stdClass Object ( [id] => 289232 [title] => Tajni rat u Crnoj Gori: ‘Crveni orkestar’ svira po hrvatskim notama [alias] => tajni-rat-u-crnoj-gori-crveni-orkestar-svira-po-hrvatskim-notama [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] => Zašto su se hrvatske policijske specijalne snage brzo rasporedile na Prevlaci, ni službeni Zagreb ni Podgorica nisu suvislo objasnili. Ministar Ranko Ostojić najprije je natuknuo da je iskrcavanje na demilitarizirani poluotok izvedeno radi blokade granice pred mogućim naletom bliskoistočnih izbjeglica, dok vlast u Podgorici na to nije rekla ni riječ. Do dana današnjeg Podgorica ni jednom službenom, a ni neslužbenom objavom nije reagirala na povredu zone u specijalnom, privremenom režimu.

Jasno je da Zagreb i Podgorica na Prevlaci surađuju, ali pitanje je što je predmet suradnje, izbjeglice ili nešto drugo. Po našim izvorima, snage hrvatskog MUP-a imaju posve drugi zadatak od čuvanja hrvatske granice od vala izbjeglica. Raspoređene su kao straža na ulazu u strateški Bokokotorski zaljev, paralelno s početkom prosvjeda protiv vlasti Mila Đukanovića koje tiho podržavaju prosrpske i proruske strukture, tradicionalno vrlo jake u Crnoj Gori.

Moglo bi se reći da hrvatske snage na strateškom poluotoku imaju NATO-ov mandat u slučaju da se situacija s prosvjedima okrene protiv premijera Đukanovića, koji već godinama radi na približavanju male Crne Gore Europskoj uniji i NATO-ovu savezu. Taj proces bliži se kraju, pa bi najmanja država bivše Jugoslavije koncem ove godine trebala dobiti ocjenu, a biti primljena u članstvo u ljeto 2016. u Varšavi.

Tajna operacija

Zbog visoke je tajnosti operacije Prevlaka i Tomislav Karamarko, bivši ministar policije i bivši šef tajnih službi, zadržan pred policijskom barikadom. Zbunjeni su ostali i on i njegovi suradnici iz HDZ-a pitajući se zašto ne mogu obići hrvatske policajce.

Ministar Ostojić odgovorio je da se na Prevlaci ne mogu dopustiti turistički posjeti. To znači da je poluotok, do jučer otvoreno izletište, pretvoren u strogo zatvorenu bazu, a tko je u toj bazi, zna Vlada. Službeno policija, ali ima li i elemenata Hrvatske vojske i moguće stručnjaka NATO-ova saveza, otvoreno je pitanje. U svakom slučaju, tolika konspiracija znači jedino da je u tijeku supertajna operacija, a ne suzbijanje proboja izbjeglica zbog lošeg utjecaja na dubrovački turizam.

U Podgorici već desetak dana traju prosvjedi koje vodi Demokratski forum. U glavnom gradu razapeti su šatori na jednoj od vitalnih prometnica, a organiziraju se i prosvjedne šetnje po drugim gradovima, od sjevera do juga. Prosvjednici, među kojima je i značajan broj zastupnika, jasno su protiv vlasti Mila Đukanovića. Prozivaju ga zbog korupcije, nepotizma, općeg kriminala i ultimativno traže nove izbore. I nakon što je jesen donijela lošije vrijeme, oni se ne razilaze, poručujući da će ostati koliko god treba.

Pojava i nastup mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića pozdravljena je aklamacijom. Mitropolit je posvetio ovu zemlju na kojoj prosvjeduju. Amfilohije je bio duhovni pokrovitelj napada na Hrvatsku 1991. godine, kad je i Đukanović bio na toj liniji, ali u međuvremenu je crnogorska politika pod najdugotrajnijim i najmlađim šefom jedne države nastale iz Jugoslavije, Đukanovićem, skrenula u potpuno drugom smjeru od prosrpske i proruske opcije.

