StoryEditorOCM
SvijetRAT I MIR

‘Neprincipijelna koalicija‘ - talijanski neofašisti i grčki komunisti kontra angažmana Zapada u Ukrajini i Crvenom moru

Piše Damir Pilić
14. ožujka 2024. - 16:27
Vladimir Putin i ministar obrane Sergej Šojgu sa zapovjednikom Ruske ratne mornarice admiralom Nikolajem Jevmenovim na paradi u St. Peterburgu u srpnju 2022.Afp

Vrijeme je pretvaranja, ali sve se vidi. Iako Europska unija i NATO nastoje emitirati dojam homogenosti, posebno u odnosu na ratove u Ukrajini i Gazi, dio članica otvoreno ne podržava ratne ideje, planove i politike tih saveza i njihovih lidera.

Dosad se to protivljenje vezivalo mahom za Mađarsku i Slovačku – čiji lideri Viktor Orban i Robert Fico izražavaju ozbiljne rezerve prema antiruskoj politici Europe – ali ovog tjedna protestni glasovi stigli su i iz Italije i Grčke: talijanski ministar obrane Guido Crosetto žestoko je napao Macronovu ideju o slanju zapadnih trupa u Ukrajinu, dok su u Ateni izbile demonstracije protiv slanja grčkog ratnog broda u Crveno more, gdje bi se trebao pridružiti ostalim NATO brodovima u borbi protiv jemenskih hutista.

Pritom je zanimljivo da ovi protestni glasovi stižu s dva suprotna kraja ideološkog spektra: talijanski ministar Crosetto dolazi iz neofašističke stranke Braća Italije, dok je demonstracije u Ateni organizirala Komunistička partija Grčke (KKE), koja u Helenskom parlamentu ima 21 zastupnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. lipanj 2024 18:31