StoryEditorOCM
4 kantunaPOBUNA NA RIVI

Zadrani prosvjedovali protiv prepuštanja zgrade Županije Zadarskoj nadbiskupiji: ‘Crkva želi biti zajednica nekretnina umjesto zajednica vjernika!‘

Piše B.S.
5. ožujka 2022. - 12:28

Stotinjak Zadrana okupilo se u subotu ispred Zadarske županije u znak podrške inicijativi da se zgrada ne prepusti Zadarskoj nadbiskupiji. Iako formalno nitko nije 'preuzeo odgovornost' za organizaciju mirnog prosvjeda, na njemu se okupio dio opozicijskih političara, brojni zadarski intelektualci, nastavnici, novinari i arhitekti, predstavnici civilnih udruga i zadarski aktivisti. Svi su htjeli poručiti da dom Županije na vrhu Poluotoka treba ostati u rukama građana, a ne biti prepušten crkvi u sklopu obeštećenja države.

Predsjednik zadarskog Gradskog vijeća Marko Vučetić naglasio je na prosvjedu kako u ovom slučaju postoje dvije snažne institucije koje su odstupile od vlastite biti.

- To je s jedne strane crkva koja se ponaša kao institucija koja je podložna nekretninskom refleksu i želi biti zajednica nekretnina umjesto zajednica vjernika. Da je uistinu riječ o instituciji koja je zajednica vjernika, onda bi se borila s nama da to mjesto bude u funkciji javnosti i mjesto okupljanja svih građana grada Zadra. S druge strane imamo državu koja je odstupila od biti države i postala zarobljenica stranačkog poimanja teritorija. Zbog toga danas ovdje nemamo predstavnika HDZ-a koji u sebi imaju građansku svijest – rekao je Vučetić.

Pročelnik sveučilišnog Odjela za hispanistiku i iberske studije, te umjetnički ravnatelj zadarske 'Kino zone' Mario Županović naglasio je kako je riječ o vrlo vrijednoj nekretnini koja može poslužiti za različite aktivnosti građana.

- Riječ je o jedinstvenom izdanju. Nadam se da će ovo biti samo prvo u nizu iskazivanja građanskog stava prema odluci koja je došla s državne razine, ali koja očito nije uzela u obzir lokalnu i komunalnu politiku o potrebama građana grada Zadra – istaknuo je Županović.

Profesor Pavuša Vežić ponovio je ideju kako bi zgrada trebala biti budući mali glazbeni dom u kojem bi se objedinili glazbena i plesna škola i zbor i orkestar.

- Nisam stranački orijentiran čovjek I govorim u ime povijesti i kulture grada i naših građana. Mislim da bi to i stranke trebale poštovati. O ideji da zgrada bude centar muzičke kulture grada Zadra pozitivno su se izrazili i bivši gradonačelnici Božidar Kalmeta i Ivo Livljanić koji me zvao ovih dana iz Zagreba podržavajući ovu ideju- rekao je Vežić.

Županijski vijećnik s Nezavisne liste Antonio Vučetić naglasio je kako je ovakvo 'ad hoc' rješavanje problema prevršilo svaku mjeru.

- Potrebno je možda raspisati referendum kojim će se pokazati što tko želi, a ne ovakav način bez stava građana. Postoji konsenzus građana da smo svi za to da zadarska riva ostane zadarska. Od drugog svjetskog rata 18 zgrada je bilo na rivi, tri zgrade su ostale, a od te tri zgrade niti jedna nije ostala u funkciji građana, a politiku u ovom slučaju provodi Zagreb. Zgrada mora ostati u funkciji građana - rekao je Vučetić.

SDP-ov vijećnik Zadarske županije Jure Zubčić istaknuo je kako su unatoč svim razlikama u gradskom vijeću i županiji, svi složni da je zgrada interes grada.

- Cijeli Poluotok je postao privatan i više nije u službi građana. Naš grad gdje smo odrasli i imali onu naviku reći 'idemo do grada', više ne stoji. Sve je stavljeno u službu turizma. Zgrada mora ostati u javnoj funkciji i otvorena građanima. Sve nesuglasice smo stavili po strani kada je interes grada u pitanju i to tako uvijek treba biti - zaključio je.

Čim se pojavila, građane je 'na noge' digla informacija kako se vode pregovori oko toga da rezidencijalni objekt na vrhu Poluotoka, nekadašnji dom JNA, čiji zaposlenici uskoro sele na novu lokaciju prelazi u vlasništvo Zadarske nadbiskupije, kao obeštećenje za oduzetu crkvenu imovinu u Zadru, odmah je digao na noge građane. Država je ponudila, a Nadbiskupija prihvatila model zamjenske nekretnine kao kompenzaciju za oduzetu crkvenu imovinu. Zadarska nadbiskupija bi u taj prostor zbrinula arhivsku građu i kaptolsku knjižnicu „Metropolitanu“.

U Nadbiskupiji su istaknuli kako bi prostor sadašnjeg Doma županije jamčio adekvatnije zbrinjavanje i prezentaciju spomenute građe, a to bi bilo znanstveno prikladnije, te da bi dio zgrade mogao služiti i za druge administrativne poslove Nadbiskupije.

23. svibanj 2024 00:21