stdClass Object ( [id] => 456730 [title] => Splićani luduju za arapskim jezikom [alias] => splicani-luduju-za-arapskim-jezikom [catid] => 253 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Kada su prije nekoliko tjedana iz splitske Info zone najavili besplatan tečaj osnova arapskog jezika u svojim prostorijama na Šperunu, nisu ni slutili da će se grupa od desetak polaznika popuniti u manje od sat vremena.

Zanimanje za ovaj prilično egzotični jezik bilo je toliko da su upiti za grupu neprestano stizali iako je tečaj najavljen za jutarnje, inače nepopularne termine.

Iznenadilo je to i predavačicu Antoniu de Castro Buricu, novopečenu magistricu poredbene lingvistike i portugalskog jezika koja je boravila u Egiptu skoro dvije godine i naravno, naučila puno više od jezika. Sada se vratila u domovinu s vrlo ambicioznim planom: približiti ovaj još uvijek egzotičan jezik svim znatiželjnima, u nadi da će i njima znatiželja prerasti u nešto više.

- Tijekom četiri tjedna koliko traje ovaj kratki tečaj polaznici će znati pozdraviti i odzdraviti pri dolasku i odlasku i sastaviti jednostavnije rečenice. Učit će osnove arapskog pisma, upoznati osnovni vokabular vezan uz obitelj i svakodnevne predmete koje koristimo, kao što će učiti o bojama i hrani, pričati o glazbi i književnosti, te o utjecaju arapskog na druge jezike.

Ovo je tek mamac za ozbiljnije učenje ovog prekrasnog jezika, pa me raduje što se javio velik broj zainteresiranih - kaže nam Antonia, kojoj je arapski poslužio i u radu s izbjeglicama u Opatovcu i Slavonskom Brodu. Veli nam da vlada kronični nedostatak govornika arapskog jer je njih 26 službenih tumača u Zagrebu, no uglavnom su zatrpani raznim poslovima.

Da bi Splićani rado učili melodični jezik pustinjskih naroda, potvrđuje nam i Jasna Buljić iz Arapskog centra u Zagrebu, gdje već šestu godinu podučavaju arapski i turski jezik.

- Imamo jako velik broj upita iz Splita, kao i iz Rijeke, ali nažalost još ništa ne možemo organizirati u tim gradovima jer je jako teško naći predavače, čak i u Zagrebu. S druge strane, svakog semetra imamo oko sto polaznika na tečajevima arapskog, uglavnom odraslih, ali i sve više djece od sedam godina i starije koji upisuju tečaj. Arapski jezik se smatra drugim najtežim jezikom na svijetu, ali nije nesavladiv.

Procjena je da polaznicima treba oko dvije i pol do tri godine da svladaju komunikaciju na arapskom, kao i da nauče arapsko pismo, koje se uči od prvog stupnja. No, naša iskustva su odlična, a jako puno studenata nam se javlja jer u Hrvatskoj nema studija arabistike, kao i poslovnih ljudi koji imaju potrebu razumjeti kulturu i vrijednosti arapskih zemalja u poslovnoj komunikaciji.

Konačno, sve više Arapa dolazi u Hrvatsku kako bi otvorili svoje tvrtke i razvili poslovanje - objašnjava nam gospođa Buljić. Inače, u Arapski centar javlja se i dosta volontera Crvenog križa koji sudjeluju u zbrinjavanju i pružanju pomoći izbjeglicama, koje pristižu iz ratom zahvaćenih arapskih zemalja, poput Sirije, ali i graničnih policajaca.

Uz arapski, ništa manji hit nije ni kineski jezik, koji se primjerice u Splitu uči već drugu godinu preko Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu.

Za koji dan započet će besplatna škola za 60 polaznika, od kojih su 30 studenti i zaposlenici Filozofskog fakulteta u Splitu gdje će se i odvijati predavanja, a 30 ostalih zainteresirani su punoljetni građani među kojima je Antonia, ali i novinar Mario Matana.

- Ovo će mi biti druga godina učenja kineskog, na koji sam se odlučio iz čiste znatiželje. U početku je bilo relativno jednostavno. Učili smo osnove jezika, kulturu, a onda je krenulo slaganje rečenica što mi je, priznajem, bilo teško. Kinezi nemaju glagolska vremena, pa se lako zbuniš.

