StoryEditorOCM
ForumMAKSIMALNI MINIMUM

I mala kuhinja može izgledati vrhunski! Ovo su lukavi savjeti stručnjaka, učinite i vi od svog ‘kutka‘ čudo, evo kako

Piše Vanesa Tenžera
11. veljače 2024. - 08:23

Kuhinja je zasigurno prostorija u kući bez čije funkcionalnosti ne možemo. Premda svi ne posjeduju velike kuhinje, ili nemaju uvjeta za nju, i male kuhinje mogu biti vizualno privlačne te funkcionalne, no zahtijevaju pažljivo planiranje i organizaciju kako bi se održao elegantan, moderan izgled. Međutim, kako bi mala kuhinja izgledala lijepo, treba posjedovati određeno znanje o tome kako stvoriti iluziju prostora i načine organiziranja male kuhinje pomoći će otvoriti prostor i stvoriti vizualnu iluziju prostranosti.

Primjerice, otvorene police i otvoreni ormarići bit će manje dominantni od zidnih ormarića, a ostakljeni zidni ormarići također će biti manje nametljivi od čvrstih vrata i dati će veći osjećaj prostora, ali i neprekinute kuhinjske radne ploče pomoći će stvoriti iluziju većeg prostora, istovremeno pružajući praktičan prostor za kuhanje i pečenje. Kako bi svoju malu kuhinju učinili estetski privlačnom, te dostatnom za sve potrebe, valja se pridržavati određenih smjernica. 

Manje kuhinjskih elemenata

Previše ormarića u maloj kuhinji može učiniti malenu kuhinju vizualno još manjom. Ako je vaš prostor uzak, pokušajte držati ormariće u jednoj ili dvije uredne linije – kako biste privukli pogled prema naprijed, naglašavajući duljinu prostorije.

Za povišeno skladište, ostavljanje razmaka između ormarića i stropa također će dati iluziju većeg prostora.

Kada tražite kuhinjske elemente za male kuhinje, odlučite se za uske police i ormariće. Idealno za postavljanje u kutove ili na kratke zidove, možete pohraniti bilo što, od začina do posuđa na prikladno mjesto koje je lako dostupno.

image
/Shutterstock

Razmislite o dodavanju uskih ormarića s policama na izvlačenje u kutove vaše male opremljene kuhinje, gdje možete slagati svoje potrepštine za kuhanje. Uske police su odlično mjesto za držanje manjih predmeta, poput šalica i čaša. Mogu se ugraditi u inače neiskorištene prostore, kao što je prostor oko sudopera ili tijesno između radne ploče i zidnih ormarića.

Što više svjetlosti

Svijetle boje bitne su za vizualnu ekspanziju. Slično tome, ogledalo (ili starinsko ogledalo) iznad prostora za kuhanje može napraviti dramatičnu razliku. Maksimizirajte sva područja prozora kako biste omogućili maksimalan pogled i prirodno dnevno svjetlo‘, dodaje.

image
/Shutterstock

Postoji mnoštvo pametnih načina da svoju kuhinju učinite prostranom. Kako biste zadržali dojam otvorenosti, odaberite svijetle boje i reflektirajuće materijale kao što je svijetli kvarc ili zrcalna pozadina. 

Iskoristite visinu prostorije

Ako vaša kuhinja ima malu kvadraturu, iskorištavanje visine prostorije odličan je način da dodate ideje za pohranu u maloj kuhinji. Iskoristite svaki centimetar prostora u punoj visini, nezgodne kutke i korištenje otoka ako imate mjesta. Iako će otok zauzeti prostor, koristit će vašoj kuhinji jer će osigurati više spremišta, prostora za pripremu i mjesta za okupljanje i druženje.

image
/Shutterstock

Ako se ipak odlučite za ormare od poda do stropa, oni bi trebali biti opremljeni samo vitrinama sa staklenim vratima. To će otvoriti prostor na način na koji neprozirni ormarići neće u manjoj kuhinji. Koristite li staklene prednje ormariće, razmislite o pametnim idejama za kuhinjsku rasvjetu, kao što je rasvjeta unutar ormarića, kako biste učinili svoj najbolji pribor za jelo za dodatnu toplinu, slojevitu rasvjetu i zanimljiv, ali funkcionalan dekor.

