StoryEditorOCM
Zdravljenova saznanja

Postoji li poveznica između karcinoma i omiljene namirnice koju svakodnevno konzumiramo?

Piše PSD
10. studenog 2017. - 00:40

U nedavnom članku CNN izvještava o rezultatima studije o mogućoj povezanosti konzumacije šećera i razvoja raka.

Devet godina dug istraživački projekt  mogao bi objasniti vezu šećera i malignih tumora i utjecati na osobnu medicinu i prehranu za pacijente s rakom.

Poznato je da stanice raka hrane svoje brzo razmnožavanje mijenjanjem vlastitog mehanizma da uzima glukozu, fermentira je i proizvodi laktat. Normalna stanica ne fermentira glukozu, nego je respiracijom rastavlja na ugljični dioksid i vodu.

Takva se fermentacija naziva Warburgov efekt po njemačkom biokemičaru Ottu Warburgu koji ju je otkrio prije 80-ak godina.

Fermentacija šećera na mliječnu kiselinu proizvodi oko 15 puta manje energije nego respiracija. No mikrobiolog Johan M. Thevelein, glavni autor studije i profesor...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:35