StoryEditorOCM
ViralVELIKE PROMJENE

Monika (14) je jedna od rijetkih manekenki sa sindromom Down koja je hodala na pisti njujorškog Tjedna mode: ‘Bila sam princeza‘. Ovo je priča o njoj

Piše Marija Čović
28. listopada 2022. - 16:25

Newyorški tjedan mode je, zajedno s Parizom, Londonom i Milanom, jedan od "velike četvorke" prestižnih svjetskih događanja na kojima poznati brendovi, ali i oni koji se tek probijaju, predstavljaju svoje nove kolekcije.

Slavne svjetske manekenke nose njihove kreacije, a na nedavnom jesenskom tjednu mode u New Yorku pistu su dijelile s 14-godišnjom Monikom Myers, tinejdžericom iz kanadskog Toronta.

Ne bi to bilo pretjerano čudno s obzirom da se u profesiju manekenki i modela regrutiraju još mlađe djevojke i mladići, ali Monika je jedna od prvih, naročito u toj nježnoj dobi, manekenki sa sindromom Down koja je prošetala pistom prestižnog njujorškog modnog tjedna.

- Nisam uopće bila nervozna, bila sam hrabra i prekrasna, osjećala sam se kao princeza – kazala je Monika.

Njezina ponosna mama Stephanie rasplakala se kad je vidjela kako se njezinoj kćeri ostvaruju snovi.

- Moje prijateljice nisu mogle vjerovati svojim očima kad su me vidjele u prekrasnoj haljini, s lažnim trepavicama i frizurom – pričala je kasnije oduševljena Monika koja je od malih nogu voljela sve što ima veze sa frizurom, šminkom i haljinama.

Nikad se nije ustručavala stati pred kameru, obitelj ju je uvijek podržavala i cijenila ono što je radila, poticaj da se počne baviti modelingom pronašla je posljednjih godina u drugim modelima sa sindromom Down, a sada je ona sama inspiracija drugima.

Već prije je Monika sudjelovala na tjednu dječje mode u Torontu, ali njezina karijera manekenke i modela uhvatila je maha kad je potpisala ugovor s međunarodnom agencijom Zebedee.

Nedavni tjedan mode u New Yorku, na kojemu je bila prvi kanadski model sa sindromom Down, a nosila je kreacije Primarka i Wanda Beauchamp Couture, bio je vrhunac njezine dosadašnje karijere, ali i potvrda promjena koje se događaju u modnoj industriji.

- Ne znamo što budućnost nosi, ali Monika voli modeling i svijet joj je otvoren, željela bi odraditi još snimanja i revija. Sjajno je vidjeti uključivost u modnoj industriji – kazala je njezina mama Stephanie.

Ali moda nije jedino što zanima Moniku, od malih nogu bavila se plesom, baletom, glumom, izviđačica je i pjeva u zboru, skija, vozi bicikl i osvajačica je zlatnih medalja u sinkroniziranom plivanju.

Sada potiče i druge da slijede svoje snove, budu hrabri i vjeruju u sebe, pokrenula je inicijativu "hrabra sam i prekrasna", izrađuje poticajne narukvice, a novac od njihove prodaje donira humanitarnim organizacijama.

Svojim stilom i osobnošću inpresionirala je i modne kreatore.

- Monika je bila spektakularna na pisti – kazala je Suzy Tamsy nakon što je mlada manekenka nosila njezinu haljinu na dječjem tjednu mode u Torontu.

Dodala je kako modna industrija treba još pojačati inkluzivnost i pozitivan odnos prema tijelu kako bi bila primjer i udaljila se od stereotipa o "savršenom izgledu, super mršavim tijelima i određenom visinom manekenki".

U veljači ove godine 26-godišnja Portorikanka Sofia Jirau je ispisala povijest postavši prvi model sa sindromom Down slavnog brenda Victoria‘s Secret. Tada je sa još 17 drugih žena različitog porijekla i zanimanja sudjelovala u novoj kampanji brenda donjeg rublja, predstavljajući kolekciju Love Cloud.

Sofia je u veljači 2020. bila i na newyorškom tjednu mode kazavši kako je jako ponosna što je jedna od nekoliko modela sa sindromom Down koji su uspjeli sudjelovati na važnom modnom događaju.

A prvim profesionalnim modelom sa sindromom Down smatra se Australku Madeline Stuart, koja će 13. studenoga proslaviti 26. rođendan.

image

Australku Madeline Stuart, na slici s mamom Rosanne, smatraju prvom profesionalnom manekenkom sa sindromom Down

Trevor Collens/Afp

Ona je odlučila da želi biti manekenka kad je 2014. s mamom posjetila modnu reviju u rodnom Brisbaneu. Smršavila je 20 kilograma i fotografije koje su svjedočile o njezinoj tranformaciji objavila na Facebooku stekavši preko noći više od sto tisuća pratitelja.

image

Portorikanka Sofia Jirau je prvi model sa sindromom Down slavnog brenda Victoria‘s Secret

Eva Marie Uzcategui/Afp

Potpisala je dva modna ugovora, jedan s brendom odjeće za fitness Manifesta, drugi s brendom torbica everMaya. U godinama koje su slijedile sudjelovala je u revijama na modnim tjednima u New Yorku, Londonu i Parizu, u Rusiji, Kini, Dubaiju...

Među djevojkama sa sindromom Down, koje ostvaruju uspješne karijere u svijetu mode su i dvije Britanke, 22-godišnja Beth Matthews i 20-godišnja Ellie Goldstein, prva osoba s tim sindromom koja je predstavljala slavni brend Gucci.

Beth kaže kako je njezin glavni cilj da stekne više samopouzdanja, ali uz karijeru modela željela bi se okušati i u Hollywoodu...

28. travanj 2024 19:24