Ipak, sve skupa je jako zanimljivo, pa te vuče da ideš dalje. Predavačica nam je odlična, cijeli tečaj je besplatan već drugu godinu, a osigurana nam je i literatura. Odvija se dva puta tjedno po dva školska sata, a s obzirom na zahtjevnost jezika, trebalo bi ga učiti i kod kuće - svoje iskustvo podijelio nam je Matana. Inače, kineski pričaju i osnovci škole "Spinut", koji će već drugu godinu učiti mandarinski jezik. Lani ih je bilo oko stotinu, a ove školske godine organizirat će se nastava za njih pedesetak.

U prosincu kreće još jedan 4-mjesečni besplatni tečaj kineskog i u Klubu mladih Split, a pri Filozofskom fakultetu organiziran je uvodni kolegij korejske kulture i jezika. Najave su da će se od iduće akademske godine organizirati fakultativna i izborna nastava korejskog jezika i kulture za redovite studente.

Japanski jezik je pak već 'uvriježen' u Splitu. U Centru znanja japanski se uči već deset godina.

- Uče ga najviše srednjoškolci koji obožavaju njihove crtiće, kulturu te oni koji su poslom vezani za Japan. Ove godine imamo dvije grupe a predavač je Svemir Tutnjević. Prije njega predavala nam je Yukiko Okuderakoja se udala i živi na Hvaru. Jedna jako lijepa priča - kaže Ivana Mandarić-Vrvilo iz Centra znanja.

'Kud puklo da puklo' na arapskom

Varijacije arapskog govori više od tristo milijuna ljudi. Arapski je službeni jezik u čak 25 država, a jedan je od službenih jezika Ujedinjenih naroda.

Zanimljivo je da je naša serija 'Kud puklo da puklo' sinkronizirana na arapski, pa se emitira na cijelom arapskom govornom području i pravi je hit među gledateljstvom Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Standardni kineski jezik u svijetu govori oko 1,2 milijarde ljudi. Osim što je nacionalni jezik Kine, on je i službeni jezik koji se uči u svim školama Kine i Tajvana. Korejski pak govori oko 75 milijuna ljudi, a japanski čak 122 milijuna ljudi. Slično kao i u japanskom, potrebno je naučiti tisuće znakova kineskog pisma da bi znali čitati i pisati.

ŠIBENIK

Iako je šibensko Pučko otvoreno učilište Libar još 2008. godine pokrenulo školu orijentalnih jezika i kulture u kojoj se učio turski, arapski, hebrejski i ruski jezik, danas interesa za te jezike skoro da i nema.

- Ponuda je ista, ali nema zainteresiranih. Najviše je bilo upita za tečaj turskog jezika, koji smo i proveli u nekoliko navrata s izvornom govornicom, ali ostali tečajevi nisu zaživjeli. Ako bude interesa, još uvijek smo spremni na izazov - rekla nam je Lorena Erceg iz Libra.

ZADAR

U Zadru pak Udruga hrvatsko-turskog prijateljstva, već dvije godine zaredom, organizira neformalne tečajeve suvremenog turskog jezika za zainteresirane građane i studente.

- Interes je dosta velik, tako da zbog kadrovskih i tehničkih razloga ne možemo udovoljiti svim zainteresiranima koji se prijavljuju na pohađanje tečaja. U tijeku je početni stupanj tečaja turskog jezika koji pohađa 20 polaznika. Prijavilo ih se, inače, 63. Koliko nam je poznato, u školama stranih jezika u Zadru ne nudi se turski - doznajemo iz ove udruge.

Ove akademske godine više od 1500 studenata pohađa 71 kolegij iz devet različitih jezika: engleskog, francuskog, hrvatskog (za strance), kineskog, njemačkog, portugalskog, ruskog, španjolskog, talijanskog, te klasičnih jezika u Centru za strane jezike osnovanom pri Sveučilištu u Zadru.

DUBROVNIK

U Dubrovniku ne postoje tečajevi egzotičnih jezika, no postoje redoviti godišnji tečajevi za vodiče koje pohađaju studenti turskog jezika koji žele postati vodiči.

