StoryEditorOCM
ForumNIJE DOBRO

Šef veterinara: Trebamo pomoć vojske i civilne zaštite; Poznati svinjogojac: Tražimo ostavku ili smjenu ministrice!

Piše JL
19. rujna 2023. - 08:40

Tražimo ostavku ili smjenu ministrice poljoprivrede Marije Vučković i ravnateljice Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Tatjane Karačić, a ako se to ne ostvari, spremni smo izaći na ulice i prosvjedovati - poručio je Antun Golubović, poznati svinjogojac iz Đurića, ujedno predsjednik Sektora za svinjogojstvo HPK.

- Ako ne dođe do njihovih ostavki ili smjene, spremni smo izaći na ceste da zaustavimo tzv. akcijski plan, kako oni nazivaju suzbijanje afričke svinjske kuge, a to je ustvari akcijski plan uništenja svinjogojstva u Vukovarsko-srijemskoj županiji, pa i šire. Taj se tzv. akcijski plan sastoji od dviju opcija - jedna je da sudbina svinja bude eutanazija i da završe u Agroproteinci, a druga da završe u jednoj mesnoj industriji koja plaća 0,95 eura za kilogram, dok država dodaje još 0,80 eura, što smatramo čistim pogodovanjem, koje se može usporediti s ratnim profiterstvom, piše Jutarnji.

Ta mesna industrija povlači novac od države na štetu svinjogojaca uz odobrenje Ministarstva poljoprivrede.

Budući da naše svinje imaju dvije mogućnosti, tako i ministrica i ravnateljica imaju dvije mogućnosti - ostavka ili smjena - poručio je Golubović i dodao da se na primjeru sporne subotnje eutanazije u Andrijaševcima "vidjelo kako u sustavu ništa ne funkcionira."

Kuga na pragu

- Sada je na vidjelo izašlo sve što ja govorim već gotovo tri mjeseca, dok su me tijela vlasti prozivala da širim laži i nebuloze. Ovo se mora zaustaviti jer je kuga na pragu Osječko-baranjske županije, koja je još veći proizvođač od nas, i ako tamo uđe, to će biti nenadoknadiva katastrofa - rekao je Golubović. Sada se čeka odluka UO-a HPK na hitnoj sjednici koja je sazvana za sutra, a za isti je dan dogovoren i sastanak u Ministarstvu.

Očitovanje o zahtjevu svinjogojaca i prozivkama na račun vladajućih zatražili smo i od Ministarstva poljoprivrede.

"Uz puno razumijevanje nezadovoljstva pojedinih posjednika zbog eutanazije svinja, ministrica poljoprivrede Marija Vučković u konkretnom slučaju ne vidi razlog zbog kojega bi podnijela ostavku," odgovorili su nam iz Ministarstva poljoprivrede.

Navode i da "Nacionalni veterinarski sustav daje sve od sebe i radi dobro - točno je predvidio smjer kretanja bolesti i epidemiološka slika je potvrđena".

Kad je riječ oiznosu od 0,80 eura po kilogramu koji se plaća za svinje koje preuzme mesna industrija, navode da će se to "isplaćivati posjednicima svinja, a ne mesnoj industriji".

Nema dovoljno veterinara

Predsjednik Veterinarske komore, Ivan Zemljak, večeras je o dramatičnoj situaciji u Slavoniji govorio za RTL.

Odvija li se eutanazija po pravilima struke?

Odvija se i to na dva načina. Jedan je eutanazija na dvorištima vlasnika od timova veterinara, tehničara i nadležnog veterinarskog inspektora. Drugi način je da se svinje eutanaziraju u ovlaštenim klaonicama koje je odabralo Ministarstvo poljoprivrede.

Tvrdite da nema propusta, čuli smo ovih dana da je jedan svinjogojac sam dobio pištolj da ubije svinju?

To nije istina, svinjogojac je sam odlučio pomoći timovima u eutanaziji svinja. Nakon toga se priča promijenila, ali nitko ne daje svinjogojcima da sami obavljaju mjere na dvorištima.

Što je s dezinfekcijom, ima li tamo propusta?

Dezinfekcija se provodi u skladu s pravilima. Ona se provodi cijelo vrijeme od strane ovlaštenih organizacija za vrijeme eutanazije, dezinficiraju se eutanazirane životinje i prostori, a nakon što su životinje odvezene, napravi se završna dezinfekcija svih prostora i štala.

Svinje su tamo ležale satima, koliko je to opasno i zarazno?

Afrička kuga je izuzetno opasna, no ako se provode te biosigurnosne mjere, dezinfekcija i pazi se na to mjesto, ne postoji mogućnost da se ona raznese u okoliš. Jako je opasna jer se može prenijeti putem kukaca, dodira, ljudi pa apeliramo na ljude da smanje kretanje između dvorišta i što više paze na biosigurnost u svojim uzgojima svinja.

Ima li dovoljno veterinara za ovakvu situaciju?

Nažalost nema, već duže vrijeme govorimo da nema ovlaštenih veterinara na svim mjestima u Hrvatskoj. Zato su sad oformljeni veterinarski timovi iz cijele Hrvatske, dolaze iz Dalmacije, Imotskog, Sinja, Zadra, iz Međimurja, Istre, da pomognu kolegama u Vukovarsko-srijemskoj županiji suzbijati ovu opasnu zaraznu bolest.

Što tražite i što predlažete?

Prvo da se apelira da se veterinarima pomognu tako da vlasnici budu kooperativni, ali i da država osigura što više pomoći u izvlačenju tih svinja kako oni sami to ne bi morali vratiti. Drugo, na vlasnike apeliram da paze na svoje uzgoje i da ne kontaktiraju i ne odlaze u druga dvorišta gdje bi mogli prenijeti zarazu.

Čija pomoć vam je potrebna?

Pomoć civilne zaštite, vojske, bilo koga tko bi mogao u tim timovima uz veterinare mogao izvlačiti svinje do kamiona.

Ovogodišnju svinjokolju nemamo?

Naredbom je zabranjena i ove godine se neće provoditi. (D. A.)

27. travanj 2024 12:07