25421794
mediteranski gušt

Ljeti nema ‘obida‘ bez poma: za salatu, finu šalšu ili sataraš znamo gdje pronaći domaće, dnevno svježe i kvalitetne

Piše Native SD
Foto Vojko Basic/Cropix
14. kolovoza 2023. - 12:44

Pome su sinonim lita i svakodnevni dio obida u Dalmaciji! Najviše guštamo u sočnima i svježima, punima mesa i osvježavajućeg okusa onih domaćih koje su dozrele na suncu. Bilo da ih pripremamo u mediteranskim laganim salatama ili grickamo u pravom domaćem i nostalgičnom điru na plažama s malo soli, za pravi litnji doživljaj najvažnije je da su kvalitetne i domaće. 

Osim što su ukusne, prava su riznica zdravlja. Sadrže jako malo kalorija i čak 95% vode, a bogate su vitaminom B, odgovornim za proizvodnju energije, zdravlje kože i funkciju živčanog sustava te vitaminom K, koji je važan za zdravlje kosti. Nije ni čudo da su je naše bake i djedovi prozvali rajskim voćem. Da, dobro ste pročitali. Pome su unatoč mišljenju mnogih voće, a ne povrće. Obiluju još raznolikim vrijednim nutrijentima i imaju posebno misto u mediteranskoj kužini.

Dok traje lito guštamo i pokušavamo napraviti što više recepata s pomama kako bismo uživali u onim pravim domaćima. Začinjene s malo maslinovog ulja u kombinaciji s kukumarom, skuhane u finu šalšu za manistru ili obogaćene paprikama u kontinentalnijem receptu za sataraš, malo je reć‘ da pome ožive svako jelo. 

Za ukusna jela nekad se treba malo i ‘satrat‘. Premda pome većinom jedemo onakve kakve jesu, svježe, sočne i s korom, za neka jela potrebno ih je oguliti. A kako upravo zbog tog razloga ne bi odustali od svojih recepata, samo za vaše oči, donosimo zgodan kuharski trik, koji nam je otkrio Fabricio Vežnaver, a pomoću kojeg ćete lako i brzo oguliti pome! 

Tajna se krije u tome da na vrhu pome napravite rez u obliku križa i uronite ih u uzavrelu vodu na trideset sekundi. Kad ih izvadite vani dovoljno je samo prstima povući koru na mjestu reza. Nevjerojatno, ali - "radi". Isprobali smo! 

Osvježenje, dobra spiza i ekipa su sve što nam ovog lita triba, a najdraže nam je zavirit‘ u Tommy pazarić gdje biramo dnevno svježe i kvalitetne namirnice. Savršeno zrele pome su ono za čim liti žudimo, a u njihovim trgovinama spremno nas čeka i ostalo svježe voće i povrće koje s guštom biramo za naše gastronomske i kulinarske kreativnosti.

Pome su pravi griz‘ svježine. U Tommy dolaze iz uzgoja na posve prirodan način, tako da su sočnost i pravi okus i miris lita zajamčeni. Plodna zemlja u kombinaciji sa suncem i modernim tehnikama sjetve i berbe predstavlja savršenu kombinaciju zdravlja zaključanog u sočnim i ukusnim pomama koje prve biramo na policama.

S domaćim i kvalitetnim sastojcima malo koji recept će ispasti loše. Pome imaju bogat okus i odlično se prilagođavaju ostatku namirnica u jelima.

______________________________________________

Sponzorirani sadržaj je nastao u suradnji s Tommyjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. svibanj 2024 23:54