- U ovoj godini ostvarili smo povećanja iz svih zemalja arapskog govornog područja iako se ne radi o velikoj brojci. Primjerice, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubrovnik je do konca studenoga ostvario 1667 noćenja, a iz Saudijske Arabije 1627 noćenja. Tursko tržište također iskazuje rast, a ostvareno je 19.990 noćenja ili 35 posto više.

Povećanju broja gostiju s ovih tržišta pogodovala je i činjenica uvođenja izravnog leta iz Istanbula prema Dubrovniku, prijevoznika Turkish Airlines. Osim toga, naš grad ima razvijen tip turističke ponude koja odgovara arapskim posjetiteljima - kulturne sadržaje, povijesne građevine, ali i luksuzni smještaj, posebno vile - objašnjava nam Jelka Tepšić iz TZ-a Dubrovnik.

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNANJE JE MOĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2016-12-05 16:35:41 [created_by] => 3179 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2016-12-06 16:55:17 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2016-12-05 23:31:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 7424 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 253 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link nav__link--split [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Splita. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, split [secure] => 0 [page_title] => Split [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2016/12/05/radionica_arapski1-021216.jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "radionica_arapski1-021216" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1280x788" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 253 [name] => Split [alias] => split [description] => [parent] => 240 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 15 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8182273 Threads: 2 Questions: 1617988013 Slow queries: 4957864 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112992929 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 47 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /split ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 246 [name] => Dalmacija [alias] => dalmacija [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija ) ) [link] => /split/splicani-luduju-za-arapskim-jezikom-456730 [printLink] => /split/splicani-luduju-za-arapskim-jezikom-456730?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 269238 [name] => arapski jezik [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => arapski-jezik [link] => /tag/arapski-jezik ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNANJE JE MOĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splićani luduju za arapskim jezikom [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3179 [name] => Merien Ilić [username] => merien-ili [email] => merien-ili@sd.hr [password] => $2y$10$0evBNka1.rdwPv.9dj1Bx.37P/8Vl92zdms7pphm91BN55uHb4fh2 [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/merien-ilic-3179 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1697 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/a973103d1be630a4c5fa552a1dee1d9e?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/05/radionica_arapski1-021216.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => radionica_arapski1-021216 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2016/12/05/radionica_arapski1-021216.jpg [title] => radionica_arapski1-021216 ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Kada su prije nekoliko tjedana iz splitske Info zone najavili besplatan tečaj osnova arapskog jezika u svojim prostorijama na Šperunu, nisu ni slutili da će se grupa od desetak polaznika popuniti u manje od sat vremena.

Zanimanje za ovaj prilično egzotični jezik bilo je toliko da su upiti za grupu neprestano stizali iako je tečaj najavljen za jutarnje, inače nepopularne termine.

Iznenadilo je to i predavačicu Antoniu de Castro Buricu, novopečenu magistricu poredbene lingvistike i portugalskog jezika koja je boravila u Egiptu skoro dvije godine i naravno, naučila puno više od jezika. Sada se vratila u domovinu s vrlo ambicioznim planom: približiti ovaj još uvijek egzotičan jezik svim znatiželjnima, u nadi da će i njima znatiželja prerasti u nešto više.

- Tijekom četiri tjedna koliko traje ovaj kratki tečaj polaznici će znati pozdraviti i odzdraviti pri dolasku i odlasku i sastaviti jednostavnije rečenice. Učit će osnove arapskog pisma, upoznati osnovni vokabular vezan uz obitelj i svakodnevne predmete koje koristimo, kao što će učiti o bojama i hrani, pričati o glazbi i književnosti, te o utjecaju arapskog na druge jezike.

Ovo je tek mamac za ozbiljnije učenje ovog prekrasnog jezika, pa me raduje što se javio velik broj zainteresiranih - kaže nam Antonia, kojoj je arapski poslužio i u radu s izbjeglicama u Opatovcu i Slavonskom Brodu. Veli nam da vlada kronični nedostatak govornika arapskog jer je njih 26 službenih tumača u Zagrebu, no uglavnom su zatrpani raznim poslovima.

Da bi Splićani rado učili melodični jezik pustinjskih naroda, potvrđuje nam i Jasna Buljić iz Arapskog centra u Zagrebu, gdje već šestu godinu podučavaju arapski i turski jezik.

