stdClass Object ( [id] => 1358441 [title] => Orban više nije sâm u Europskoj uniji. Sada su dvojica! Novoskovano prijateljstvo nije pomućeno ni ideološkim razlikama [alias] => orban-vise-nije-sam-u-europskoj-uniji-sada-su-dvojica-novoskovano-prijateljstvo-nije-pomuceno-ni-ideoloskim-razlikama [catid] => 241 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Od početka ukrajinskog rata 26 od 27 EU članica šalje oružje Kijevu, po principu: „Mi branimo Ukrajinu, Ukrajina brani nas.” Jedina iznimka bila je Mađarska, čiji premijer Viktor Orban umjesto naoružavanja Ukrajine od početka zagovara pregovore s Rusijom. A sada se čini da je Orban dobio „pojačanje”.

---

---

Novi slovački premijer Robert Fico nedavne je izbore i dobio na obećanju da Slovačka, baš poput Mađarske, više neće slati oružje Ukrajini. Dotad je Slovačka bila jedan od izdašnijih ukrajinskih donatora, šaljući Kijevu sofisticirano oružje u rasponu od ratnih aviona do protuzračnih sustava, zbog čega je novi slovački ministar obrane Robert Kalinak optužio prethodnu vladu da je nanijela „tešku štetu” obrambenoj moći zemlje.

- Bivša vlast nas je ostavila bez vlastite protuzračne obrane, bez borbene avijacije, a nemamo ni obećanih 700 milijuna za MiG-ove, koje je bivša vlada također predala Ukrajini - rekao je Kalinak prošli tjedan za slovački list Standard.

Prazna vojna skladišta zacijelo i jesu jedan od razloga zbog kojih nova slovačka vlada više ne želi slati oružje Ukrajini, iako nastavlja slati sustave za razminiranje i dizel generatore. Fico je pritom odlučio da se prekid slanja oružja odnosi samo na državnu vojnu pomoć Ukrajini, odnosno na oružje koje dolazi iz državnih vojnih zaliha, dok slovačke obrambene tvrtke mogu slobodno prodavati Kijevu „što god žele”.

- Ako slovačke kompanije ne zarađuju novac, onda će zarađivati američke kompanije – objasnio je Fico u intervjuu koji je 20. siječnja dao za slovački javni servis RTVS.

Bijes u Kijevu

Taj je intervju izazvao puno bijesa u Kijevu, jer je Fico tu još dodatno „zasolio” svoje stavove o ukrajinskom ratu - koji se u europskom mainstreamu smatraju proruskima – i to baš uoči svog prvog posjeta Ukrajini: u srijedu 24. siječnja u pograničnom gradu Užgorodu sastao se s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

Upada u oči već i to da Fico – za razliku od drugih zapadnih državnika – nije htio otići u Kijev, što je postalo gotovo ritualna obaveza svakog europskog lidera. Štoviše, kako je iznio u intervjuu, on je prvotno čak tražio da se nađu na samoj slovačko-ukrajinskoj granici, ali su mu iz Kijeva rekli da je to logistički zahtjevnije, pa je izbor pao na najbliži veći ukrajinski grad. I tako su se Fico i Šmihal našli u Užgorodu.

A što je to Fico tako dramatično rekao u razgovoru za slovačku televiziju? Najmanje tri krupne stvari nepovoljne za Kijev: da će staviti veto na ulazak Ukrajine u NATO, da Ukrajina mora dati teritorijalne ustupke Rusiji kako bi rat završio, te da je Europa grdno pogriješila što je u pogledu Ukrajine slušala Ameriku.

Svaka od tih stavki pojedinačno predstavlja težak udarac za želje i ambicije Kijeva. Uzete zajedno, one ozbiljno potkopavaju dominantni narativ koji se u Europi njeguje u odnosu na ukrajinski rat.

