StoryEditorOCM
Promo arhiv'Olympia Sky' - gastronomski raj

Vodice nude sjajan restoran na desetom katu luksuznog hotela

Piše Ante TALIJAŠ
6. studenog 2017. - 09:00
restoransky

U sklopu hotelskog kompleksa "Olympia" u Vodicama, nedavno je je otvoren novoizgrađeni hotel "Olympia Sky". Ovo velebno arhitektonsko zdanje sa superluksuznim sobama i apartmanima s morske pučine doima se poput na obali 'nasukanog kruzera'. Kao njegova kruna, na zadnjem, desetom katu nalazi se ostakljeni a la carte restoran "Olympia Sky" sa 150 sjedećih mjesta. Iz svakog njegova kutka "puca" veličanstveni panoramski pogled, ne samo na cijele Vodice, nego i na susjedni Šibenik, sve šibenske otoke, na Tribunj, Murter i Kornate, pa do planine Promine na sjeveroistoku.

U ovom jedinstvenom i originalnom ambijentalnom okruženju gosti mogu uživati u raznoraznim predjelima, morskim i mesnim delicijama te desertima za čiju je pripremu zaduženo vrhunsko kuharsko osoblje predvođeno chefom Stipom Gavrićem.

- Ponuda u našem restoranu bazirana je na domaćoj hrani, odnosno na namirnicama koje nabavljamo od naših OPG-ovaca i ribara. Od predjela nudimo domaći ručno rezani pršut do dvadesetak vrsta tvrdih i mekih sireva od kravljeg i ovčjeg mlijeka uz domaće masline. Na jelovniku je svakodnevno svježa jadranska riba ekstra klase i jastozi koje pripremamo po želji gosta - na žaru, kuhane ili al forno s povrćem.

Od više vrsta školjaka, primjerice kamenice se, opet po želji gostiju, serviraju sirove ili na grillu, dok školjke Sveti Jakov pečemo u školjci i serviramo ih kao Jakovljeve kapice. Uz sva tradicionalna morska dalmatinska jela, na meniju su i sushi plate, škampe u tempuri, carpaccia od hobotnice ili sabljarke, chateaubriand od jadranske tune - kaže Domagoj Kalauz, voditelj restorana "Olympia Sky".

Uz morske delicije, jelovnik ovog vrhunskog restorana bogat je različitim mesnim specijalitetima. A u posebnoj ponudi pod nazivom "Zlatni rez" gosti mogu odabrati najpopularnije američke steakove i ramsteke, suho odležane goveđe bifteke i tri tjedna odležane ramsteke.

Izdvajamo dva degustacijska menija koja su u svakodnevnoj ponudi restorana. Meni Vergine za predjelo nudi rolani carpaccio od sabljarke s paškim sirom na posteljici od rikule, a potom višku juhu od kamena. Kao topla predjela serviraju se crni njoki punjeni lososom sa škampima i savijača od brancina s blitvom. Glavno jelo je file od šampjera u škartocu s povrćem, a desert je martini mascarpone sa šumskim voćem.

Meni Rustica nudi hladni ribeye steak na rikuli s kaparima, a toplo predjelo su domaći pljukanci s blitvom u umaku od dalmatinskog tartufa. Glavno jelo je, pak, svinjska pisanica wellington s batatom u umaku od jabuka. Za desert se servira dalmatinska kocka s vrućom vanilijom.

DANI BAKALARA

Bakalar je neizostavni dio dalmatinske kuhinje u predstojeće blagdansko vrijeme. Do kraja godine u restoranu "Olympia Sky" traje manifestacija "Dani bakalara", a Chef Stipo Gavrić potrudio se da gosti uživaju u ovoj ribi sjevernih mora spravljenoj na posebne načine.

Meni 1: Fritule od bakalara i pašteta od bakalara u kuhanom kumpiru; quiche lorraine od bakalara; svježi bakalar s gradela u umaku od zelenog papra i pjene od celera;

Meni 2: Bakalar sa slanutkom i rikulom s kremom od aceta; musaka od bakalara sa sušenom pomidorom; bakalar u reduciranom vinskom umaku sa zapečenom palentom;

Meni 3: Fish and chips od bakalara (prutići, pikantno); crni orzot od bakalara s prženom rikulom; rolani filet od bakalara punjen kozicama i sušeni motar na podlozi od šparoga

CARPACCIO OD SABLJARKE

Sastojci:
- 100 g sabljarke, 100 g parmezana, 80 g rikule, 0,1 dl maslinova ulja, prstohvat soli i papra, 0,1 dl limunova soka, 100 g maslina, 100 g paškog sira, 0,02 dl aceta balzamica (reducirani)
Priprema:
Sabljarka se nareže tanko te začini limunovim sokom, maslinovim uljem, soli i paprom. Parmezan se rastopi na masnom papiru i onda se sabljarka i rikula zarolaju. Serviranje: Na rolice od parmezana stavi se pašteta od maslina, malo reduciranog aceta, maslinova ulja i malo ribanog paškog sira.