S balkana na zapad

Đukanovićev put prema Zapadu počeo je 1996. godine, kad se šef jedne male i naoko nevažne države u Washingtonu sastao s predsjednikom Billom Clintonom. Nenadano, bez suvislog objašnjenja, ali od tog susreta počelo je skretanje Crne Gore prema zapadnoj alijansi. Prvi cilj bio je prekinuti državne veze sa Srbijom, u čemu je Đukanoviću pomagao američki diplomatski obavještajni aparat s isturenom bazom u dubrovačkom hotelu “Exclesior”, četrdesetak kilometara od granice.

Kako se duboka podijeljenost među Crnogorcima nije mogla riješiti preko noći, tek 2006. godine organiziran je referendum na kojem je prozapadna opcija osamostalila Crnu Goru s 0,5 posto prednosti. Do dana današnjih Đukanović je poduzeo niz mjera u približavanju Zapadu, pa je tako uveo euro kao službenu valutu i nastojao smjestiti Crnu Goru u NATO, što je gotovo i doveo do kraja.

Prosvjednici iz Demokratskog foruma na svojim se okupljanjima ne izjašnjavaju protiv zapadnog vojnog saveza. Štoviše, Jelisaveta Kalezić izjavila je “nismo mi protiv NATO-a, nego samo za poštene izbore”. No, u situaciji kad zemlja samo što nije ušla u NATO ne govore ni da su za NATO, što u Crnoj Gori, oduvijek podijeljenoj između prosrpske i samostalne crnogorske opcije, po liniji sjever – jug, može značiti samo da su protiv. Dakako, prosvjedi uživaju potporu srpskih i ruskih krugova, govorka se o i financiranju prosvjednika dnevnicama. Uloga Hrvatske u tom kolopletu nije zanemariva. Domaća javnost ne zna, ali Hrvatska je sponzor pristupanja Crne Gore NATO-u. Ta uloga nije samo formalna, hrvatski stručnjaci pripremaju crnogorske kolege za funkcioniranje u sastavu zapadne alijanse. Na primjer, naši obavještajci u Podgorici vode operaciju kodnog imena “Crveni orkestar”, iza koje se krije trening crnogorskih obavještajaca za rad u NATO-ovu savezu.

Što je hrvatska Crnoj Gori?

Ime “Crveni orkestar” nije slučajno odabrano. Ono je, naime, posvećeno prosrpskim i proruskim kadrovima u tajnoj službi Crne Gore koji predstavljaju smetnju planovima vlade. Cilj je smijeniti te kadrove i školovati suvremenije, koji će u potpunosti podržati zapadni put vlade.

Upravo zbog podijeljenosti u tajnim službama usporen je i pristup NATO-u. Već godinama, naime, postoji strah da bi se tajne saveza preko Crne Gore transferirale Rusiji. Bila bi kompromitirana sigurnost alijanse. Koliko dobro surađuju Hrvatska i Crna Gora, potvrđeno je prije godinu dana u Podgorici, kad je tamo u službenom posjetu bio ministar obrane Ante Kotromanović i kad mu je za svesrdnu pomoć Hrvatske zahvalio Milo Đukanović u društvu s ministricom obrane Milicom Pejanović Đurišić. Suradnja nije samo u sferi tajnih službi, nego u najširem vojnom smislu, uključujući i međunarodne misije.

Hrvatske su tajne službe jako dobro upućene u događanja u Crnoj Gori. Djeluju u koordinaciji s Podgoricom. Zbog toga je i brz razmještaj hrvatskih snaga na Prevlaci protekao bez riječi.

Rusko-Srpski stav

Iz Crne Gore prosvjednicima stižu poruke potpore od raznih organizacija, dok Rusi u svojim medijima na engleskom uglavnom šute. Ali kalkulacije o mogućoj upotrebi sile, pa čak i koliko bi vojnika trebalo za blokadu Crne Gore, mogu se pročitati u izdanjima na srpskom jeziku.

