StoryEditorOCM
ĐiradaKINO ZONA

Nastavlja se ciklus Michaela Hanekea i prikazuje restaurirana verzija hrvatskog klasika "H-8"

Piše I.P./KZ
21. svibnja 2024. - 08:47

Kako ste se već mogli uvjeriti, Kino Zona je za vas ovog mjeseca priredila dva posebna filmska ciklusa. Jedan je posvećen velikom redatelju Michaelu Hanekeu, a drugi najznačajnijim ostvarenjima hrvatske kinematografije. U srijedu 22. svibnja ćemo konačno i sjediniti te dvije manifestacije pa vas tako na programu od 18h očekuje Hanekeov debitantski dugometražni film ‘‘Sedmi kontinent‘‘, a nakon njega i revija domaćeg filma uz kratkometražni animirani uradak ‘‘Arka‘‘ i remek-djelo hrvatske kinematografije, po mnogima i najbolje ostvarenje u povijesti našeg filma, napeta triler drama Nikole Tanhofera ‘‘H-8‘‘!

image

"Sedmi kontinent"

Kino Zona/

Nakon uznemirujućeg ‘‘Bennyjevog videa‘‘ u kojem smo svjedočili posljedičnim efektima TV nasilja i razdora obitelji, ciklus velikog Michaela Hanekea nastavljamo uz njegov zapaženi debi ‘‘Sedmi kontinent‘‘!

Georg, njegova žena Anna i njihova kći Eva vode naizgled miran život srednje klase, ali kada se Eva započne pretvarati da je oslijepila, nešto čudno ispliva na površinu. Sljedeće tri godine obitelj se otuđuje od svijeta i jedni od drugih dok im se, iznenada, životi ne unište…

Michael Haneke je ideju za film pronašao u novinskom članku koji navodi kako je jedna obitelj počinila suicid prije čega je izuzev ostalih vrijednosti uništila i sav novac koji je posjedovala. Predvidjevši kako će publika više biti šokirana činom uništavanja novca, negoli samoubojstava, Haneke je uspio naglasiti nedostatak empatije modernog društva. Sam naslov filma se pak referira na Australiju premda su njezini sporadično prikazani kadrovi čista fikcija.

Radnja animiranog filma ‘‘Arka‘‘ smještena je na veličanstveni prekooceanski kruzer i promatra njegove putnike i posadu prilikom plovidbe morem…

image

Film "Arka"

Kino Zona/

Film Natka Stipaničeva otvorena je i metaforama ispunjena kritika društva koje polako tone i propada u svojoj aroganciji, a njegovu snagu su zapazili nebrojeni festivalski selektori i članovi žirija koji su ga među ostalom okitili priznanjima u Splitu (FMFS – program Ješke), Taboru, itd.

Sa super luksuznog kruzera i nepreglednog oceana se programski zatim selimo na autocestu i autobus čije putnike očekuje fatalna sudbina. Riječ je dakako o domaćem klasiku, triler drami ‘‘H-8‘‘.

U noći 14. travnja 1957. godine na zagrebačkoj autocesti se sudare autobus i tvornički kamion. Sudar je pretjecanjem uzrokovao nepoznati vozač koji odmah poslije toga hladnokrvno gasi svjetla i bježi, a da se nije ni osvrnuo. Ostatak filma prati događanja u autobusu i kamionu sve do same nesreće. Upoznajemo sudbine putnika autobusa - studentice glasovira Alme Novak, novinara Borisa, njegovog kolege i prijatelja, propalog glumca Kreše Miljuša i njegove supruge, vozača Josipa Baraća, njegovog pomoćnika Janeza Pongraca i drugih. Istovremeno, pošiljku lima kamionom prevozi vozač Rudolf Knez, a prate ga njegov sin Vladimir i njegov poznanik iz zatvora Franjo Rosić, koji im se naknadno priključi…

Radnja filma ‘‘H-8‘‘ temelji se na istinitim događajima i premda nas redatelj Nikola Tanhofer već u samom uvodu upoznaje s ishodom događaja koje ćemo tek gledati i sudbinu putnika autobusa, to nimalo ne otklanja osjećaj napetosti gledanja pošto se tijekom radnje neki od njih premještaju s jednog sjedala na drugo. S druge strane, film ujedno prikazuje i svojevrsnu sliku ondašnjeg društva, počevši od društvenih položaja pa na dalje.

image

Hrvatski klasik "H-B"

Kino Zona/Slobodna Dalmacija

‘‘H-8‘‘ je 1958. sasvim zasluženo osvojio Zlatnu arenu za najbolji film na festivalu u Puli, a izuzev fantastične režije i montaže, valja spomenuti i izvedbe uistinu impresivnog glumačkog ansambla kojeg broje neka od najvećih imena na ovdašnjim prostorima poput: Antuna Vrdoljaka, Borisa Buzančića, Đurđe Ivezić, Vanje Dracha, Mire Nikolić, Marijana Lovrića, Antuna Nalisa, Mie Oremović, Stane Sever, Pere Kvrgića, Marije Kohn i Fabijana Šovagovića.

‘‘Sedmi kontinent‘‘, ‘‘Arka‘‘ i ‘‘H-8‘‘ su na rasporedu u srijedu, 22. svibnja s početkom od 18, odnosno 20 i 20:15h u Polivalentnoj dvorani Providurove palače. Ulaznice za Hanekeov film prodaju se po posebnoj cijeni od 3 eura, dok one za ciklus domaćeg filma koštaju 4 eura. Ulaznice se mogu kupiti na samoj lokaciji prikazivanja sat vremena prije projekcije.

*Ulaznice se mogu i rezervirati porukom u inbox profila Kino Zone na Facebooku i Instagramu, e-mailom na: info@kino-zona.com te SMS i WhatsApp porukom na 099/7208342.

*Ciklus filmova Michaela Hanekea sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, Austrijskog kulturnog foruma i udruženja Europa Cinemas

*Projekcije iz manifestacije ‘Mjesec našeg filma‘ se održavaju u suradnji s HAVC-om

*Program Kino Zone sufinanciran je sredstvima Grada Zadra, Hrvatskog audiovizualnog centra i Zaklade "Kultura nova", a odvija se u partnerstvu s Koncertnim uredom Zadar

03. lipanj 2024 15:17