---

image

Orbanova politička pozicija je oko desnog centra ili još malo desnije, dok je slovački premijer Fico nominalno ljevičar

AFP
---

Temelj za Treći svjetski rat

Što se tiče eventualnog ulaska Ukrajine u NATO, slovački premijer je tu mogućnost rezolutno odbacio, ističući da bi takav potez rezultirao globalnom katastrofom, odnosno direktnim sukobom između NATO-a i Rusije, te napomenuvši da će takav svoj stav otvoreno ponoviti i Šmihalu:

- Reći ću mu da ću staviti veto i blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO, jer bi to bio temelj za Treći svjetski rat i ništa drugo - rekao je Fico, dodavši da se ne protivi ulasku Ukrajine u Europsku uniju, pod uvjetom „da ispunjava iste uvjete kao i drugi kandidati”.

- Reći ću mu da ih poštujemo kada je u pitanju ulazak u EU, ali oni moraju ispuniti uvjete – kazao je Fico, ustvrdivši kako je Ukrajina „jedna od najkorumpiranijih država na svijetu”, te kako je neprihvatljivo da u EU uđe „zemlja koja apsolutno ne ispunjava nikakve uvjete”.

Za ukrajinsku vladu možda i najbolniji dio Ficova intervjua odnosi se na njegovu tezu da je završetak rata moguć samo kompromisom koji bi mogao biti „bolan za obje strane”, što uključuje i teritorijalne ustupke koje bi Kijev morao dati Moskvi:

- Što Ukrajinci očekuju? Da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno – ocijenio je slovački premijer

Fico je ustvrdio i da Ukrajina „nije neovisna i suverena država”, nego je „pod apsolutnim utjecajem i kontrolom SAD-a”, te je kritizirao Europsku uniju, navodeći da je po pitanju Ukrajine napravila „ogromnu grešku” jer je slijedila vodstvo Washingtona, umjesto da razvije vlastiti „suvereni” pogled na to pitanje.

‘Novi pragmatizam‘

Razumljivo je da su takvi stavovi slovačkog premijera izazvali bijes i ogorčenje u Kijevu. Dan nakon tog Ficova intervjua, šef ukrajinskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Oleksandr Merežko zatražio je da se Ficov posjet Ukrajini otkaže zbog njegovih „sramnih izjava” koje su prešle „crvenu liniju”.

„Svaka zemlja treba imati bar minimalno samopoštovanje. Apsolutno je neprihvatljivo pretvarati se da se ništa ne dešava kada lider druge države daje izjave koje dovode u pitanje suverenitet države” koju se sprema posjetiti, napisao je Merežko na društvenim mrežama.

Međutim, njegov apel nije uslišan: Fico je u srijedu došao u Užgorod i sastao se sa Šmihalom. Kako je izvijestio The Kyiv Indenpendent, dva premijera su razgovarali o relacijama između svojih zemalja, te su potpisali zajedničku izjavu o bilateralnim odnosima.

- Unatoč neslaganju s vladom Slovačke, namjeravamo formirati politiku „novog pragmatizma” od koje će obje države imati koristi - rekao je po susretu Šmihal za kijevski list, dok je ukrajinska državna agencija Ukrinform objavila da je Fico pristao isporučiti Ukrajini inženjerijsku opremu za izgradnju obrambenih linija, odnosno „oklopne bagere i opremu za razminiranje”.

U sklopu te politike „novog pragmatizma” ukrajinska strana nije komentirala – bar ne javno – ni prošlotjednu odluku slovačke vlade o ukidanju zabrane kulturne suradnje s Rusijom i Belorusijom, usvojene nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Nalog o ukidanju zabrane potpisala je nova slovačka ministrica kulture Martina Šimkovičova.

- U svijetu se događaju deseci vojnih sukoba i, prema našem mišljenju, zbog njih ne bi trebali patiti umjetnici i kultura – poručio je glasnogovornik ministarstva kulture, potvrdivši da Slovačka nastavlja kulturnu suradnju s Rusijom i Bjelorusijom.

