StoryEditorOCM
ForumŽENE I DOMOVINA

Joža Manolić slavi 104. rođendan! Otkrio zbog čega je zakasnio na vlastito vjenčanje i koja mu je pogreška života

Piše Marko Bilić
21. ožujka 2024. - 19:53

Josip Manolić sutra slavi 104. rođendan! Najdugovječniji hrvatski političar, najbliži suradnik prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, osnivač HDZ-a i još štošta, u javnosti je postao simbol dugovječnosti pa se na račun popularnog Jože zbijaju razne šale i pošalice koje kruže bespućima društvenih mreža, ponekad i one neslane. No, njega to ne ljuti, i sam im se smijao. Bože se i nama "rugali" što smo doživjeli sto i nešto godina....

Na Facebooku čak postoji stranica "Joža Manolić je nadživio" koja na duhoviti način komentira "Manolićeve godine". Pa se navodi da je on bio "jedan od tri kralja koja su se došla pokloniti Isusu", da se "kao dijete igrao s dinosaurima", da je Bog rekao Adamu i Evi "ne jedite plodove s ovog drveta, to je Joži za štrudel", i za kraj jedna "prigodna" rođendanska da će "više potrošiti na svjećice nego na tortu".

Možda će vam se ove šale učiniti i neukusnima, ali eto, i sam Joža se na njih zna nasmijati. Čovjek danas slavi 104. rođendan, nije uobičajeno.

Rodio se 22. ožujka daleke 1920. godine u Kalinovcu kraj Đurđevca. Jedna je od najznačajnijih političkih figura novije hrvatske povijesti: uz to što je osnivao HDZ i bio bliski suradnik Franje Tuđmana Joža je bio i predsjednik Vlade i Županijskog doma Sabora. Po uvjerenju i djelima bio je i ostao – antifašist.

Sumnjičilo se u njegovu isprepletenost s tajnim službama još od vremena tajne jugoslavenske policije UDBA-e, pa je od javnosti dobio etiketu "čovjeka koji zna sve državne tajne" iz vremena prije i nakon stvaranja Hrvatske. No, Manolić je tvrdio da nikada nije bio pripadnik tih službi.

Zbog svega toga, tajni, a i godina života, neki ga doživljavaju i kao svojevrsni državni "Broj 1". Ljubitelji Alan Forda skužit će bazu.

Svoj život Manolić je opisao u dvije rečenice:

- Gotovo 75 godina sudjelujem u političkom životu Hrvatske: kroz Kraljevinu Jugoslaviju, Nezavisnu Državu Hrvatsku, Socijalističku Federativnu Republiku Jugoslaviju i, dakako, demokratsku Republiku Hrvatsku. Četiri države, četiri različita politička režima – dva sam rušio, jedan gradio i rušio, a jedan stvarao.

image

Prije 15 godina - Manolić sa Zoranom Milanovićem

Goran Mehkek/Cropix

Manolićev život pun je anegdota. Jedna kaže da je zakasnio na vlastito vjenčanje jer je taj dan drug Tito na putu za Zagreb prolazio kraj Bjelovara, a Joža je bio zadužen za osiguranje dionice od Kutine do Ivanić Grada. Kad je drug Tito u pitanju i mlada može i mora pričekati. Da drug Tito prođe.

Na upit čime nije zadovoljan u svome životu odgovorio je "trebao sam više uživati", a kao najvažnije u njegovom životu istaknuo:

- Žene i Hrvatska!

Želio sam s Jožom raditi rođendanski intervju, budite sigurni da bi bilo zanimljivo. No, godine su ga ipak "stigle". Na prošli Badnjak, prije tri mjeseca, pukla je vijest da je Josip Manolić pozvao kući svećenika i primio sakramente, prva asocijacija je bila da – nije dobro.

No, nije bio ni toliko loše koliko se nagađalo, obitelj je bila zgrožena zloupotrebom fotografije od strane jednog od trojice prijatelja koji su tada bili i njihovom domu, a mediji to onda umotali u celofan senzacionalnog.

Želio sam ga čuti, no, kći Zrnka koja njeguje oca u obiteljskom domu, kazala nam je da "tata nije u stanju".

- Tata je na medikamentima. Ne čuje, slabo govori, ne može razgovarati na mobitel. Moramo mu čuvati energiju – ljubazno nas je Zrnka upozorila na očevo zdravstveno stanje.

Eto, sutra Joža ulazi u 105. godinu.

image

Josip Manolic i Stipe Mesić ispred Sabora

Damjan Tadić/Cropix/Cropix
image
Darko Tomaš/Cropix
30. ožujak 2024 15:58