StoryEditorOCM
SvijetŠEF KOPNENIH SNAGA

Ukrajinski vojni zapovjednik: ‘U idućih dva mjeseca ulazimo u ključnu fazu, koju ćemo iskoristiti ili mi ili Moskva...

Piše HINA
11. svibnja 2024. - 13:43

Zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga rekao je kako očekuje da će 26-mjesečni rat protiv Rusije ući u ključnu fazu u sljedeća dva mjeseca dok Moskva pokušava iskoristiti kašnjenja u opskrbi oružja u Kijev.

"Rusija zna da bi se, ako dobijemo dovoljno oružja u roku od mjesec ili dva, situacija mogla okrenuti protiv njih", rekao je general Oleksandr Pavliuk​ za časopis The Economist u intervjuu objavljenom u petak.

Zalihe američkog oružja usporavane su mjesecima jer je paket pomoći koji je predložio predsjednik Joe Biden bio zaustavljen zbog neslaganja u Kongresu. Mjera je donesena krajem prošlog mjeseca.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u petak da su Ukrajini još uvijek potrebne "pravodobne" buduće isporuke ključnog oružja.

Pavliukov intervju prethodio je ruskom oklopnom napadu u petak na područja sjeveroistočne regije Harkiva.

The Economist piše kako Pavliuk vjeruje da će Moskva ostati usredotočena na svoje sporo napredovanje kroz regije Luhansk i Doneck na istoku. Ukrajini je potrebna veća protuzračna obrana, rekao je, te će dobiti poticaj predviđenom isporukom borbenih zrakoplova F-16.

Rusija, rekao je Pavliuk časopisu, "testira stabilnost naših linija prije nego što odabere najprikladniji smjer".

Ruske snage zauzele su niz sela na istoku nakon što su zauzele grad Avdiivku u veljači.

Čini se da Pavliuk umanjuje važnost mogućega gubitka istočnog grada Časiv Jara, opisanog kao ulaz u druge gradove koje Moskva cilja, poput Kramatorska i Slovjanska.

Gubitak Časiv Jara, rekao je, ne bi imao "presudnu važnost" jer je to samo "obično urbano naselje".

Pavliuk je također rekao kako vjeruje da bi se trebalo ponovno usredotočiti na Kijev, odakle su se ruske snage povukle u ranoj fazi invazije nakon što su u početku pokušale napredovati prema glavnom gradu.

"Obrana Kijeva ostaje jedna od naših glavnih briga, bez obzira na to koliko je teško na istoku", rekao je za The Economist.

"To je srce Ukrajine i znamo da će obrana glavnoga grada imati ključnu ulogu u budućnosti", istaknuo je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 09:32