vodu.

- I unutarnja tkanina torbica uvijek mi mora biti šarena, jednostavno volim da me i to razveseli kad otvorim torbu, a ne samo njezina vanjština. Radim dvije kolekcije godišnje (proljeće/ljeto, jesen/zima) i trenutno se bavim shopper torbama nešto većih dimenzija, kao i onima s tvrđim poklopcem, jer su i same dame to tražile - ukratko opisuje Ivana što njezina jesenska kolekcija donosi. Uz to, trenutno je uključena u jednu humanitarnu priču koja je već odjeknula hrvatskim medijskim prostorom, najviše zbog Ive Todorić.

- Ivu sam upoznala na seminaru Ane Bučević u Zagrebu i tamo prvi put čula njezinu životnu priču i za njezino okretanje duhovnosti. Već mi je dugo na umu bio jedan humanitaran projekt i pitala sam je bi li se možda u njega uključila. Naime, Iva je imala zdravstvenih problema sa srcem, uspješno se oporavila, a njezin Instagram profil zove se Srculence. Ja sam napravila torbice s motivom srca, ona ih promovira, a novac od svake prodane torbice ići će za liječenje srčanih bolesnika, točnije udruzi "Veliko srce malom srcu“. Jako sam sretna što možemo pomoći, što je Iva vrlo srčana i pristupačna osoba - rekla nam je Ivana, navodeći i to da akcija traje do jeseni.
Još je uvijek aktualna Chic IB bags ljetna kolekcija "Summer in the city", a za kampanju su fotografije snimane na prekrasnim lokacijama Zadra, poput Trga pet bunara, Foše, rive i Morskih orgulja.

- Iskreno, sanjala sam o ovome. Od ideje do danas otvorila sam i svoju radionicu u zadarskom kvartu Vruljica, imam i web shop. Zadovoljna sam svakim novim korakom prema naprijed, ma koliko malen bio! Ja sam sretna žena koja u posao unosi cijelu sebe, a kupci to prepoznaju - zaključuje Ivana.

08. svibanj 2024 15:27