StoryEditorOCM
Svijetmoćna balistika

Ukrajinci su jednim napadom na ruski aerodrom na Krimu uništili četiri zrakoplova na njegovoj pisti. Kritičari bjesne

18. svibnja 2024. - 19:13

Rusija je izgubila najmanje četiri vrijedna ratna zrakoplova na zemlji, i to u samo jednom ukrajinskom napadu na krimski aerodrom sredinom ovoga tjedna. Zračna baza Belbek kod Sevastopolja našla se u pravom trenutku pod pravom kanonadom projektila. Prema naknadnim rekonstrukcijama, na veliko rusko vojno uzletište istodobno je upućeno više od 10 taktičkih balističkih projektila, što je očito bilo kobno za njihovu protuzračnu obranu. Bio je to jedan od najvećih jednodnevnih gubitaka za moskovsko ratno zrakoplovstvo u dosadašnjem ratu, napominju eksperti.

image

Komemoracija pod slovom ‘Z‘

Stringer/Afp

Četiri sigurno uništena ratna zrakoplova ruskih zračnih snaga i ruske mornarice identificirana su kao Suhoj Su-27 i Suhoj Su-30, te kao presretači ruske mornarice MiG-31 i MIG-29K. Jedini sličan gubitak po Moskvu u jednom danu dogodio se u svibnju 2023., kad je baterija Patriot ukrajinskih zračnih snaga oborila četiri ruska lovca i helikoptera na jugu zemlje.

MiG-31 se dosad pokazao jednim od najopasnijih ratnih zrakoplova u ruskom ratu protiv Ukrajine. Ispaljujući radarski vođene projektile s udaljenosti veće od 300 kilometara, ruski MiGovi-31 su oborili više ukrajinskih ratnih zrakoplova i prisilili mnoge da prekinu svoje misije.

Zračna luka Belbek kod Sevastopolja na okupiranom Krimu udaljena je od prve crte bojišnice 250 kilometara. Branjena je baterijom raketa zemlja-zrak dugog dometa S-400 ruskih zračnih snaga, no tamošnje nebo je u slučaju guste vatre očito vrlo porozno. Ukrajinska vojska na Belbek je ispalila salvu raketa M39A1 Army Tactical Missile Systems (ATACMS) dometa od čak 300 kilometara. ATACMS-i se ispaljuju s lansera na gusjenicama koje su ukrajinskoj vojsci donirale Velika Britanija, Njemačka i Italija, ili sa lansera na kotačima koje je dobila od Sjedinjenih Država. Ovim taktičkim balističkim projektilima već je ruskim snagama na Krimu i u travnju nanesena razorna šteta, kad su napadnuti radarski sistemi i ruska protuzračna obrana na rtu Tarkankut. ATACMS-i s kazetnom bojevom glavom tom su prilikom potpuno devastirali čitave zone ruske protuzračne obrane na okupiranom poluotoku.

image

Izgorjelo je i skladište goriva na krimskom aerodromu

-/Afp

M39A1 je verzija ATACMS taktičkog projektila koja leti više od 160 kilometara. Do lani su Sjedinjene Države Ukrajini isporučivali samo navođenih ATACMS-e M39 kraćeg dometa. M39 prilikom detonacije oko sebe raspršuje gotovo tisuću bombica veličine granate. Model duljeg dometa, M39A1, žrtvuje veličinu bojeve glave za veći raketni motor pa raspršuje samo 300 bombica, otkriva Forbes.

Sudeći po napisima ruskog vojnog blogera na čitanom Telegram kanalu Špijunski dosje, Ukrajinci su na aerodrom Belbek ispalili 10 dvotonskih ATACMS-a. Belbek je izvan dometa modela M39, ali unutar dometa M39A1. To znači da je čak 3000 malih bombi koje su se raspršile iz glave taktičkog projektila razaralo avione na pisti, cisterne s gorivom i rusku vojnu bazu.

image

Lansiranje ATACMS projektila

Handout/Afp

Šteta je bila velika, priznaju ruski blogeri i drugi izvori. Uništen je radar i dva lansera baterije S-400. Skladište goriva gorjelo je tijekom cijele noći. Jedan moskovski bloger je objavio da su MiG-31 i tri Su-27 samo oštećeni, no satelitske slike Maxara iz Colorada otkrile su puno veću dramu. Dva Miga-31, Su-27 i MiG-29K izgorjela su do temelja skupa sa svojim kamuflažnom zaštitom. Bilo je to prvi put da su Rusi izgubili MiG-31 ili MiG-29K u borbi s Ukrajinom.

Pošto su razmjeri štete od napada postali očigledni, ruski su komentatori na društvenim mrežama pobjesnili. “Zašto nisu podignute zaštitne strukture?”. “Zašto, 27 mjeseci nakon početka rada sustava protuzračne obrane u Ukrajini, naši sustavi protuzračne obrane još uvijek stoje na otvorenom prostoru?” Zašto su ruski zapovjednici i dalje neozbiljni prema prijetnji napada, a od prošle jeseni se zna da će Ukrajinci koncentrirati sve svoje udarne snage na ciljeve na Krimu”?

image

 MiG-31 jedan je od moćnijih ruskih zrakoplova

Sefa Karacan/Anadolu Via Afp

Sva ta pitanja zasad su bez odgovora. Činjenica je da je Krim, usprkos svim dosadašnjim napadima, iznimno loše branjen i da Moskva nema rješenja za izloženost svoje Crnomorske flote i svih tamošnjih vojnih sustava uspješnim ukrajinskim udarima. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 14:20