Nekad protivnici, danas prijatelji

Uza sve to, Fico je prošlog tjedna posjetio Budimpeštu i izrazio potporu mađarskom premijeru Orbanu u blokiranju paketa pomoći EU-a Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

- Nikad se neću složiti da neka zemlja bude kažnjena zbog borbe za svoj suverenitet. Nikad se neću složiti s takvim napadom na Mađarsku – kazao je Fico na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Orbanom, dok je mađarski premijer rekao da su odnosi dviju zemalja na „visokoj razini” i da su obje „nezadovoljne inicijativama Bruxellesa”.

Zanimljivo je da odnosi između Fica i Orbana nisu uvijek bili ovako idilični: još 2008. godine, u svom prvom premijerskom mandatu (ovo mu je četvrti), Fico je upozoravao na tadašnjeg mađarskog oporbenjaka Orbana i njegovu stranku Fidesz, koju je nazvao „ekstremnom nacionalističkom strankom” i „prijetnjom” za Slovačku.

Danas su ti odnosi vidno bolji. Fico je preklani pozdravio Orbanov reizbor u Mađarskoj, hvaleći njegov suverenistički pristup i stav prema rusko-ukrajinskom ratu, dok je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto prošle jeseni pozdravio Ficov povratak na premijersku dužnost, ističući da Fico „ima ista stajališta o ratu, migraciji i rodnim pitanjima kao i mi”.

Stavovi Budimpešte i Bratislave jednaki su i u pogledu antiruskih sankcija, koje i Fico, baš poput Orbana, osuđuje kao „besmislene”, odnosno kao „prijetnju slovačkom gospodarstvu”.

Ovo novoskovano prijateljstvo mađarskog i slovačkog premijera nije pomućeno ni ideološkim razlikama: Orbanova politička pozicija je oko desnog centra ili još malo desnije, dok je Fico nominalno ljevičar, naime socijaldemokrat. No veže ih isti opozicijski stav prema dominantnim politikama Bruxellesa, koji je dosad muku mučio i s jednim Orbanom, a sada ih je dvojica.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izvan struje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => izvan struje 0 7994 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-01-25 09:12:18 [created_by] => 3112 [created_by_alias] => Damir Pilić [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-01-25 19:57:29 [modified_by] => 3112 [publish_up] => 2024-01-25 19:40:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 241 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Europe i svijeta. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, politika, europa, svijet [secure] => 0 [page_title] => Svijet [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Orban više nije sâm u Europskoj uniji. Sada su dvojica! Novoskovano prijateljstvo nije pomućeno ni ideološkim razlikama page_title=Orban više nije sâm u Europskoj uniji. Sada su dvojica! Novoskovano prijateljstvo nije pomućeno ni ideološkim razlikama [metakey] => Robert Fico, slovačka, Mađarska, Viktor Orban, rat u Ukrajini , Ukrajina, rusija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/01\/25\/26444806.jpg","\/images\/slike\/2024\/01\/25\/26250666.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP, Shutterstock","AFP"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010cini se da je Orban dobio \u2018poja\u010danje\u2018<\/p>","