Te procjene, dakako, nisu proizvod samo pravoslavnog novinarskog uma. Novovjeki ruski vojni, diplomatski i obavještajni aparat već je zorno pokazao da raspolaže i tradicionalnom ruskom vojnom silom, ali i najsuvremenijim znanjima u takozvanom hibridnom ratu informacijama, dezinformacijama, pripremama puča i prevrata. Krim, Ukrajina i Sirija samo su najnoviji primjeri. Je li takvo što moguće kod naših južnih susjeda, tek će se vidjeti.

Istina je da je Zapad investicijski zaobišao Crnu Goru, a dotle je prozapadni Đukanović iskoristio ponude za investiranje iz Rusije. Među investitorima su bila mnoga poznata imena iz ruskog državnog sustava, od najpoznatijega gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova do Viktora Ivanjenka, glavnog šefa KGB-a u vrijeme raspada SSSR-a, koji će kasnije u velikoj naftnoj kompaniji Yukosu postati član uprave i jedini “preživjeti” pad i zatvaranje predsjednika kompanije Mikhaila Hodorkovskog. Ivanjenko je, kako pišu crnogorski mediji, vlasnik “Splendida”, jednog od najljepših hotela u Budvi. Rusi su izgradili bezbrojne vile, kupovali tvrtke, a danas ih je u Crnoj Gori najmanje 12 tisuća.

Tempirana bomba

Strateški, za Rusiju je mamac oduvijek bila Boka kotorska, idealna vojna baza nedaleko od Otrantskih vrata s već izgrađenom infrastrukturom koju je napustila JNA. Primjerice, područje Luštice kod ulaza u Boku, koliko je poznato, već odavno je vlasništvo ruskih investitora. Imperij Lužkov tamo je kupio gotovo 150 tisuća kvadrata zemlje iznad podzemnih skloništa za brodove.

Je li prosvjedima po Crnoj Gori počeo ruski hibridni napad na Crnu Goru? Hoće li se ići do kraja, teško je procijeniti, ali situacija vrlo lako može postati eksplozivnom. Svi sastojci tempirane bombe su na stolu.
Rusija nije što je donedavno bila, iznenađenja su, nakon zadnjih složenih operacija protiv NATO-ova interesa, vrlo moguća.

U najcrnjem scenariju ne samo u Crnoj Gori, nego i na Kosovu i u Republici Srpskoj.

antun masle

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZADINa ANGAŽMANA NAŠIH OBAVJEŠTAJACa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2015-10-10 16:57:59 [created_by] => 22323 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2015-10-10 17:42:10 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2015-10-10 17:33:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 9610 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/images/2015/10/10/Novosti/hv_isaf7-040314.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "800x533" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7649674 Threads: 7 Questions: 1553839839 Slow queries: 4736254 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 111290610 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/svijet/tajni-rat-u-crnoj-gori-crveni-orkestar-svira-po-hrvatskim-notama-289232 [printLink] => /vijesti/svijet/tajni-rat-u-crnoj-gori-crveni-orkestar-svira-po-hrvatskim-notama-289232?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 230637 [name] => crnagora [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => crnagora [link] => /tag/crnagora ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZADINa ANGAŽMANA NAŠIH OBAVJEŠTAJACa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Tajni rat u Crnoj Gori: ‘Crveni orkestar’ svira po hrvatskim notama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => [name] => [username] => [email] => [password] => [password_clear] => [block] => [sendEmail] => [registerDate] => [lastvisitDate] => [activation] => [params] => [groups] => Array ( ) [guest] => 1 [lastResetTime] => [resetCount] => [requireReset] => [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [link] => /autor/2024-05-14-20-10-08-22323 [profile] => Joomla\CMS\Object\CMSObject Object ( [_errors:protected] => Array ( ) [gender] => ) [avatar] => /components/com_ocm/images/placeholder/user.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/10/Novosti/hv_isaf7-040314.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/images/2015/10/10/Novosti/hv_isaf7-040314.jpg [title] => ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}Zašto su se hrvatske policijske specijalne snage brzo rasporedile na Prevlaci, ni službeni Zagreb ni Podgorica nisu suvislo objasnili. Ministar Ranko Ostojić najprije je natuknuo da je iskrcavanje na demilitarizirani poluotok izvedeno radi blokade granice pred mogućim naletom bliskoistočnih izbjeglica, dok vlast u Podgorici na to nije rekla ni riječ. Do dana današnjeg Podgorica ni jednom službenom, a ni neslužbenom objavom nije reagirala na povredu zone u specijalnom, privremenom režimu.

