StoryEditorOCM
4 kantunaSVE DOZVOLE ZA POČETAK RADA NA HOTELU SU PRIPREMLJENE

Dogus grupa ne odustaje od zadarskog hotela 'Maraska'; neizvjesno je hoće li im partner biti baš Hyatt

Piše Dora Koretić/Slobodna Dalmacija
31. listopada 2018. - 11:35
maraska_hyatt1-040116.JPG

Hotel 'Maraska' u Zadru, neslužbeno doznajemo, bit će prva investicija Dogus grupe u Hrvatskoj nakon što tvrtka okonča postupak restrukturiranja započet u Turskoj. No, još je neizvjesno hoće li im partner biti najavljivani slavni hotelski brend Hyatt ili će investitori na kraju ipak morati potražiti alternativu.

Ovaj je hotelski operater, naime, u projekt hotela "Maraska" u Zadru, među ostalim, odlučio ući zbog činjenice da ga je turski investitor planirao "zaokružiti" i kupnjom marine, no kako natječajni postupak za preuzimanje marine, koji traje već četiri godine, nikako da se primakne kraju, izgledno je da će Dogus grupa Hyatt morati izvijestiti o promjeni planova.

- U Dogusu više malo tko vjeruje da će za prodaju marine biti odabrana turska ponuda iako je bila najizdašnija, no čak i ako ne bude marine, tvrtka će nakon okončanja restukturiranja ići u gradnju hotela. Izgledno je da će se cijeli projekt morati nešto mijenjati, a određeni će dijelovi iz njega ispasti, pa sada treba vidjeti hoće li Hyatt pristati na drugu verziju koncepta - neslužbena su promišljanja iz kruga ljudi bliskih investitorima koji i dalje vjeruju da će hotelskog operatera uspjeti zadržati i uz nešto izmijenjeni projekt. Sve dozvole potrebne za početak radova na "Maraski" su pripremljene, no u grupaciji su složni da značajnijih investicija nema sve dok ne bude dovršen proces restrukturiranja tvrtke, koji se, kao posljedica krize, trenutačno odvija u Turskoj.

Tamo Dogus grupa sada pregovara s bankama o uvjetima reprogramiranja kredita koji su većinom ugovoreni u stranim valutama, a dovrši li se cijeli proces do kraja godine, kako u Dogusu očekuju, stići će i prve službene informacije o investitorovim daljnjim planovima za Hrvatsku.

Spekulacije koje su se posljednjih tjedana pojavile u medijima - a to je da Dogus grupa rasprodaje svoju imovinu u Hrvatskoj - iz te su tvrtke već službeno otklonili, no neslužbeno doznajemo kako je Dogus u lipnju ove godine doista dobio izdašnu ponudu za partnerstvo u hotelima na području Madrida, Rima, Cipra i Dubrovnika, no kako pregovori između dviju strana na kraju nisu urodili dogovorom oko brojki, od partnerstva se odustalo, i to još na ljeto.
Hoće li i kako restrukturiranje grupe u Turskoj imati posljedica i na poslovanje Dogusa u Hrvatskoj, zasad je nepoznanica, jer će cijela priča, među ostalim, ovisiti i o uvjetima koje će Dogus grupi nametnuti banke s kojima su u pregovorima.

Tvrtka je, prema informacijama koje je dosad objavila, na području Hrvatske od 2009. godine naovamo uložila 250 milijuna eura te zaposlila 350 domaćih radnika, a u zemlju su prvi put ušli akvizicijom D-Marin Mandaline u Šibeniku, D-Marin Dalmacije u Sukošanu te D-Marin Borika u Zadru. U portfelju kompanije su i šibenski hotel D-Resort te ekskluzivni boutique hotel "Villa Dubrovnik", a hotelske operacije trebao je zaokružiti i zadarski hotel "Maraska", koji je, prema najavama iz 2016., vrata gostima prvi put trebao otvoriti na ljeto 2019. godine.

Ugovori s izvođačima radova, jednom domaćom građevinskom tvrtkom, bili su praktički pred potpisivanjem, no kako odluka o prodaji marine nije stizala, radovi nisu započeti, pa je najizgledniji novi datum za otvaranje izmijenjenog projekta hotela "Maraska" sada pomaknut na ljeto 2021. godine.

Uz to, Dogus grupa je sredinom siječnja 2018. godine započela i investiciju na obnovi Marine Borik, u koju bi ukupno trebalo uložiti dva milijuna eura.
 

10. svibanj 2024 05:10