StoryEditorOCM
SportEUROPSKO PRVENSTVO S DOWN SINDROMOM U FRANCUSKOJ

Plivačica PK Zadra Lucija Mijolović ukupno četvrta!

Piše Ivica GJERGJA
5. studenog 2017. - 12:39
Danijela i Lucija (1)

Nakon uspješnog nastupa na Olimpijadi za plivače sa Down sindromom 2016. godine u Italiji, na kojem je Hrvatska nastupila s dvije plivačice, na ovogodišnjem Europskom prvenstvu u Francuskoj pod hrvatskom su zastavom zaplivale tri plivačice: Marija Pinjuh i Petra Vićan iz PK Natator i Lucija Mijolović iz PK Zadar.

Natjecanje se odvijalo u Bobigny, Pariz, od 28. listopada do 4. prosinca 2017., kroz četiri dana natjecanja, jutarnje kvalifikacijske i popodnevne finalne utrke. Rušili su se rekordi, i svjetski i europski, svirale su se himne najjačih nacija u plivanju osoba s Down sindromom, a Hrvatske je uzela dvije bronce!

Ekipu su pratili trenerica Danijela Kurtin, profesorica iz PK Zadar i Ivan Perzel, profesor iz PK Natator. Iako Lucija iza sebe ima već tri medalje sa europskog prvenstva (2013. i 2015.), ove godine joj to nije pošlo za rukom. Lucija je u četiri utrke bila plasirana kao četvrta. U svim utrkama Lucija je napravila velik rezultatski pomak, isplivala sedam osobnih rekorda i u četiri utrke bila jako blizu medalje.

U oštroj konkurenciji plivačkih sila, iako bez medalje, ostvarila je izuzetan nastup za hrvatsku reprezentaciju i za PK Zadar. U utrci 100m prsno, sa 1:57.23 medalja joj je izmakla za 3 stotinke , u utrci 200m prsno, sa izvanrednih 4:15.79 bila je 4. i sekundu udaljena od bronce. Četvrta je bila i na 100 m mješovito, također sa osobnim rezultatom (1:53.74) i na 50m prsno u finalnoj utrci, (54:17,osobni rezultat). U disciplini 200 m mješovito, sa osobnim rekordom 3.55.19 zauzela je 6.mjesto, na 50 m slobodno (44.90) bila je 9. a na 200 m slobodno 12.a (3,57.09). Po ukupnom zbroju bodova, isplivanih u finalnim utrkama Lucija je zauzela visoko četvrto mjesto, između 50-ak najboljih plivačica iz cijele Europe.

Marija Pinjuh, plivačica „Natatora" kojoj je ovo tek drugi nastup na velikom natjecanju ostvarila je ogroman uspjeh. Uzela je dvije bronce, na 50 m leđno (49.32) i 100m leđno (1.48.50), medalja na 200 m leđno joj je promakla a na 100 m slobodno je bila 23. Petra Vićan, također plivačica „Natatora" bila je debitantica na ovom EP, i u glavnoj utrci, na 200 m slobodno (3.46.67) bila je ukupno deveta, a 1. juniorka Europe, za što je četrnaestogodišnjakinja dobila i diplomu.

-Veliki je uspjeh plivačica koji brane boje Hrvatske na velikim natjecanjima i promiču plivanje i bavljenje sportom kod osoba sa DS. Dok se svjetska udruga plivača sa DS bori da se ovi plivači priznaju i u Olimpijsku kuću, ekipi iz Hrvatskog plivačkog saveza osoba s invaliditetom te klubovima koji promiču plivački sport za osobe sa DS preostaje i dalje uporno i vrijedno raditi. Za uspješnu provedbu ovog natjecanje zahvalan je HPSOI, a na potpori za ovo EP PK Zadar posebno zahvaljuje i Gradu, Županiji i ŠC Višnjik, kazala nam je trenerica u PK Zadru Josipa Nekić.

 

Zemlje sudionice
Natjecanje je bilo otvorenog tipa tako da su u otvorenoj konkurenciji nastupale i zemlje koje nisu članice EU. Zemlje koje su nastupale: Južna Afrika, Španjolska, Brazil, Francuska, Danska, Hrvatska, Irska, Estonija, Engleska, Rusija, Slovenija, Švedska, Turska, Portugal, Kosovo, Rumunjska, Poljska, Finska i Island.
08. lipanj 2024 05:18