Orbanova politi\u010dka pozicija je oko desnog centra ili jo\u0161 malo desnije, dok je slova\u010dki premijer Fico nominalno ljevi\u010dar<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1338","hd_26444806_1920.jpg":"1920x1080","k_26444806_1280.jpg":"1280x1280","k_26444806_1024.jpg":"1024x1024","k_26444806_640.jpg":"640x640","k_26444806_480.jpg":"480x480","k_26444806_340.jpg":"340x340","k_26444806_220.jpg":"220x220","o_26444806_1280.jpg":"1280x892","o_26444806_1024.jpg":"1024x713","o_26444806_640.jpg":"640x446","o_26444806_480.jpg":"480x334","o_26444806_340.jpg":"340x236","o_26444806_220.jpg":"220x153","h_26444806_1280.jpg":"1280x854","h_26444806_1024.jpg":"1024x683","h_26444806_640.jpg":"640x427","h_26444806_480.jpg":"480x320","h_26444806_340.jpg":"340x227","h_26444806_220.jpg":"220x147","pp_26444806_1280.jpg":"1280x1628","pp_26444806_1024.jpg":"1024x1303","pp_26444806_640.jpg":"640x814","pp_26444806_480.jpg":"480x611","pp_26444806_340.jpg":"340x432","pp_26444806_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26250666_1920.jpg":"1920x1080","k_26250666_1280.jpg":"1280x1280","k_26250666_1024.jpg":"1024x1024","k_26250666_640.jpg":"640x640","k_26250666_480.jpg":"480x480","k_26250666_340.jpg":"340x340","k_26250666_220.jpg":"220x220","o_26250666_1280.jpg":"1280x853","o_26250666_1024.jpg":"1024x682","o_26250666_640.jpg":"640x426","o_26250666_480.jpg":"480x320","o_26250666_340.jpg":"340x226","o_26250666_220.jpg":"220x146","h_26250666_1280.jpg":"1280x854","h_26250666_1024.jpg":"1024x683","h_26250666_640.jpg":"640x427","h_26250666_480.jpg":"480x320","h_26250666_340.jpg":"340x227","h_26250666_220.jpg":"220x147","pp_26250666_1280.jpg":"1280x1628","pp_26250666_1024.jpg":"1024x1303","pp_26250666_640.jpg":"640x814","pp_26250666_480.jpg":"480x611","pp_26250666_340.jpg":"340x432","pp_26250666_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 2 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4998891 Threads: 3 Questions: 180955531 Slow queries: 78219 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 5265848 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) [1] => stdClass Object ( [id] => 241 [name] => Svijet [alias] => svijet [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/svijet ) ) [link] => /vijesti/svijet/orban-vise-nije-sam-u-europskoj-uniji-sada-su-dvojica-novoskovano-prijateljstvo-nije-pomuceno-ni-ideoloskim-razlikama-1358441 [printLink] => /vijesti/svijet/orban-vise-nije-sam-u-europskoj-uniji-sada-su-dvojica-novoskovano-prijateljstvo-nije-pomuceno-ni-ideoloskim-razlikama-1358441?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 250391 [name] => Robert Fico [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => robert-fico [link] => /tag/robert-fico ) [1] => stdClass Object ( [id] => 423954 [name] => Slovačka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slovacka [link] => /tag/slovacka ) [2] => stdClass Object ( [id] => 423953 [name] => Mađarska [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => madarska [link] => /tag/madarska ) [3] => stdClass Object ( [id] => 487485 [name] => Viktor Orban [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => viktor-orban [link] => /tag/viktor-orban ) [4] => stdClass Object ( [id] => 668435 [name] => rat u Ukrajini [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-02-24 08:39:02 [main_article_id] => 0 [alias] => rat-u-ukrajini [link] => /tag/rat-u-ukrajini ) [5] => stdClass Object ( [id] => 439881 [name] => Ukrajina [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ukrajina [link] => /tag/ukrajina ) [6] => stdClass Object ( [id] => 521548 [name] => Rusija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rusija [link] => /tag/rusija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izvan struje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Orban više nije sâm u Europskoj uniji. Sada su dvojica! Novoskovano prijateljstvo nije pomućeno ni ideološkim razlikama [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3112 [name] => Divna Zenić Rak [username] => divna-zeni-rak [email] => divna-zeni-rak@sd.hr [password] => $2y$10$tqT1tH/eC1RIr51RXJHmQeV1OtaJQrcAlkttNeawB7Um36D1oksm. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/divna-zenic-rak-3112 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1630 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/522fee2df7069fbc7967f5925ac37dd8?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/26444806.jpg [galleryCount] => 2 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP, Shutterstock [mainImageDesc] =>

Čini se da je Orban dobio ‘pojačanje‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/26444806.jpg [title] =>

Čini se da je Orban dobio ‘pojačanje‘

AFP, Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/01/25/26250666.jpg [title] =>

Orbanova politička pozicija je oko desnog centra ili još malo desnije, dok je slovački premijer Fico nominalno ljevičar

AFP ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Od početka ukrajinskog rata 26 od 27 EU članica šalje oružje Kijevu, po principu: „Mi branimo Ukrajinu, Ukrajina brani nas.” Jedina iznimka bila je Mađarska, čiji premijer Viktor Orban umjesto naoružavanja Ukrajine od početka zagovara pregovore s Rusijom. A sada se čini da je Orban dobio „pojačanje”.