- Imamo jako velik broj upita iz Splita, kao i iz Rijeke, ali nažalost još ništa ne možemo organizirati u tim gradovima jer je jako teško naći predavače, čak i u Zagrebu. S druge strane, svakog semetra imamo oko sto polaznika na tečajevima arapskog, uglavnom odraslih, ali i sve više djece od sedam godina i starije koji upisuju tečaj. Arapski jezik se smatra drugim najtežim jezikom na svijetu, ali nije nesavladiv.

Procjena je da polaznicima treba oko dvije i pol do tri godine da svladaju komunikaciju na arapskom, kao i da nauče arapsko pismo, koje se uči od prvog stupnja. No, naša iskustva su odlična, a jako puno studenata nam se javlja jer u Hrvatskoj nema studija arabistike, kao i poslovnih ljudi koji imaju potrebu razumjeti kulturu i vrijednosti arapskih zemalja u poslovnoj komunikaciji.

Konačno, sve više Arapa dolazi u Hrvatsku kako bi otvorili svoje tvrtke i razvili poslovanje - objašnjava nam gospođa Buljić. Inače, u Arapski centar javlja se i dosta volontera Crvenog križa koji sudjeluju u zbrinjavanju i pružanju pomoći izbjeglicama, koje pristižu iz ratom zahvaćenih arapskih zemalja, poput Sirije, ali i graničnih policajaca.

Uz arapski, ništa manji hit nije ni kineski jezik, koji se primjerice u Splitu uči već drugu godinu preko Konfucijevog instituta Sveučilišta u Zagrebu.

Za koji dan započet će besplatna škola za 60 polaznika, od kojih su 30 studenti i zaposlenici Filozofskog fakulteta u Splitu gdje će se i odvijati predavanja, a 30 ostalih zainteresirani su punoljetni građani među kojima je Antonia, ali i novinar Mario Matana.

- Ovo će mi biti druga godina učenja kineskog, na koji sam se odlučio iz čiste znatiželje. U početku je bilo relativno jednostavno. Učili smo osnove jezika, kulturu, a onda je krenulo slaganje rečenica što mi je, priznajem, bilo teško. Kinezi nemaju glagolska vremena, pa se lako zbuniš.

Ipak, sve skupa je jako zanimljivo, pa te vuče da ideš dalje. Predavačica nam je odlična, cijeli tečaj je besplatan već drugu godinu, a osigurana nam je i literatura. Odvija se dva puta tjedno po dva školska sata, a s obzirom na zahtjevnost jezika, trebalo bi ga učiti i kod kuće - svoje iskustvo podijelio nam je Matana. Inače, kineski pričaju i osnovci škole "Spinut", koji će već drugu godinu učiti mandarinski jezik. Lani ih je bilo oko stotinu, a ove školske godine organizirat će se nastava za njih pedesetak.

U prosincu kreće još jedan 4-mjesečni besplatni tečaj kineskog i u Klubu mladih Split, a pri Filozofskom fakultetu organiziran je uvodni kolegij korejske kulture i jezika. Najave su da će se od iduće akademske godine organizirati fakultativna i izborna nastava korejskog jezika i kulture za redovite studente.

Japanski jezik je pak već 'uvriježen' u Splitu. U Centru znanja japanski se uči već deset godina.

- Uče ga najviše srednjoškolci koji obožavaju njihove crtiće, kulturu te oni koji su poslom vezani za Japan. Ove godine imamo dvije grupe a predavač je Svemir Tutnjević. Prije njega predavala nam je Yukiko Okuderakoja se udala i živi na Hvaru. Jedna jako lijepa priča - kaže Ivana Mandarić-Vrvilo iz Centra znanja.

'Kud puklo da puklo' na arapskom

Varijacije arapskog govori više od tristo milijuna ljudi. Arapski je službeni jezik u čak 25 država, a jedan je od službenih jezika Ujedinjenih naroda.

Zanimljivo je da je naša serija 'Kud puklo da puklo' sinkronizirana na arapski, pa se emitira na cijelom arapskom govornom području i pravi je hit među gledateljstvom Bliskog istoka i sjeverne Afrike.

Standardni kineski jezik u svijetu govori oko 1,2 milijarde ljudi. Osim što je nacionalni jezik Kine, on je i službeni jezik koji se uči u svim školama Kine i Tajvana. Korejski pak govori oko 75 milijuna ljudi, a japanski čak 122 milijuna ljudi. Slično kao i u japanskom, potrebno je naučiti tisuće znakova kineskog pisma da bi znali čitati i pisati.

