StoryEditorOCM
SplitI DALJE BEZ RJEŠENJA

Splitska obitelj koja je nasilno izbačena iz stana, otvorila nam je dušu: ‘Što ćemo i kako ćemo dalje, ne znamo...‘

Piše Božidar Lončar, Split SD
21. svibnja 2024. - 21:43

Nakon što je jučer iz podstanarskog stana u Viškoj ulici na Bačvicama izbačena četveročlana obitelji Pupačić, otac majka i dvoje djece, roditelji su noć proveli u crkvi "Gospe od Pojišana" gdje su pronašli smještaj, a njihova djeca - sin i kćer su spavali na plaži. Posjetili smo danas roditelje, malo su bolje nakon nemilih događaja od dana ranije.

image

Ovako je to izgledalo jučer...

Jakov Prkić/Cropix

Odlučili su izaći javno sa svojom pričom iako ih zdravlje baš ne služi. Dočekali su nas u sobi s dva kreveta oko kojih su se nalazile vrećice sa stvarima koje su ponijeli iz stana. 

- Došli smo sinoć oko 19 u crkvu, kćer i sin su odbili prespavati. Čuli smo se sa sinom, bio je dobro, kćer je ugasila mobitel. Žena čita knjigu, a ja ležim. Što ćemo i kako ćemo dalje, ne znamo.

Splitska obitelj nasilno izbačena iz stana: ‘Vlasnik je ušao s pajserom, nemamo gdje...‘ Vlasnik: ‘Žohari, miševi...‘

image

Bračni par Pupačić

Saša Burić/Cropix

Iznajmljivali smo stan i bili smo spremni na dugoročni najam s ugovorom i plaćati ga koliko treba. Renta je nekada bila 400, nekada 600 eura, bili smo na ”crno”. Plaćali smo od onoga što imamo, a hranu smo dobivali iz pučke kuhinje i tako preživljavali u stanu od 40 kvadrata.

Stan na Bačvicama je bio u derutnom stanju kada smo stigli jer ga je vlasnik rentao radnicima prije nas. Od umivaonika, tuša, školjke, kuhinje, sve je bilo razbijeno i neodržavano. To nije naša krivica – rekli su nam.

Stres i život su odradili svoje, nastavljaju nam: bolest, propast biznisa, manjak novca, no drago im je da su djeca s njima.

- Mogli su otići, ali ostali su se brinuti o nama - emotivna je bila majka dok je njen muž kratko ispričao njihovu povijest paleći cigaretu. 

- Završio sam studij informatike i organizacije rada, žena je krenula sa studijom odgajateljice, ali, bila je malo lijena - kazao je uz osmijeh i dodao:

- Vratio sam se ovdje, bio sam ugostitelj i poduzetnik, nema tko mi nije dolazio. Od diplomata do političara i glazbenika. Bavio sam se glazbom nakon što je posao s ugostiteljstvom propao. Kumovi su mi Zorica Kondža i Joško Banov, bio sam dobar s Oliverom i vodećim ljudima u zemlji, obnašao mnoge važne funkcije. E, možda mi je zbog toga i život otišao u tom smjeru. Izgubio sam mnogo i stavio obitelj sa strane – odgovorio nam je otac.

image

U crkvi za vrijeme ručka...

Saša Burić/Cropix

U sobu je u međuvremenu došao fra Žarko Lučić koji im je ponudio krov nad glavom. 

- Čuo sam o uvjetima stana, o žoharima i miševima... Primili smo ih ovdje, svi četvero mogu doći. Nisu jedini kojima pomažemo i koji dođu. Oni mogu ostati ovdje dok god ne pronađu neko trajno rješenje, neku alternativu – pojasnio nam je župnik.

Ispred crkve na klupici smo dogovorili sastanak s kćeri i sinom. Kažu nam kako su "prespavali" na kartonu na plaži na Bačvicama. Stvari su im kod prijatelja u kafiću, a gdje će i kako dalje, ne znaju

- Nismo još pronašli rješenje. Vani smo na ulici, nismo željeli biti u crkvi. Ne odgovara nam ni MoSt. Promijenili smo preko 20 stanova. Nisam spavao par večeri, a sestra je izgubila glas zbog boravka vani. Ja sam nekoć konobario kod oca, a sestra je išla u umjetničku akademiju. Hvala fra Žarku, on je naš "anđeo" - kazali su nam sestra i brat Pupačić.

image

Sestra i brat Pupačić...

Saša Burić/Cropix

Otišli smo i do stana u Višku ulicu, no nismo našli vlasnika. Ispod ulaznih vrata stanova na prizemlju vidimo krpe. 

- Koliko znamo, krpe su stavljene zbog žohara koji su krenuli izlaziti iz stana kada je vlasnik ušao u posjed i mirisa koji je do nas dopirao. Postojao je uvjetni strah, da tako kažemo, od njih, iako su bili pristojni. Za nas su bili "susjedi iz pakla" sa svađanjem, bukom i žoharima - kazali su nam susjedi.

image

Stan se nalazi u zgradi u Viškoj ulici na Bačvicama...

Jakov Prkić/Cropix

Prvi dan su se snašli, no vrijeme nije na strani Pupačićevih. Alternativa ne postoji jer je pronalazak smještaja trenutno nemoguća misija. Iz Caritasa su voljni pomoći financijski, baš kao i sugrađani koji su nam se javili, ali za obitelj je primarno pronaći krov nad glavom.

Otac je teško pokretan, majka je preboljela karcinom i vjerojatno im je potrebna stalna skrb dok kćer i sin traže smještaj kao priliku za normalan život. Preostao im je najteži dio posla, a to je pronalazak stana tako da, ako postoji itko tko ima konkretno smještajno rješenje neka se javi redakciji "Slobodne Dalmacije".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. lipanj 2024 05:56