StoryEditorOCM
HranaNe smiruju se strasti

'Svačija tetka pravi onaj najbolji': bivša Juga u 'ratu' zbog ajvara, a ovo su posebnosti u receptima

10. listopada 2017. - 11:30

Tko god posjeti Balkan, brzo to shvati. Ajvar je veliki izvor neslaganja u regiji - jer svatko tvrdi da je njegov najbolji.

Ajvar, "balkanski kavijar", svojevrsni namaz od crvenih i ljutih paprika, na tom polutoku ima kultni status. 

Bez obzira maže li se ajvarom kruh, ili poslužuje uz sir ili uz mesna jela, ajvar je sastavni dio svake zimnice. 

"Mi žene razmjenjujemo recepte, ali svaka misli da je njezin nabolji", kaže Vesna Arifović na beogradskoj tržnnici Zeleni Venac, gdje svakoga dana prodaje paprike. 

Ajvar se priprema na jesen, a prethodno se paprike ispeku, ogule, ocijede i samelju, a u smjesu se na kraju dodaje suncokretovo ulje. Sve mu to daje prepoznatljivu "hrđavu" boju. 

Okusi se razlikuju diljem bivše Jugoslavije. Makedonci u ajvar dodaju patlidžane, Bosanci češnjak,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 16:38