StoryEditorOCM
Hrvatskavremenska prognoza

Novo nevrijeme stiže u Hrvatsku, meteoalarm je na snazi za skoro cijelu državu, evo gdje bi moglo udariti danas popodne

Piše Hina/ JL
13. svibnja 2024. - 09:32

U Hrvatskoj je u ponedjeljak ujutro ponegdje moguća magla, tijekom dana će biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima, češćim i duljim na istoku i jugu, a mjestimice je moguća kiša, osobito na zapadu te unutrašnjosti Dalmacije, prognoza je Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ).

Poslijepodne su lokalno mogući i pljuskovi praćeni grmljavinom.

Vjetar će biti slab do umjeren jugoistočni i jugozapadni, a najviša temperatura zraka uglavnom između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva, piše Jutarnji list.

DHMZ je za danas izdao žuti meteoalarm za velik dio zemlje. Žuto upozorenje je na snazi za zapadnu obalu Istre zbog jakog vjetra, dok je zbog grmljavinskog nevremena žuto upozorenje na snazi za zagrebačku, karlovačku, gospićku i kninsku regiju.

- Budite na oprezu zbog mogućih jačih grmljavinskih nevremena. Posebno pripazite u izloženim područjima kao što su planine, šume i livade, odnosno otvoreni tereni. Mogući su prekidi u aktivnostima na otvorenom, stoji u priopćenju DHMZ-a.

image

Današnji meteoalarm skoro je cijelu Hrvatsku obojio u žuto

Screenshot DHMZ

Sutra će biti promjenljivo oblačno, od sredine dana uz češća i dulja sunčana razdoblja. Mjestimice će padati kiša, lokalno na obali te u unutrašnjosti Dalmacije mogući su i pljuskovi praćeni grmljavinom. Na istoku i jugu zemlje uglavnom suho. Vjetar na kopnu slab do umjeren jugoistočni. Na Jadranu umjereno do jako jugo, podno Velebita u noći i ujutro bura. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 13, na Jadranu između 14 i 17 °C. Najviša dnevna uglavnom između 18 i 22 °C.

Meteorologinja N1 televizije Tea Blažević također prognozira kišu i pljuskove u nastavku dana, a može ih pratiti i grmljavina.

Dodaje da će nestabilno s kišom, pljuskovima i grmljavinom biti i tijekom sutrašnjeg dana, a nevrijeme bi moglo biti izraženije na području gorske Hrvatske. Suho će ostati na istoku i jugu zemlje.

Srijeda će biti nestabilna većinom duž Jadrana i u područjima uz Jadran, a puhat će jako jugo.

Kiša i pljuskovi u četvrtak se očekuju duž Jadrana i u gorskoj Hrvatskoj, a u petak u unutrašnjosti.

Više sunčanog vremena možemo očekivati za vikend, javlja meteorologinja Blažević za N1.

image

Za vožnju motorom potreban je oprez (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 17:45