StoryEditorOCM
Splitšezdesete

Stara fotografija splitskog kvarta kojeg su zvali ‘Naselje 26. listopada‘ izazvala nostalgiju. Znate li uopće di je ovo?

Piše split sd
27. siječnja 2024. - 16:45

Povijest grada Splita vrlo je bogata i, kao takva sadrži, mnoštvo podataka od koji su neki nepoznati i onim starijim generacijama. 

Zato je tu Facebook grupa "Split kroz povijest" u kojoj se nalaze stare fotografija, dokumenati, karte i događaji kako bi bolje upoznali povijest Splita. Nedavno je objavljen zanimljiv podatak iz splitske povijesti koji mnogima dosad nije bio poznat.

- Malo je poznato da je kvadrant omeđen Mažuranićevim, ulicom Slobode, Dubrovačkom i Velebitskom imao pri gradnji radni naziv “Naselje 26. listopada”.

image
Petar Jović/Facebook grupa "Split kroz povijest"

Dana 26. listopada 1944. godine partizani su oslobodili Split. 

Na slici iz 1967. potpuno je izgrađeno navedeno naselje, s pogledom u daljini na stambene vertikale Ive Radića, Stanka Fabrisa, Ive Vitića i Pomgradov neboder Vuke Bombardellija, koji Splitu u ovom periodu daju urbani identitet i definiraju ga kao grad koji ekspanzivno raste, stoji u opisu ove odlične FB stranice koja okuplja tisuće zaljubljenika u splitsku povijest.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 09:32