StoryEditorOCM
Zdravljezdrava prehrana

Rizik od salmonele ne krije se samo u jajima i mesu: pripazite gdje i koje salate kupujete!

7. siječnja 2017. - 17:35

Kupnja salate na tržnici koju ćete sami očistiti i oprati daleko je sigurniji izbor, nego kupiti onu koja je pakirana u plastičnoj vrećici ili posudici i nosi oznaku da je spremna za serviranje. Za to je više razloga, no nedavno objavljena studija dodaje još jedan – pakirana salata predstavlja rizik od kontaminacije salmonelom.

Istraživanje provedeno na Sveučilištu u Leicesteru, ponudilo je prilično iznenađujuće rezultate. Naime, sokovi koji se izlučuju iz razrezanih i oštećenih listova, ne uzrokuju samo ubrzano razmnožavanje bakterije Salmonella enterica, nego povećavaju i sposobnost patogenih bakterija da se nasele na listove salate i na plastičnu ambalažu. Zbog toga je bakterije teže ukloniti, pa je i dodatno pranje salate ispod tekuće vode prije nego je servirate, posve nedjel...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 03:33