---

---

Novi slovački premijer Robert Fico nedavne je izbore i dobio na obećanju da Slovačka, baš poput Mađarske, više neće slati oružje Ukrajini. Dotad je Slovačka bila jedan od izdašnijih ukrajinskih donatora, šaljući Kijevu sofisticirano oružje u rasponu od ratnih aviona do protuzračnih sustava, zbog čega je novi slovački ministar obrane Robert Kalinak optužio prethodnu vladu da je nanijela „tešku štetu” obrambenoj moći zemlje.

- Bivša vlast nas je ostavila bez vlastite protuzračne obrane, bez borbene avijacije, a nemamo ni obećanih 700 milijuna za MiG-ove, koje je bivša vlada također predala Ukrajini - rekao je Kalinak prošli tjedan za slovački list Standard.

Prazna vojna skladišta zacijelo i jesu jedan od razloga zbog kojih nova slovačka vlada više ne želi slati oružje Ukrajini, iako nastavlja slati sustave za razminiranje i dizel generatore. Fico je pritom odlučio da se prekid slanja oružja odnosi samo na državnu vojnu pomoć Ukrajini, odnosno na oružje koje dolazi iz državnih vojnih zaliha, dok slovačke obrambene tvrtke mogu slobodno prodavati Kijevu „što god žele”.

- Ako slovačke kompanije ne zarađuju novac, onda će zarađivati američke kompanije – objasnio je Fico u intervjuu koji je 20. siječnja dao za slovački javni servis RTVS.

Bijes u Kijevu

Taj je intervju izazvao puno bijesa u Kijevu, jer je Fico tu još dodatno „zasolio” svoje stavove o ukrajinskom ratu - koji se u europskom mainstreamu smatraju proruskima – i to baš uoči svog prvog posjeta Ukrajini: u srijedu 24. siječnja u pograničnom gradu Užgorodu sastao se s ukrajinskim premijerom Denisom Šmihalom.

Upada u oči već i to da Fico – za razliku od drugih zapadnih državnika – nije htio otići u Kijev, što je postalo gotovo ritualna obaveza svakog europskog lidera. Štoviše, kako je iznio u intervjuu, on je prvotno čak tražio da se nađu na samoj slovačko-ukrajinskoj granici, ali su mu iz Kijeva rekli da je to logistički zahtjevnije, pa je izbor pao na najbliži veći ukrajinski grad. I tako su se Fico i Šmihal našli u Užgorodu.

A što je to Fico tako dramatično rekao u razgovoru za slovačku televiziju? Najmanje tri krupne stvari nepovoljne za Kijev: da će staviti veto na ulazak Ukrajine u NATO, da Ukrajina mora dati teritorijalne ustupke Rusiji kako bi rat završio, te da je Europa grdno pogriješila što je u pogledu Ukrajine slušala Ameriku.

Svaka od tih stavki pojedinačno predstavlja težak udarac za želje i ambicije Kijeva. Uzete zajedno, one ozbiljno potkopavaju dominantni narativ koji se u Europi njeguje u odnosu na ukrajinski rat.

