Stil Kvadrat po mom

Topli kutak

Prošećite novim domom iz snova naše popularne voditeljice: od starog beživotnog stana do totalno šik rezidencije

Topli kutak

Prošećite s nama stanom voditeljice Nevene Rendeli i njezina supruga, snimatelja i direktora fotografije Maka Vejzovića, koji je arhitektica Nataša Jozipović pretvorila u jedan od najljepših zagrebačkih dvoetažnih stanova.

Prvo što joj je palo na pamet kada je ušla u obiteljski stan poznate voditeljice Nevene Rendeli Vejzović, u kojem je ona provela svoje djetinjstvo, arhitektica Nataša Jozipović iz projektnog ureda Tobis-Inženjering pomislila je - ovo će biti zanimljivo i izazovno iskustvo. I upravo tako je i bilo, piše Dom & Dizajn.

Neočekivani problemi

Dvoetažni stan, od kojeg donja etaža ima 75 kvadrata, a gornja je etaža zapravo galerija od 10 kvadrata, nalazi se u strogom centru Zagreba, u staroj zgradi na posljednjem katu. Zanimljivo samo po sebi, a prvi izazov se za arhitekticu pojavio kada joj je vlasnica Nevena rekla da želi opsežnu adaptaciju. Drugim riječima, ruši sve i radi ponovno. A bilo je tu zaista dosta posla.

Trebalo je prvo riješiti neočekivane probleme, a onda se posvetiti ostvarenju Nevenine vizije savršenog doma. Stan je tijekom godina prolazio kroz brojne adaptacije i polunadogradnje pa se tako nakon uklanjanja parketa uvidjelo da je u dijelu stana drveni grednik ispunjen šutom, u dijelu stana puna armiranobetonska ploča na jednoj visini, a u drugom dijelu stana na drugoj visini itd.

- Pothvat je uključivao u građevinskom smislu zamjenu svih postojećih podova, izvedbu nove čelične konstrukcije galerije umjesto postojeće drvene, zamjenu postojećih drvenih otvora novima, otucanje žbuke sa zidova, zamjenu vodovodnih i odvodnih instalacija, nove instalacije električne energije i plinskog etažnog grijanja, a u organizacijskom smislu potpunu preobrazbu tlocrtne dispozicije - otkriva arhitektica Nataša Jozipović za Dom & Dizajn.

Dodaje kako postojeći raspored stana nije bio zadovoljavajući prvenstveno zbog toga što je sve djelovalo jako nefunkcionalno i beživotno, neprimjereno suvremenoj gradskoj obitelji.

Prvenstveno se tu misli na uski i mračni hodnik, premalu kupaonicu (manju od 3 četvorna metra) te mini kuhinju koja je pritom i neprirodno bila odvojena od boravišnog dijela.

Nadalje, postojeća galerija koja ima izlaz na krovnu terasu s prekrasnim pogledom na grad bila je dio spavaćeg dijela, odnosno služila je kao mala spavaća soba iznad veće spavaće sobe, bez ikakve privatnosti. Pristup terasi na krovu omogućavala su puna drvena vrata na visini od 150 cm iznad poda galerije.

- Želja Nevene i njezinog supruga bila je dobiti dvije spavaće sobe, garderobu i veću kupaonicu te stvoriti open space dnevni boravak s kuhinjom - priča arhitektica.

Kreativna prostorna rješenja

Kako je ulaz u stan nezahvalno smješten u najužem dijelu stana, novo rješenje koncipirano je tako da se iz ulaza s gostinjskim WC-om prvo pristupa dnevnom dijelu, a iz njega spavaćem dijelu, s garderobom u sredini između spavaćih soba, i s kupaonicom.

Na taj je način odvojen spavaći dio od dnevne zone. Oko ciglenog zida u sredini stana postoji kružna veza boravak-garderoba-dječja soba. Garderoba ima dvoja klizna vrata, prema boravku i prema dječjoj sobi, pa njihovim zatvaranjem brzo i jednostavno postaje dio roditeljske spavaće sobe.

Ulaz u stan je osvijetljen prirodnim svjetlom preko impresivne fiksne staklene stijene u dječjoj sobi, a sredina stana (dnevni boravak s kuhinjom) je sada otvorena po širini, osvijetljena dobro prozorima na nasuprotnim stranama, dok galerija funkcionira kao "produženi" dnevni boravak, odnosno radna soba, preko koje se ostvaruje kontakt s krovnom terasom.