ŠIBENIK

Iako je šibensko Pučko otvoreno učilište Libar još 2008. godine pokrenulo školu orijentalnih jezika i kulture u kojoj se učio turski, arapski, hebrejski i ruski jezik, danas interesa za te jezike skoro da i nema.

- Ponuda je ista, ali nema zainteresiranih. Najviše je bilo upita za tečaj turskog jezika, koji smo i proveli u nekoliko navrata s izvornom govornicom, ali ostali tečajevi nisu zaživjeli. Ako bude interesa, još uvijek smo spremni na izazov - rekla nam je Lorena Erceg iz Libra.

ZADAR

U Zadru pak Udruga hrvatsko-turskog prijateljstva, već dvije godine zaredom, organizira neformalne tečajeve suvremenog turskog jezika za zainteresirane građane i studente.

- Interes je dosta velik, tako da zbog kadrovskih i tehničkih razloga ne možemo udovoljiti svim zainteresiranima koji se prijavljuju na pohađanje tečaja. U tijeku je početni stupanj tečaja turskog jezika koji pohađa 20 polaznika. Prijavilo ih se, inače, 63. Koliko nam je poznato, u školama stranih jezika u Zadru ne nudi se turski - doznajemo iz ove udruge.

Ove akademske godine više od 1500 studenata pohađa 71 kolegij iz devet različitih jezika: engleskog, francuskog, hrvatskog (za strance), kineskog, njemačkog, portugalskog, ruskog, španjolskog, talijanskog, te klasičnih jezika u Centru za strane jezike osnovanom pri Sveučilištu u Zadru.

DUBROVNIK

U Dubrovniku ne postoje tečajevi egzotičnih jezika, no postoje redoviti godišnji tečajevi za vodiče koje pohađaju studenti turskog jezika koji žele postati vodiči.

- U ovoj godini ostvarili smo povećanja iz svih zemalja arapskog govornog područja iako se ne radi o velikoj brojci. Primjerice, iz Ujedinjenih Arapskih Emirata Dubrovnik je do konca studenoga ostvario 1667 noćenja, a iz Saudijske Arabije 1627 noćenja. Tursko tržište također iskazuje rast, a ostvareno je 19.990 noćenja ili 35 posto više.

Povećanju broja gostiju s ovih tržišta pogodovala je i činjenica uvođenja izravnog leta iz Istanbula prema Dubrovniku, prijevoznika Turkish Airlines. Osim toga, naš grad ima razvijen tip turističke ponude koja odgovara arapskim posjetiteljima - kulturne sadržaje, povijesne građevine, ali i luksuzni smještaj, posebno vile - objašnjava nam Jelka Tepšić iz TZ-a Dubrovnik.

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
radionica_arapski1-021216
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/split/splicani-luduju-za-arapskim-jezikom-456730 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=4e09cb19a3e8c290b386bf80e3a0b94e9a0f6183 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Spli%C4%87ani+luduju+za+arapskim+jezikom&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-luduju-za-arapskim-jezikom-456730 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fsplit%2Fsplicani-luduju-za-arapskim-jezikom-456730 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ZNANJE JE MOĆ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
SplitZNANJE JE MOĆ

Splićani luduju za arapskim jezikom

6. prosinca 2016. - 00:31
radionica_arapski1-021216

Kada su prije nekoliko tjedana iz splitske Info zone najavili besplatan tečaj osnova arapskog jezika u svojim prostorijama na Šperunu, nisu ni slutili da će se grupa od desetak polaznika popuniti u manje od sat vremena.

Zanimanje za ovaj prilično egzotični jezik bilo je toliko da su upiti za grupu neprestano stizali iako je tečaj najavljen za jutarnje, inače nepopularne termine.

Iznenadilo je to i predavačicu Antoniu de Castro Buricu, novopečenu magistricu poredbene lingvistike i portugalskog jezika koja je boravila u Egiptu skoro dvije godine i naravno, naučila puno više od jezika. Sada se vratila u domovinu s vrlo ambicioznim planom: približiti ovaj još uvijek egzotičan jezik svim znatiželjnima, u nadi da će i njima znatiželja prerasti u nešto više.

- Tijekom četiri tj...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. svibanj 2024 02:06