StoryEditorOCM
Svijetsolun pa atena

‘Ne damo na nas čipirate!‘: teorije zavjere dovele do uličnih prosvjeda u Grčkoj; Uključili se i neki crkveni uglednici

Piše vijesti sd
4. rujna 2023. - 08:45

Zamena osobnih iskaznica koja upravo počinje u Grčkoj izazvalo je silna negodovanja. Izradi i zamjeni dokumenata mnogi se Grci protive, a prednjače duboko religiozni građani koji su uvjereni da je u pitanju - državna teorija zavjere. Naime, oni vjeruju da nove iskaznice imaju ugrađene čipove koji će navodno omogućiti vlastima da točno znaju gdje je koji građanin i da čak kontroliraju njihove umove.

Zato je oko 5.000 ljudi jučer prosvjedovalo u Solunu, noseći državne zastave i transparente, uzvikujući parole i pjevajući državnu himnu. Preko razglasa su emitirali govor pokojnog bivšeg poglavara Grčke pravoslavne crkve, atenskog arhiepiskopa Hristodulosa, koji je upozoravao na "neprijatelje grčkog naroda“.

Poslije marša središtem Soluna, mirno su se razišli, a sljedećeg vikenda će u glavnom gradu, Atini, biti organiziran isti takav skup.

Nove osobne iskaznice će imati iste podatke kao i dosadašnje, jedina nova informacija je krvna grupa građanina, iako upisivanje tog podatka nije obvezno. Treba kazati da i neki crkveni episkopi otvoreno potiču prosvjede.

Atenski arhiepiskop Jeronimos koji nema vatrenu retoriku svog prethodnika Hristodulosa, rekao je da će za nekoliko dana Sveti sinod Crkve izdati priopćenje o  novim osobnim iskaznicama i svima savjetovao "razboritost i mudrost“.

Nove iskaznice, osmišljene u skladu sa EU standardom, postat će obvezatne u kolovozu 2026. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 21:06