Jasno je da Zagreb i Podgorica na Prevlaci surađuju, ali pitanje je što je predmet suradnje, izbjeglice ili nešto drugo. Po našim izvorima, snage hrvatskog MUP-a imaju posve drugi zadatak od čuvanja hrvatske granice od vala izbjeglica. Raspoređene su kao straža na ulazu u strateški Bokokotorski zaljev, paralelno s početkom prosvjeda protiv vlasti Mila Đukanovića koje tiho podržavaju prosrpske i proruske strukture, tradicionalno vrlo jake u Crnoj Gori.

Moglo bi se reći da hrvatske snage na strateškom poluotoku imaju NATO-ov mandat u slučaju da se situacija s prosvjedima okrene protiv premijera Đukanovića, koji već godinama radi na približavanju male Crne Gore Europskoj uniji i NATO-ovu savezu. Taj proces bliži se kraju, pa bi najmanja država bivše Jugoslavije koncem ove godine trebala dobiti ocjenu, a biti primljena u članstvo u ljeto 2016. u Varšavi.

Tajna operacija

Zbog visoke je tajnosti operacije Prevlaka i Tomislav Karamarko, bivši ministar policije i bivši šef tajnih službi, zadržan pred policijskom barikadom. Zbunjeni su ostali i on i njegovi suradnici iz HDZ-a pitajući se zašto ne mogu obići hrvatske policajce.

Ministar Ostojić odgovorio je da se na Prevlaci ne mogu dopustiti turistički posjeti. To znači da je poluotok, do jučer otvoreno izletište, pretvoren u strogo zatvorenu bazu, a tko je u toj bazi, zna Vlada. Službeno policija, ali ima li i elemenata Hrvatske vojske i moguće stručnjaka NATO-ova saveza, otvoreno je pitanje. U svakom slučaju, tolika konspiracija znači jedino da je u tijeku supertajna operacija, a ne suzbijanje proboja izbjeglica zbog lošeg utjecaja na dubrovački turizam.

U Podgorici već desetak dana traju prosvjedi koje vodi Demokratski forum. U glavnom gradu razapeti su šatori na jednoj od vitalnih prometnica, a organiziraju se i prosvjedne šetnje po drugim gradovima, od sjevera do juga. Prosvjednici, među kojima je i značajan broj zastupnika, jasno su protiv vlasti Mila Đukanovića. Prozivaju ga zbog korupcije, nepotizma, općeg kriminala i ultimativno traže nove izbore. I nakon što je jesen donijela lošije vrijeme, oni se ne razilaze, poručujući da će ostati koliko god treba.

Pojava i nastup mitropolita Srpske pravoslavne crkve Amfilohija Radovića pozdravljena je aklamacijom. Mitropolit je posvetio ovu zemlju na kojoj prosvjeduju. Amfilohije je bio duhovni pokrovitelj napada na Hrvatsku 1991. godine, kad je i Đukanović bio na toj liniji, ali u međuvremenu je crnogorska politika pod najdugotrajnijim i najmlađim šefom jedne države nastale iz Jugoslavije, Đukanovićem, skrenula u potpuno drugom smjeru od prosrpske i proruske opcije.

