StoryEditorOCM
Svijetobiluju streljivom

Rusi planiraju napade, no situacija se promijenila: ‘Naši momci više ne plaču za granatama! Skladišta su napokon puna!‘

19. svibnja 2024. - 20:41

Washingtonski Institut za proučavanje rata (ISW) procijenio je u svojoj zadnjoj analizi da se ruske snage pripremaju za drugu fazu ofenzive na sjeveru Harkivske oblasti u Ukrajini. Uočljivo je da su intenzivirali svoje napore da zauzmu operativno značajan grad Časiv Jar, a prije toga im je zacijelo na umu i zauzimanje Vovčanska.

Osvajanje Časiv Jara bilo bi im operativno značajno jer bi im osiguralo povoljne položaje za pokretanje naknadnih ofenzivnih operacija prema Kostjantjinivki i Družkivki, gradovima koji čine južni dio ukrajinskog obrambenog pojasa. Vovčansk bi im, pošto je najveće ukrajinsko naselje neposredno uz rusku granicu, pružio bazu za pokretanje druge faze operacije, zaključuje ISW.

Usprkos ambicijama, za Ruse u ovome dijelu Ukrajine odnedavno nema baš puno dobrih vijesti. Sanacija obrane na ovome dijelu bojišta naročito je vidljiva na ukrajinskim položajima kod Časiv Jara.

U prvim danima ruskog napada, ruske oklopne postrojbe postojano su napredovale i sjeverno i južno od Časiv Jara, dok je rusko pješaštvo uspješno ispitivalo poroznost duž kanala u Časiv Jaru koji se proteže od sjevera prema jugu. Ukrajinsku 67. mehaniziranu brigadu koja je branila taj kanal naknadno su iz Kijeva i raspustili, nakon što je službena istraga potvrdila navode o dubokoj nekompetentnosti u zapovjedanju. Ruski padobranci napredovali su oko Časiv Jara opasno prijeteći opkoljavanjem garnizona u gradu, a ruski jurišni zrakoplovi nesmetano su letjeli iznad samog bojišta. Ukrajinci nisu imali ničega osim dronova.

image

Ukrajinski vojnici u Časiv Jaru
 

AFP

Mučene nedostatkom ljudi i streljiva koje su dobivali iz Sjedinjenih Država, ukrajinske su brigade tad bile najslabije i Kremlj je to dobro znao, zato i jesu silovito napali na nekoliko ovdašnjih točaka. Mjesec dana kasnije, međutim, američka pomoć Ukrajini stigla je na prve crte. I mobilizacija je na snazi, svježe ukrajinske trupe prolaze obuku, formiraju se nove brigade. Ukrajinci su izdržali najgore, Časiv Jar je već prilično pun oružja i streljiva.

image

Ukrajinski ‘Stepski vukovi‘ praše raketnim lanserima

Dmytro Smolienko/Nurphoto Via Afp

U petak je kolona od najmanje 20 ruskih oklopnih vozila izašla iz Donjecka i krenula prema Časiv Jaru. Ova jurišna skupina, međutim, nije dospjela daleko preko otvorenih polja, jer je cijelo vrijeme uspješno gađana granatama od 50 kila i raketama od 30-ak, piše Forbes. Nekoliko Rusa u oklopu koji su se probili do kanala u Časiv Jaru također nije dugo izdržalo.

„Rusi na kraju nisu uspjeli uspostaviti uporište na drugoj strani kanala i napredovati dalje", objavila je ukrajinska grupa za analizu Frontelligence Insight u petak.

Potpuni preokret na ovom bojištu dogodio se nakon promjene u glasovima u američkom Kongresu. Nije se Donald Trump opametio i postao neprijateljski raspoložen prema Putinu, nego je dobar dio američkih republikanaca shvatio pogubnost daljnje uskrate pomoći Ukrajini. Garnizon u Časiv Jaru nipošto nije jedini koji ima koristi od masovnoga priljeva zapadnog streljiva.

“Prvi put od početka rata nijedna mi se brigada danas nije požalila da nema topničkih granata”, znakovito je kazao u petak ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Drastično poboljšanje ukrajinske vatrene moći otežati će daljnje ruske planove, ma kakvi oni bili.

image

Čelična kiša opet pada po ruskim jurišnicima

Diego Herrera Carcedo/Anadolu Via Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 19:25