CRNI NJOKI SA ŠKAMPIMA

Umak:
300 g škampa, 100 g kapule, 1 režanj češnjaka, 0,02 dl konjaka, 0,02 dl bijelog vina, 10 g limuna, prstohvat bosiljka, grančica ružmarina, 2 lista lovora, 10 g peršina, prstohvat soli i papra, 10 g šećera, 0,1 dl maslinova ulja, 0,4 dl ribljeg temeljca
Njoki:
2 krumpira, prstohvat soli i muškatnog oraščića, 1 čajna žlica crnila sipe, 100 g dimljenog lososa, 1 jaje, 100 g oštrog brašna
Priprema - umak:
Izdinstamo kapulu, češnjak, svježu rajčicu bez kožice. Pri kraju dinstanja dodamo začinsko bilje (ružmarin, lovorov list, bosiljak). Zalijemo ribljim temeljcem, bijelim vinom i konjakom te stavimo škampe da prokuhaju. Njoki: Napravimo masu za njoke od krumpira, jaja, oštrog brašna, soli, muškatnog oraščića. Kad je masa gotova, dodamo crnilo od sipe te ponovo zamijesimo masu dok ne pocrni i postane dovoljno suho za razvlačenje. Nakon što razvaljamo masu, dodamo dimljeni losos te napravimo rolu.
Serviranje:
Njoke narežemo na kolutove, na njih stavimo škampe te zalijemo umakom.

CHATEAUBRIAND OD JADRANSKE TUNE

Sastojci:
- 250 g tune, 40 g sezama, 20 g rikule, 50 g cikle, 1 naranča, prstohvat soli i papra, 0,02 dl maslinova ulja, 0,02 dl aceta balzamica reduciranog, prstohvat klica, 0,02 dl konjaka
Priprema:
Svježu tunu ispeći na roštilju po želji i čim bude gotova uvaljati je u sezam. Naranču isfiletirati, zatim okrenuti u tavi na maslinovom ulju i flambirati konjakom. Ciklu izrezati na kockice i zapeći u pećnici.
Serviranje:
Tunu izrezati na deblje fete, sa strane staviti rikulu, naranču, ciklu, i zaliti s malo maslinova ulja i reduciranog aceta.

JANJEĆI KOTLETI OMOTANI BUČINIM SJEMENKAMA

Sastojci:
- 250 g janjećih kotleta, 100 g bučinih sjemenki, grančica ružmarina, 0,1 dl bijelog vina, 0,02 dl konjaka, 100 g mrkve, 100 g sira iz mišine, 50 g sezama, 100 g kapulice, 150 g mladog krumpira, 0,15 dl vinske kvasine, 1 list lovora, prstohvat soli, 4 zrna papra
Priprema:
Janjeće kotlete ispečemo na roštilju (ne do kraja) i onda ih zgotovimo u pećnici na 180 stupnjeva, s bijelim vinom, ružmarinom i maslinovim uljem. Kad je janjetina gotova, odvojimo je sa strane i od tekućine od pečenja napravimo tamni umak. Mrkvu narežemo na duge trakice te ih pržimo u dubokom ulju. Mladi krumpir ispečemo i na kraju, kad je gotov, posolimo. Kapulu mariniramo kvasinom, lovorovim listom i paprom u zrnu. Sir iz mišine uvaljamo u sezam i oblikujemo lopticu.
Serviranje:
Janjetinu uvaljamo u mljevene bučine sjemenke, a na tanjur postavimo oko janjetine priloge i tamni umak u posebnu posudicu.

KOKOS PANNA COTTA

(od 4 do 6 porcija)
Krema od kokosa:
400 g kokosova mlijeka, 3 žlice kokosovih mrvica, 2 žlice agar agara, 100 ml vode, 1 žlica meda.
Pomiješati kokosovo mlijeko s vodom i agar agarom pa staviti na vatru da zakuha. Kuhati 5 minuta, neprestano miješajući. Prohladiti pa umiješati med. Krema od malina: 400 g malina, 1 žlica agar agara, 1 žlica meda. Maline kratko prokuhati i propasirati. Izmjeriti količinu malina. Ako fali, dodajte malo vode. Dodajte agar agar i med. Krema od pistacija: 100 g neslanih pistacija, 80 g šećera, 1 žličica naribane korice limete, 50 ml soka od limete, 300 ml slatkog vrhnja. Samljeti 70 g pistacija. Tucite žumanjke i šećer na pari. Potom umiješajte pistacije, koricu limete i sok. Izradite slatko vrhnje u šlag, ali da se skroz ne stvrdne pa umiješajte u kremu. Po redu slagati u čaše i pustiti da se dobro ohladi.

SOUFFLE OD ČOKOLADE

(4 porcije)
Sastojci:

- 3 jaja, 110 g šećera, 100 g čokolade, 90 g maslaca, 35 g pšeničnog bijelog brašna, 1 žlica kakaa u prahu, 1 žlica mlijeka.
Jaja i šećer umiješati pjenasto. Čokoladu otopiti na pari i u nju umiješati maslac. Pustiti da se malo ohladi pa pomiješati s jajem i šećerom. Zatim dodati prosijano brašno, kakao i mlijeko pa sve skupa dobro promiješati. Staviti 1 sat u zamrzivač. Kalupe namazati maslacem i posuti brašnom. Peći na 210 stupnjeva 10 do 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:36