S balkana na zapad

Đukanovićev put prema Zapadu počeo je 1996. godine, kad se šef jedne male i naoko nevažne države u Washingtonu sastao s predsjednikom Billom Clintonom. Nenadano, bez suvislog objašnjenja, ali od tog susreta počelo je skretanje Crne Gore prema zapadnoj alijansi. Prvi cilj bio je prekinuti državne veze sa Srbijom, u čemu je Đukanoviću pomagao američki diplomatski obavještajni aparat s isturenom bazom u dubrovačkom hotelu “Exclesior”, četrdesetak kilometara od granice.

Kako se duboka podijeljenost među Crnogorcima nije mogla riješiti preko noći, tek 2006. godine organiziran je referendum na kojem je prozapadna opcija osamostalila Crnu Goru s 0,5 posto prednosti. Do dana današnjih Đukanović je poduzeo niz mjera u približavanju Zapadu, pa je tako uveo euro kao službenu valutu i nastojao smjestiti Crnu Goru u NATO, što je gotovo i doveo do kraja.

Prosvjednici iz Demokratskog foruma na svojim se okupljanjima ne izjašnjavaju protiv zapadnog vojnog saveza. Štoviše, Jelisaveta Kalezić izjavila je “nismo mi protiv NATO-a, nego samo za poštene izbore”. No, u situaciji kad zemlja samo što nije ušla u NATO ne govore ni da su za NATO, što u Crnoj Gori, oduvijek podijeljenoj između prosrpske i samostalne crnogorske opcije, po liniji sjever – jug, može značiti samo da su protiv. Dakako, prosvjedi uživaju potporu srpskih i ruskih krugova, govorka se o i financiranju prosvjednika dnevnicama. Uloga Hrvatske u tom kolopletu nije zanemariva. Domaća javnost ne zna, ali Hrvatska je sponzor pristupanja Crne Gore NATO-u. Ta uloga nije samo formalna, hrvatski stručnjaci pripremaju crnogorske kolege za funkcioniranje u sastavu zapadne alijanse. Na primjer, naši obavještajci u Podgorici vode operaciju kodnog imena “Crveni orkestar”, iza koje se krije trening crnogorskih obavještajaca za rad u NATO-ovu savezu.

Što je hrvatska Crnoj Gori?

Ime “Crveni orkestar” nije slučajno odabrano. Ono je, naime, posvećeno prosrpskim i proruskim kadrovima u tajnoj službi Crne Gore koji predstavljaju smetnju planovima vlade. Cilj je smijeniti te kadrove i školovati suvremenije, koji će u potpunosti podržati zapadni put vlade.

Upravo zbog podijeljenosti u tajnim službama usporen je i pristup NATO-u. Već godinama, naime, postoji strah da bi se tajne saveza preko Crne Gore transferirale Rusiji. Bila bi kompromitirana sigurnost alijanse. Koliko dobro surađuju Hrvatska i Crna Gora, potvrđeno je prije godinu dana u Podgorici, kad je tamo u službenom posjetu bio ministar obrane Ante Kotromanović i kad mu je za svesrdnu pomoć Hrvatske zahvalio Milo Đukanović u društvu s ministricom obrane Milicom Pejanović Đurišić. Suradnja nije samo u sferi tajnih službi, nego u najširem vojnom smislu, uključujući i međunarodne misije.

Hrvatske su tajne službe jako dobro upućene u događanja u Crnoj Gori. Djeluju u koordinaciji s Podgoricom. Zbog toga je i brz razmještaj hrvatskih snaga na Prevlaci protekao bez riječi.

Rusko-Srpski stav

Iz Crne Gore prosvjednicima stižu poruke potpore od raznih organizacija, dok Rusi u svojim medijima na engleskom uglavnom šute. Ali kalkulacije o mogućoj upotrebi sile, pa čak i koliko bi vojnika trebalo za blokadu Crne Gore, mogu se pročitati u izdanjima na srpskom jeziku.

Te procjene, dakako, nisu proizvod samo pravoslavnog novinarskog uma. Novovjeki ruski vojni, diplomatski i obavještajni aparat već je zorno pokazao da raspolaže i tradicionalnom ruskom vojnom silom, ali i najsuvremenijim znanjima u takozvanom hibridnom ratu informacijama, dezinformacijama, pripremama puča i prevrata. Krim, Ukrajina i Sirija samo su najnoviji primjeri. Je li takvo što moguće kod naših južnih susjeda, tek će se vidjeti.

