Stil Kvadrat po mom

Dalmatinski štih

Predivno renovirana kamena ljepotica u staroj gradskoj jezgri: posjetili smo fascinantno zdanje koje oduševljava novim izgledom

Dalmatinski štih

Obiteljska kuća Filipetti smještena je u staroj gradskoj jezgri Makarske. Dvokatnica odjevena u kamen tu je od pamtivijeka, no sada je zablistala uz stručni dizajnerski potpis Mirjane Mihaljević. Jedinstveni primjer luksuzno opremljenog objekta u strogom centru grada hvali se bazenom, vanjskom kuhinjom s roštiljem, četiri spavaće sobe s pripadajućim kupaonicama, prostranim dnevnim boravkom i kuhinjom.

Prošetali smo po vili koja je toliko friško renovirana da se još osjeti miris novog namještaja punog drva i tradicionalnih linija.
Pa krenimo od dnevnog boravka.

Najdominantniji je tirkizni kauč zanimljive konstrukcije, prošiven tako da od svoje teksture stvara sjene, zbog čega i postaje tako upečatljiv. Naravno, upada u oko i nijansom tirkiznoplave, koja u potpunosti odgovara visećem lusteru. Razbacani po naslonjaču jesu ručno rađeni dekorativni jastučići, kreirani posebno za ovu prostoriju iz umjetničke radionice "Tinto", a ovaj fini komad namještaja okružen je antiknim detaljima. Još jedan predmet koji u dnevnom boravku oduševljava jest stara drvena škrinja od koje je napravljen novi, moderni stolić.


Oaza u vrevi

U prizemlju se nalazi i kuhinja, sva u drvu i kamenu. Toliko je pomno osmišljena da je svaka navlaka za stolicu u blagovaonici ručno šivana. Različite kombinacije materijala stvaraju dinamiku oko masivnog stola, na kojem su podmetači, tanjuri, čaše, noževi i vilice usklađeni s interijerom.

Maleno stubište vodi na kat, gdje se nalaze prve dvije spavaće sobe. Jedna s lijeve, a druga s desne strane. U prostoru između njih nalazi se prostrani, osunčani balkon. Sobe imaju po dva prozora s kojih puca pogled ili na nebesko plavetnilo i krovove ili se pak nazire more. Uzglavlje kreveta čuva kameni zid, dok su pored njega ostale plohe prostorije u neutralnim bojama. Rasporedom namještaja postigao se osjećaj veće prostranosti.

Jednake su i dvije sobe na zadnjem katu, do kojih se prolazi pored dvometarskog prozora u hodniku, s kojeg puca pogled na Biokovo.

Kako su pri uređenju vlasnici i dizajnerica htjeli zadržati dalmatinski štih, a opet kući dati modernu notu, ostavili su fasadu u originalnom kamenu. Za dio doma koji je nadograđen uspješno su pronašli isti takav kamen, pa se i ne vidi da je rađena kombinacija stoljetnog i friško oblikovanog. Oaza je ovo mira i tišine, u epicentru zbivanja.

Naslovnica Kvadrat po mom