StoryEditorOCM
SplitBUKA, URINIRANJE...

Predsjednica splitskog kotara traži hitno djelovanje: ‘Stanari su na rubu živaca, mi ne zaslužujemo ovakvu stihiju ‘

Piše Božidar Lončar
10. kolovoza 2023. - 14:29

U Banovini je u tijeku tematska sjednica Gradskog vijeća o turizmu o Splitu, a jedna od izlagačica bila je i Lara Arapović, predsjednica kotara Grad. Probleme s kojima se suočavaju stanovnici dočarala je fotografijama iz centra grada.

- Buka, uriniranje, povraćanje, tučnjave su naši najveći problemi koji proizlaze iz pub crawla u zoni A gdje smo detektirali najveći broj prekršaja javnog reda i mira i ovih nemilih scena. Onda smeće na ulicama zbog nedostatka kanti koje se miču s javnih površina zbog štekata.

Dalje, imamo pješačke i prometne gužve od gostiju s kruzera pa onda i problem vozila u pješačkoj zoni i manjak parkinga. Problem su i štetne emisije iz ventilacija objekata u njihove stanove kao i smeće koje im se odlaže ispred vrata. Preopterećenost prostora je još jedan od problema i manifestacije bi trebalo pomaknuti malo van grada - navela je predsjednica kotara Grad.

Istaknula je da je vrijeme da se nešto promijeni pod hitno.

- Ako želimo zadržati život u staroj gradskoj jezgri ne možemo ovo više prepuštati stihiji, to smo čuli i od stručnjaka danas. Mi smo postali negativan primjer drugim gradovima jer su svi počeli govoriti nemojmo biti kao Split. Mi to ne zaslužujemo - kazala je Arapović.

image

Problemi stanara centra grada

TV Jadran/Youtube/Screenshot

Predložila je i neka rješenja. 

- Prvo je skraćivanje radnog vremena svim poslovnim subjektima u staroj gradskoj jezgri do ponoći. Kako sam saznala, u novoj odluci bi ugostiteljski objekti trebali raditi do ponoći, a ne do dva kao do sada, što pozdravljamo.

Drugo je ograničavanje prodaje alkohola iza 22 sata na trafikama i drago mi je da je to spomenuo načelnik policije jer su prekršaji protiv javnog reda i mira učestalijih, ružna je slika grada, ali je i riječ o nelojalnoj konkurenciji kafićima i restoranima. 

Iz stare gradske jezgre definitivno treba maknuti pub crawl djelatnost. Pub crawl nam je nešto nametnuto i tome nije mjesto u staroj gradskoj jezgri jer ona mora biti reprezentativna.

Trebalo bi napraviti plan oko gostiju s kruzera zbog preopterećenosti infrastrukture i pokušati disperzirati veću skupinu kako ne bi bili svi u isto vrijeme na jednom mjestu. 

Također, treba napraviti plan održavanja manifestacija i osmisliti bolji i učinkovitiji način odvoza i prikupljanja otpada u staroj gradskoj jezgri. Grad s "Čistoćom" treba napraviti operativni plan jer ovo sada kako se radi je stvarno loše - za kraj je poručila predsjednica kotara Grad i istaknula da su stanari na rubu živaca. 

- Mislim da ne zaslužuju da se protjera ovo malo stanara šta je ostalo. Rekao je i stručnjak, ne želimo imati kulisu za turiste. Moramo zadržati grad, a grad su stanovnici - kazala je Arapović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. lipanj 2024 05:37