Istina je da je Zapad investicijski zaobišao Crnu Goru, a dotle je prozapadni Đukanović iskoristio ponude za investiranje iz Rusije. Među investitorima su bila mnoga poznata imena iz ruskog državnog sustava, od najpoznatijega gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova do Viktora Ivanjenka, glavnog šefa KGB-a u vrijeme raspada SSSR-a, koji će kasnije u velikoj naftnoj kompaniji Yukosu postati član uprave i jedini “preživjeti” pad i zatvaranje predsjednika kompanije Mikhaila Hodorkovskog. Ivanjenko je, kako pišu crnogorski mediji, vlasnik “Splendida”, jednog od najljepših hotela u Budvi. Rusi su izgradili bezbrojne vile, kupovali tvrtke, a danas ih je u Crnoj Gori najmanje 12 tisuća.

Tempirana bomba

Strateški, za Rusiju je mamac oduvijek bila Boka kotorska, idealna vojna baza nedaleko od Otrantskih vrata s već izgrađenom infrastrukturom koju je napustila JNA. Primjerice, područje Luštice kod ulaza u Boku, koliko je poznato, već odavno je vlasništvo ruskih investitora. Imperij Lužkov tamo je kupio gotovo 150 tisuća kvadrata zemlje iznad podzemnih skloništa za brodove.

Je li prosvjedima po Crnoj Gori počeo ruski hibridni napad na Crnu Goru? Hoće li se ići do kraja, teško je procijeniti, ali situacija vrlo lako može postati eksplozivnom. Svi sastojci tempirane bombe su na stolu.
Rusija nije što je donedavno bila, iznenađenja su, nakon zadnjih složenih operacija protiv NATO-ova interesa, vrlo moguća.

U najcrnjem scenariju ne samo u Crnoj Gori, nego i na Kosovu i u Republici Srpskoj.

antun masle

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/tajni-rat-u-crnoj-gori-crveni-orkestar-svira-po-hrvatskim-notama-289232 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e642590170bfa4b9ca0306358a6ef3d8262ff9c8 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tajni+rat+u+Crnoj+Gori%3A+%E2%80%98Crveni+orkestar%E2%80%99+svira+po+hrvatskim+notama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftajni-rat-u-crnoj-gori-crveni-orkestar-svira-po-hrvatskim-notama-289232 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Ftajni-rat-u-crnoj-gori-crveni-orkestar-svira-po-hrvatskim-notama-289232 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POZADINa ANGAŽMANA NAŠIH OBAVJEŠTAJACa [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SvijetPOZADINa ANGAŽMANA NAŠIH OBAVJEŠTAJACa

Tajni rat u Crnoj Gori: ‘Crveni orkestar’ svira po hrvatskim notama

Piše PSD.
10. listopada 2015. - 19:33
Zašto su se hrvatske policijske specijalne snage brzo rasporedile na Prevlaci, ni službeni Zagreb ni Podgorica nisu suvislo objasnili. Ministar Ranko Ostojić najprije je natuknuo da je iskrcavanje na demilitarizirani poluotok izvedeno radi blokade granice pred mogućim naletom bliskoistočnih izbjeglica, dok vlast u Podgorici na to nije rekla ni riječ. Do dana današnjeg Podgorica ni jednom službenom, a ni neslužbenom objavom nije reagirala na povredu zone u specijalnom, privremenom režimu.

Jasno je da Zagreb i Podgorica na Prevlaci surađuju, ali pitanje je što je predmet suradnje, izbjeglice ili nešto drugo. Po našim izvorima, snage hrvatskog MUP-a imaju posve drugi zadatak od čuvanja hrvatske granice od vala izbjeglica. Raspoređene su kao straža na ulazu u strateški Bokokotorski...
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 22:10