U ravnini s balkonskim vratima za krovnu terasu postavljen je na podu galerije zanimljivi stakleni pod, preko kojeg dnevna svjetlost dopire do boravka na donjoj etaži.

Multifunkcionalnost

- Kako bi pametno iskoristili svaki centimetar prostora, sav namještaj u ovom stanu rađen je po mjeri, pretežito od iverala u sivoj boji i u dekoru betona. Kuhinja je minimalistička, u industrijskom stilu i opremljena vrlo zanimljivim prigodnim aparatima iz kolekcije Starck Gorenje koji su na prvi pogled osvojili i investitoricu i mene, zbog svoje zrcalne površine na kojoj se ogledavaju različiti ambijenti u stanu. Ručke na kuhinjskim frontama su usadne, a visećih elemenata u kuhinji nema.

Neki elementi imaju više od jedne funkcije, pa tako element za sjedenje pod prozorom funkcionira i kao polica za knjige i kao prva stepenica za stubište, ograda galerije je ujedno i polica. I stepenice za krovnu terasu su ujedno police za knjige. Nadalje, hrastov blagovaonički stol je također napravljen po mjeri, kao i kauč u boravku. Element za umivaonike u kupaonici je izveden od iverala u dekoru svijetlog hrasta - nabraja arhitektica i dodaje da je u cijelom prostoru, osim u sanitarijama, postavljena ista završna podna obloga, gotovi parket izbijeljeni hrast.

Inače, stan, unatoč tome što je na neki način tavanski, djeluje dosta prozračno i prostrano. Nema onog 'zagušljivog' dojma kojeg znaju imati neki stanovi u potkrovlju u kojima smo imali prilike boraviti.  Nema onog osjećaja 'tamnog kaveza'. Nevena kaže kako je to zato što u cijelom stanu prevladava pomno promišljen odabir boja - miks antracit boje, dekora betona, stare cigle i čelika u dnevnom dijelu, dok je spavaći dio "nježniji", u bijeloj boji.

Kupaonice su obložene keramikom u dekoru betona u dvije nijanse. Dva zida u stanu su obložena starom punom ciglom jer je, prepričava arhitektica, nažalost stanje izvorne pune cigle bilo dosta loše.

Arhitektonski izazovi

- Najzahtjevnije je bilo izvesti uspješno stubište za galeriju koje je i konstruktivno bilo zahtjevno izvesti jer mi je želja bila dobiti ogoljeno čelično stubište koje 'strši' iz ciglenog zida, kao i iz vanjskog zida prema prozoru, dok je realnost bila ta da se radilo o pregradnom zidu u prilično lošem stanju.

Također je predstavljalo izazov i formiranje ulaza iz boravka u garderobu jer se prilikom rušenja dijela zida ustanovilo da u zidu postoji podna armiranobetonska greda, pa ju je trebalo uklopiti u taj ulaz na način da se izbjegne prekoračivanje jedne stepenice. I definitivno postojeći gabariti kosog krova koji se nisu smjeli dirati i koji su diktirali poziciju stepenica za galeriju i stepenica za krovnu terasu - ističe za Dom & Dizajn.

S obzirom na to da se radi o potpunoj adaptaciji stana u staroj zgradi, s kojom se uz najbolju volju i dostupnu dokumentaciju ne može sve predvidjeti, izračunati i izvesti, arhitektica Nataša Jozipović priznaje da je zaključno zadovoljna konačnim stanjem stana koje ne odstupa previše od prvotne zamisli.

Dome, topli dome

Mislim da smo u konačnici dobili prostran, moderan stan koji je iskorišten na najbolji mogući način. Raspored prostorija je najbolji mogući, zadovoljava potrebe i navike vlasnika, a svaka prostorija za sebe je dovoljno velika da se u njoj može obavljati sve što treba.

Žao mi je jedino što se cigleni zid u sredini stana nije mogao još malo skratiti da se još više poveže kuhinja s boravkom, ali kosi dimnjaci su utjecali na to tako da što se toga tiče, nismo mogli previše napraviti - zaključuje i dodaje kako je glavni cilj ipak postignut - vlasnici, bračni par Nevena Rendeli i Mak Vejzović, u ovom se stanu sada odlično osjećaju i svaki se dan, kažu, uvijek iznova oduševe kada se nakon posla vrate kući.

- Nikako da im dosadi. Uživaju u njemu maksimalno i ne mogu ga se zasititi. Šale se da svaki dan u njemu otkriju nešto novo, neki novi potencijal - smije se arhitektica. A to je, na kraju krajeva, jedino važno, zar ne?



 

Naslovnica Kvadrat po mom