Stil Kvadrat po mom

INTERIJER

Raskoš u skladu s prirodom: pogledajte kako stare uredske prostore pretvoriti u luksuzan stan za četveročlanu obitelj

INTERIJER

Prostran i prozračan stan koji predstavljamo nalazi se u zgradi u sjevernom dijelu Moskve, na obali jezera i u blizini popularnog rekreacijskog centra Vodniy, koji je podignut sredinom 20. stoljeća, a sada ponovno preuređen kako bi postao ekskluzivno mjesto za vikende Moskovljana. Vlasnici stana su za preuređenje angažirali moskovski studio "Oleg Klodt Architecture & Design", poznat po luksuznim ostvarenjima, a opet prilagođenim načinu i filozofiji života onih koji će tu živjeti.

Može se reći da su ruski arhitekti Anna Agapova i Oleg Klodt, koji stoje iza toga studija, u ovom slučaju doista stvorili ugođaj u kojem ne nedostaje luksuza, ali i ugođaja za obitelj s dvoje djece koja će u ovom prostoru imati utočište od brzog života i gradske vreve. Novouređeni stan je u konačnici interpretacija suvremenog pariškog stila u kombinaciji s toliko popularnim nordijskim štihom.

Veliki prozori i pogled na jezero bili su, kažu autori, prava inspiracija i temelj na kojem počiva kompletna preobrazba prostora u kojem su nekada bili smješteni uredi. Stoga je trebalo potpuno izmijeniti tlocrt kako bi stan bio u funkciji obitelji. Stropovi su podignuti kako bi proširili raspoloživi prostor sve do metalnih nosača koji su vidljivi u pojedinim prostorijama.

Jedan od najzanimljivijih dijelova stana je dvokatni toranj koji je u preuređenju pretvoren u dječju zonu. Ugodna dječja spavaća soba nalazi se ispod, igraonica iznad, a povezuje ih brončano stubište. Da bi donji dio dobio više prirodnog svjetla, na podu gornje etaže izrezan je i ostakljen pravokutni otvor. Tako se s gornjeg kata tornja pruža pogled u spavaću sobu. Namještaj u dječjem prostoru gotovo je u cijelosti dizajnirao tim studija "Oleg Klodt Architecture & Design".

Sofisticirani tonovi

Prostrani otvoreni plan dnevnog prostora i blagovaonice zamišljen je kao nastavak vanjskoga krajolika, a interijer evocira osjećaj lakoće. U prostoru su korištene sofisticirane palete boja, luksuzne tkanine na naslonjačima, a sve to podcrtava eklektičan miks umjetničkih djela. Jedno od takvih je zidna skulptura francuskih autora dekorativne rasvjete koji se kriju iza imena "Arte Floritude", a koja jedina krasi veliku zidnu plohu i podsjeća na stil iz sredine prošlog stoljeća.

Zidovi i stropovi su obojeni u bijelu nijansu školjki kamenica, a u tom svijetlom prostoru iskaču detalji bakra i mjedi na namještaju. Posebno mjesto, pak, zauzima zlatno tonirana komoda za porculan i staklo.britanskog luksuznog brenda "Julian Chichester". Crvene i zlatne nijanse su svojevrstan odmak od plavičastih i tirkiznih tonova koji aludiraju na boju vode s obližnjeg jezera.

Geometrija ima posebnu ulogu u blagovaoničkom dijelu, gdje je oko elipsastog stola britanskog dizajnera Toma Faulknera postavljeno osam stolica pariškog brenda "Hamilton Conte", a iznad svega čudnovati luster od stakleno-bakrenih "kapljica" britanskog brenda "Ochre". U središtu dnevnog prostora je kamin koji su dizajnirali članovi moskovskog tima, a radijatori su skriveni iza zrcala.

Glavna spavaća soba okrenuta je jezeru i "otvorena" velikom staklenom stijenkom. Nasuprot toga plavi se veliko uzglavlje poput odbljeska od vodene površine. Cijeli stan prekriven je hrastovim parketom.

 

Naslovnica Kvadrat po mom