StoryEditorOCM
ForumNA RUBU PAMETI

Nevjerojatno je kakva sve imena roditelji daju djeci, srećom ona kao što su Ikea ili Lucifer zabranjena su zakonom

Piše PSD
7. srpnja 2023. - 08:13

Roditelji u djecu projiciraju svoje želje, pa i komplekse, što se na prvu najbolje može vidjeti i u imenima koja im daju. Neke majke i očevi često žele mališanima dati što originalnije i neobičnije ime, a neka od njih su takva da ih djeca jedva čekaju promijeniti. Zato i postoje popisi zakonom zabranjenih imena.

Cilj zabrane određenih imena je spriječiti da djeca dobiju imena kojima bi se drugi rugali ili ih zbog njih ponižavali ili ismijavali. Liste zabranjenih nastaju kada se dogodi da roditelji svom djetetu žele dati ime koje graniči s izrugivanjem.

Članak 343. Obiteljskog zakona Srbije predviđa pravo roditelja da izaberu ime za svoje dijete, ali da ono ne smije biti pogrdno, da to ne može biti ime koje vrijeđa moral ili koji se kosi s običajima i shvaćanjima sredine. U slučajevima kada se roditelji ne žele odreći imena koje je u suprotnosti s pravilima propisanim zakonom - matičar je dužan predmet dostaviti nadležnom organu starateljstva na odlučivanje, piše Stil.

image

U Francuskoj jedno je dijete trebalo dobiti ime Nutella

Afp

U mnogim zemljama imena koja nose značenje vraga ili neke poznate povijesne, mitske ili književne osobe ili lika, a koja sa sobom nose negativnu konotaciju ne mogu se dati djetetu. Zato je u Švicarskoj zabranjeno djetetu nadjenuti ime Juda, a jedan par u Njemačkoj svome djetetu htio je dati ime Lucifer, no to im je onemogućeno, a to je ime završilo na tamošnjem popisu zabranjenih imena. Zabilježeni su slučajevi u kojima su parovi željeli svojoj djeci nadjenuti imena Metallica ili Elvis – što je u Švedskoj zabranjeno, dok je Francuska zabranila imena princa Williama i imena koja se smatraju čudnim – kao npr. Jagoda.

Neobičnostima pri odabiru imena za djecu očito nema kraja. Tako u nekim zemljama postoje slučajevi da su roditelji djeci željeli dati imena kao što su Superman ili Ikea (Švedska), Nutella i Mini Cooper (Francuska), Mercedes i Chanel (Švicarska), ali i Facebook (Meksiko). Naravno, ta su imena odmah završila na popisu zabranjenih u ovim zemljama.

image

Jedan meksički dječak trebao se zvati Facebook

/Shutterstock

Ni Srbija ne zaostaje mnogo kada su u pitanju čudna imena. Iako ova imena nisu na popisu zabranjenih, definitivno su na popisu najčudnijih. Za djevojčice to su Duga, Mirodija, Pravda, Heidi, Brilijant, Princeza, Svila ili Pepeljuga. A kod dječaka: Ris, Dinarko, Svilenko, Tarzan, Mrgud, Granit, Omiljen..., piše Stil.

Dakle, poštovani roditelji, ako vam je neko neobično ime toliko drago da ga zaista želite dati dragoj, štoviše najdražoj osobi, otiđite u matični ured i dajte ga samome sebi. Promijenite ime pa ako prođe, prođe. A novorođenu djecu pustite da krenu u život bez roditeljskih eksperimenata i projekcija.

image

Roditelji koji vole neobična, rubna imena trebali bi ih dati sebi, a djecu ostaviti na miru (ilustracija)

/Shutterstock
27. travanj 2024 18:21