StoryEditorOCM
KalelargaZOOLOŠKI NA KALELARGI

Veterinarska inspekcija prijavila tri strana državljana: vlasnici sova kukuvija i zelenog majmuna dobili novčane kazne!

Piše M.M.
24. kolovoza 2022. - 11:49

Nakon što smo pisali o iskorištavanju diviljih životinja u svrhu zabave turista i zarade, Državni je inspektorat obavio nadzor i zaključio kako su prekršena životinjska prava. Prijavljena su tri strana državljana koje je sud kaznio novčanim kaznama. 

- U koordiniranom inspekcijskom nadzoru veterinarske i inspekcije zaštite prirode Državnog inspektorata u suradnji sa službenicima MUP-a, PU zadarske te komunalnim redarstvom Grada Zadra na području Poluotoka zatečena su tri strana državljanina koji su javnosti predstavljali dvije sove kukuvije (Tyto Alba), označene nezamjenjivim bešavnim prstenom te jednu čipiranu ženku zelenog majmuna (Chlorocebus Sabaeus). Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je zakonito podrijetlo životinja.

Zbog povrede čl. 60. st.1. Zakona o zaštiti životinja odnosno zbog korištenja životinja s ciljem predstavljanja bez suglasnosti veterinarskog inspektora, optužnim prijedlogom veterinarske inspekcije Državnog inspektorata proveden je žurni prekršajni postupak u suradnji sa MUP-om, PU zadarskom, u kojem je Općinski sud u Zadru počiniteljima prekršaja izrekao propisane novčane kazne - navodi se u odgovoru Državnog inspektorata. 

02. lipanj 2024 14:55