StoryEditorOCM
Hrana500 GODINA TRADICIJE

Neka vam ručak bude košer: ekskluzivno donosimo recepte iz 'Kuhara bosanskih Sefarda'

19. listopada 2016. - 23:01

Moja baka, baš kao i moja majka, baš kao i ja, zovemo je padišpanj. Čitava Dalmacija taj obični biskvit koji se pravi od jaja, šećera i brašna naziva jednako, tek s neznatnim tvrđim ili mekšim izgovorom i podrazumijeva kako je to tradicionalni kolač našeg kraja. Čiji bi drugi bio? No padišpanj, ili patišpanja ili, ako ćemo pravo, pane di Espana, 'španjolski kruh', stigao je i u Dalmaciju, baš kao i u Bosnu putevima Sefarda kad ih je prije više od pet stoljeća iz Španjolske protjerao kralj Ferdinand.

One iste godine kad je Kolumbo otkrio Ameriku, 1492., Sefardi su otkrili da u svojoj domovini više nisu poželjni te su se, između ostalog, zaputili i u Bosnu koju je sultan Bajazid II. otvorio prognanim Židovima. Tamo su, u Sarajevo, donijeli svoj jezik, svoju vjeru, svoj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 11:42