Dominantna boja je ključna 

Dok se stvaranje iluzije prostora u maloj kuhinji uvelike oslanja na boju, odabir prave boje za malu kuhinju može također pomoći da kuhinja bude privlačnija. Ideje za malu bijelu kuhinju očigledan su izbor za povećanje izgleda male kuhinje, ali korištenje drva svjetlijih tonova ili svijetlih neutralnih boja također pomaže optički proširiti prostor dok dodaje toplinu i vizualni interes.

Svijetli tonovi kao što su prirodni hrast i bijelo obojeni ormarići čine male kuhinje laganima i prozračnima. Ormari s ogledalima ili zaštitne ploče pomažu reflektirati svjetlost po prostoriji i stvoriti iluziju većeg prostora. 

image
/Shutterstock

Mali detalji poput odabira materijala ključni su pri projektiranju male kuhinje. Svjetlije drvene završne obrade i boje dobro funkcioniraju za proširenje percipiranog prostora vaše kuhinje. Međutim, bijele i krem boje trenutačno su manje popularne, tako da je izvrstan kompromis dimno siva shema, korištenje dimljenog hrastovog drva u kombinaciji s mat sivom bojom. Uparite ove tonove s radnim pločama vrlo svijetlih boja i vaša će kuhinja izgledati prostrano i prozračno.

Oprezno s odabirom pločica

Kuhinjske pločice očit su dodatak svakoj kuhinji, ali mogu imati posebno značajan utjecaj u maloj kuhinji. Odabir pravog dezena za kuhinjske zidne pločice može pomoći u stvaranju iluzije prostora ili dati kuhinji ugodnu, učahurenu atmosferu. Pogrešna pločica, međutim, mogla bi učiniti kuhinju manjom, ali ne na pravi način.

Pločice malog formata trenutačno su popularne, ali svaka pločica do otprilike 600 mm x 300 mm dobro će poslužiti u maloj kuhinji. Mat pločice u svijetlim, prigušenim i prirodnim tonovima ili visoko reflektirajuće sjajne pločice izvrstan su način stvaranja osjećaja prostora. Korištenje fuge koja se stapa s bojom pločica još je jedan koristan alat koji može učiniti da mali prostor izgleda manje prometno.

image
/Shutterstock

Odabir pločica velikog formata izvrstan je način proširenja vaše male kuhinjske površine, jer stvara osjećaj otvorenosti i prostranosti. Može pomoći u stvaranju iluzije više prostora zahvaljujući čistim linijama i manje spojeva zbog kojih pod izgleda naporno. Uz širok izbor dostupnih završnih obrada i dezena, velike pločice mogu se koristiti u elegantnim, modernim okruženjima kao i u tradicionalnijim seoskim kućama ili ruralnim prostorima, osiguravajući prostran i moderan izgled interijera svih stilova.

Riješite se nepotrebnih stvari

Znati kako učinkovito raspremiti malu kuhinju ključ je za postizanje – i održavanje – urednog, urednog i funkcionalnog prostora u kojem je užitak kuhati.Kako bismo to postigli, važno je priznati da organiziranje male kuhinje i učinkoviti savjeti za uklanjanje nereda idu ruku pod ruku; samo čišćenje nereda nije dovoljno.  

Općenito kad organizirate kuhinju, stručnjaci obično preporučuju da počnete tako da izvadite sve iz ormara i ladica. Međutim, ako organizirate malu kuhinju, to često čini proces uklanjanja nereda puno težim nego što bi trebao biti. Krenite stvar po stvar i postavljajte si pitanja; Treba li mi stvarno taj pladanj za posluživanje tijekom cijele godine ili bih ga mogao zamijeniti nečim praktičnijim? Zapravo, treba li mi uopće?

image
/Shutterstock

Neželjenih i pokvarenih predmeta lako se riješiti, no duplikati su malo složeniji, osobito ako su u dobrom stanju. Trik je u tome da budete strogi prema sebi. Dok oni s neograničenim prostorom mogu imati luksuz dupliranja, u maloj kuhinji to jednostavno nije izvedivo.

Ubuduće je dobra ideja ulagati u kuhinjske predmete koji imaju više od jedne namjene. Trebate li stvarno taj rezač za jaja? Ili onaj rezač peciva.? Nož može podjednako dobro obavljati oba zadatka.

27. travanj 2024 19:54