---

image

Orbanova politička pozicija je oko desnog centra ili još malo desnije, dok je slovački premijer Fico nominalno ljevičar

AFP
---

Temelj za Treći svjetski rat

Što se tiče eventualnog ulaska Ukrajine u NATO, slovački premijer je tu mogućnost rezolutno odbacio, ističući da bi takav potez rezultirao globalnom katastrofom, odnosno direktnim sukobom između NATO-a i Rusije, te napomenuvši da će takav svoj stav otvoreno ponoviti i Šmihalu:

- Reći ću mu da ću staviti veto i blokirati kandidaturu Ukrajine za NATO, jer bi to bio temelj za Treći svjetski rat i ništa drugo - rekao je Fico, dodavši da se ne protivi ulasku Ukrajine u Europsku uniju, pod uvjetom „da ispunjava iste uvjete kao i drugi kandidati”.

- Reći ću mu da ih poštujemo kada je u pitanju ulazak u EU, ali oni moraju ispuniti uvjete – kazao je Fico, ustvrdivši kako je Ukrajina „jedna od najkorumpiranijih država na svijetu”, te kako je neprihvatljivo da u EU uđe „zemlja koja apsolutno ne ispunjava nikakve uvjete”.

Za ukrajinsku vladu možda i najbolniji dio Ficova intervjua odnosi se na njegovu tezu da je završetak rata moguć samo kompromisom koji bi mogao biti „bolan za obje strane”, što uključuje i teritorijalne ustupke koje bi Kijev morao dati Moskvi:

- Što Ukrajinci očekuju? Da će Rusi napustiti Krim, Donbas i Lugansk? To je nerealno – ocijenio je slovački premijer

Fico je ustvrdio i da Ukrajina „nije neovisna i suverena država”, nego je „pod apsolutnim utjecajem i kontrolom SAD-a”, te je kritizirao Europsku uniju, navodeći da je po pitanju Ukrajine napravila „ogromnu grešku” jer je slijedila vodstvo Washingtona, umjesto da razvije vlastiti „suvereni” pogled na to pitanje.

‘Novi pragmatizam‘

Razumljivo je da su takvi stavovi slovačkog premijera izazvali bijes i ogorčenje u Kijevu. Dan nakon tog Ficova intervjua, šef ukrajinskog parlamentarnog odbora za vanjsku politiku Oleksandr Merežko zatražio je da se Ficov posjet Ukrajini otkaže zbog njegovih „sramnih izjava” koje su prešle „crvenu liniju”.

„Svaka zemlja treba imati bar minimalno samopoštovanje. Apsolutno je neprihvatljivo pretvarati se da se ništa ne dešava kada lider druge države daje izjave koje dovode u pitanje suverenitet države” koju se sprema posjetiti, napisao je Merežko na društvenim mrežama.

Međutim, njegov apel nije uslišan: Fico je u srijedu došao u Užgorod i sastao se sa Šmihalom. Kako je izvijestio The Kyiv Indenpendent, dva premijera su razgovarali o relacijama između svojih zemalja, te su potpisali zajedničku izjavu o bilateralnim odnosima.

- Unatoč neslaganju s vladom Slovačke, namjeravamo formirati politiku „novog pragmatizma” od koje će obje države imati koristi - rekao je po susretu Šmihal za kijevski list, dok je ukrajinska državna agencija Ukrinform objavila da je Fico pristao isporučiti Ukrajini inženjerijsku opremu za izgradnju obrambenih linija, odnosno „oklopne bagere i opremu za razminiranje”.

U sklopu te politike „novog pragmatizma” ukrajinska strana nije komentirala – bar ne javno – ni prošlotjednu odluku slovačke vlade o ukidanju zabrane kulturne suradnje s Rusijom i Belorusijom, usvojene nakon početka ruske agresije na Ukrajinu u veljači 2022. godine. Nalog o ukidanju zabrane potpisala je nova slovačka ministrica kulture Martina Šimkovičova.

- U svijetu se događaju deseci vojnih sukoba i, prema našem mišljenju, zbog njih ne bi trebali patiti umjetnici i kultura – poručio je glasnogovornik ministarstva kulture, potvrdivši da Slovačka nastavlja kulturnu suradnju s Rusijom i Bjelorusijom.

