Stil Kvadrat po mom

Prostor pun svjetla

S ponistre se vidi... Sveti Duje! Zavirite u minimalistički stan mladog poduzetnika u samom centru Splita

Prostor pun svjetla

Kad arhitekt angažiran za preuređenje starog i zapuštenog stana ima posla s minimalistički raspoloženim vlasnikom, mladim poslovnim čovjekom koji želi što manje namještaja i što više svjetla, onda se čini kao da je to lak posao. No, mlada arhitektica Mira Matulović koja potpisuje uređenje ovog stana svojeg dragog prijatelja u splitskoj Tolstojevoj ulici, kaže nam kako baš i nije bilo lako.

- Ja bih ubacila još namještaja, stvari... on bi izbacio. Nije htio ni zavjese, jer jako voli sunce, rekao je da će napokon imati pogled na Svetog Duju i na more. Nikako nije htio sakriti tu ljepotu, govori arhitektica koja je i sama sudjelovala u radovima, i to na više načina.

- Ni oko slika se nismo mogli dogovoriti, nismo našli ništa što je odgovaralo prostoru, a da nije skupo, pa sam uzela stvari u svoje ruke i sama ih napravila. Kupila sam platna i boje i doslovno uzela valjak u ruke i povlačila pruge bez reda. Htjela sam zapravo da slike imaju teksturu i pokret. Da kao i prostor budu u istom tonu, jednostavne ali s karakterom. A ona u dnevnom boravku "nedovršeno dovršena" je također odraz prostora... Mislim da su se ta moja mala djela uklopila u prostor i nadopunile dizajn, pa ga čak i naglasila. To bi mi bio najdraži dio u ovom preuređenju, jer inače baš i nemam priliku dati takav osobni “pečat” prostoru, i jako sam sretna što sam uspjela “pročitati” misli i želje investitora.

Pet mjeseci radova

Kad pogledate fotografije snimljene prije preuređenja, ne možete ni zamisliti da se iz tog 'mraka' uopće može išta vidjeti, ali nakon pet mjeseci radova u kojima su sudjelovali svi, arhitektica, vlasnik, prijatelji, rodbina... kad su osim instalacija sve sami napravili, možemo i mi zaključiti da se sada zbilja vidi nadaleko poznati splitski zvonik.

Stan ima oko 60 kvadrata, dva balkona, dvije spavaće sobe, predsoblje, kupaonicu te kuhinju, blagovaonicu i dnevni boravak smještenih u jednoj prostoriji. Sobe su na jugu, jedna s balkonom, dok je ostatak prostorija na istoku, ali i kuhinja ima balkon.

Neke su zidove rušili radi novog razmještaja, dijelove zidnih stijenki su popravljali jer su bili u jako lošem stanju, postavili su nove podove, modernizirali kupaonicu, uredili prozore...

- Na kraju, prostor je ispao baš onako kako je sam investitor htio, i jako je zadovoljan rezultatom s obzirom na to da je njegov jedini zahtjev bio samo da prostor bude jednostavan, ali moderno uređen te neopterećen namještajem i uniformiranog izgleda, te lak za održavanje što mislim da sam i postigla.

I moderno i toplo

Mira Matulović napominje kako je željela povezati modernost i toplinu kako bi se vlasnik u njemu osjećao ugodno, ali kako kaže - da 'toplina doma' ne bude u smislu toplih boja, drva, namještaja...

- Prvo smo se dogovorili oko palete boja - siva-bijela-crna- plava, od palete sam samo odskočila uvođenjem žute i par momenata crvene kako bi postigla potrebnu toplinu doma. S obzirom na to da je stan prvenstveno uređen za muškarca, od materijala sam koristila metal i drvo, “teške” materijale koji zbog boja i neopterećenosti namještajem prostorija, zajedno postižu industrijsko-kućnu atmosferu. Također, investitor je htio postići prostor koji će lako moći “rasti” i preoblikovati se tijekom korištenja.

Jedna tema se provlači kroz spavaće sobe, ali svaka ima svoj karakter postignut samo malim izmjenama u bojama. Također, unatoč tome što se u jednu prostoriju smjestila i kuhinja i blagovaonica i dnevni boravak, ta prostorija nije zagušljiva ili tijesna već se pravilnim odabirom namještaja, boja, materijala te organizacijom, postiglo da prostorija osjećajem bude veća i ima više “funkcija” i zona.

I na koncu da podvučemo, sav trošak uređenja i opremanja ovog stana (samo u hrvatskim dostupnim dućanima) koštao je 10.000 eura.

Naslovnica Kvadrat po mom