Nekad protivnici, danas prijatelji

Uza sve to, Fico je prošlog tjedna posjetio Budimpeštu i izrazio potporu mađarskom premijeru Orbanu u blokiranju paketa pomoći EU-a Ukrajini u iznosu od 50 milijardi eura.

- Nikad se neću složiti da neka zemlja bude kažnjena zbog borbe za svoj suverenitet. Nikad se neću složiti s takvim napadom na Mađarsku – kazao je Fico na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s Orbanom, dok je mađarski premijer rekao da su odnosi dviju zemalja na „visokoj razini” i da su obje „nezadovoljne inicijativama Bruxellesa”.

Zanimljivo je da odnosi između Fica i Orbana nisu uvijek bili ovako idilični: još 2008. godine, u svom prvom premijerskom mandatu (ovo mu je četvrti), Fico je upozoravao na tadašnjeg mađarskog oporbenjaka Orbana i njegovu stranku Fidesz, koju je nazvao „ekstremnom nacionalističkom strankom” i „prijetnjom” za Slovačku.

Danas su ti odnosi vidno bolji. Fico je preklani pozdravio Orbanov reizbor u Mađarskoj, hvaleći njegov suverenistički pristup i stav prema rusko-ukrajinskom ratu, dok je mađarski šef diplomacije Peter Szijjarto prošle jeseni pozdravio Ficov povratak na premijersku dužnost, ističući da Fico „ima ista stajališta o ratu, migraciji i rodnim pitanjima kao i mi”.

Stavovi Budimpešte i Bratislave jednaki su i u pogledu antiruskih sankcija, koje i Fico, baš poput Orbana, osuđuje kao „besmislene”, odnosno kao „prijetnju slovačkom gospodarstvu”.

Ovo novoskovano prijateljstvo mađarskog i slovačkog premijera nije pomućeno ni ideološkim razlikama: Orbanova politička pozicija je oko desnog centra ili još malo desnije, dok je Fico nominalno ljevičar, naime socijaldemokrat. No veže ih isti opozicijski stav prema dominantnim politikama Bruxellesa, koji je dosad muku mučio i s jednim Orbanom, a sada ih je dvojica.

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP, Shutterstock AFP
AFP, Shutterstock

Čini se da je Orban dobio ‘pojačanje‘

AFP

Orbanova politička pozicija je oko desnog centra ili još malo desnije, dok je slovački premijer Fico nominalno ljevičar

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/svijet/orban-vise-nije-sam-u-europskoj-uniji-sada-su-dvojica-novoskovano-prijateljstvo-nije-pomuceno-ni-ideoloskim-razlikama-1358441 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=de0940dee57a738d3fb93e9fd30605d956c81cc7 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Orban+vi%C5%A1e+nije+s%C3%A2m+u+Europskoj+uniji.+Sada+su+dvojica%21+Novoskovano+prijateljstvo+nije+pomu%C4%87eno+ni+ideolo%C5%A1kim+razlikama&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Forban-vise-nije-sam-u-europskoj-uniji-sada-su-dvojica-novoskovano-prijateljstvo-nije-pomuceno-ni-ideoloskim-razlikama-1358441 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fsvijet%2Forban-vise-nije-sam-u-europskoj-uniji-sada-su-dvojica-novoskovano-prijateljstvo-nije-pomuceno-ni-ideoloskim-razlikama-1358441 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => izvan struje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Svijetizvan struje

Orban više nije sâm u Europskoj uniji. Sada su dvojica! Novoskovano prijateljstvo nije pomućeno ni ideološkim razlikama

Piše Damir Pilić
25. siječnja 2024. - 20:40

Od početka ukrajinskog rata 26 od 27 EU članica šalje oružje Kijevu, po principu: „Mi branimo Ukrajinu, Ukrajina brani nas.” Jedina iznimka bila je Mađarska, čiji premijer Viktor Orban umjesto naoružavanja Ukrajine od početka zagovara pregovore s Rusijom. A sada se čini da je Orban dobio „pojačanje”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. svibanj 2024 01:02