StoryEditorOCM
Split25. dani kbf-a

Nadbiskup Križić: ‘Ako nema jedinstva između znanosti i svetosti tada je poslanje budućih teologa i svećenika promašeno‘

Piše Ivan Ugrin
17. svibnja 2024. - 12:41

Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu svečano je proslavio svoj dan i 25. obljetnicu pripadanja splitskoj sveučilišnoj zajednici. Program jubilarne proslave odvio se u sklopu "Dana KBF-a“ koji su se održavali od 13. do 17. svibnja.

image

Nadbiskup Križić s upravom KBF-a i nagrađenim studentima

Smn/

Svečanost je započela euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Nadbiskupskoga sjemeništa u Splitu, predvodio Veliki kancelar KBF-a splitsko-makarski nadbiskup Zdenko Križić. U koncelebraciji su, među inim, bili šibenski biskup Tomislav Rogić, zadarski nadbiskup u miru Želimir Puljić, šibenski biskup u miru Ante Ivas, dekan KBF-a fra Šimun Bilokapić, don Marko Trogrlić, mons. Franjo-Frankopan Velić, prodekani don Ivan Bodrožić i fra Ante Akrap te profesori svećenici.

Molitva za jedinstvo

Čestitajući svim djelatnicima i studentima dan Fakulteta te pozdravivši sve nazočne goste, mons. Zdenko Križić je u prigodnoj homiliji govorio o opasnostima podjela i otajstvu Kristova jedinstva i zajedništva. Podijeljenost vodi samouništenju i važno je da to shvati svaka institucija, napose Crkva i cijeli narod, istaknuo je na nadbiskup.

image

S misnoga slavlja u kapeli Nadbiskupskog sjemeništa

Smn/

Nadovezujući se na evanđeoski odlomak iz Isusove Velikosvećeničke molitve mons. Križić je kazao da je glavni sadržaj te molitve jedinstvo i zajedništvo Isusovih učenika i Crkve. "Čini se da je to Isusu najvažnije. U tome vidi i najveće prijetnje za budućnost Crkve", istaknuo je nadbiskup.

image

Tijekom mise pjevali su dijecezanski i franjevački bogoslovi

Smn/

Tijekom mise pjevanje je predvodio Zbor dijecezanskih i franjevačkih bogoslova pod vodstvom sestre Lidije B. Matijević.

Po završetku euharistijskoga slavlja uslijedio je svečani akademski čin u velikoj dvorani Nadbiskupskog sjemeništa. Nakon što je dekan Šimun Bilokapić svim nazočnima zaželio dobrodošlicu, pozdravni govor izrekao je i Veliki kancelar mons. Zdenko Križić. "Ako nema jedinstva između znanosti i svetosti tada je naše poslanje promašeno", istaknuo je nadbiskup. Također, zahvalio je svim profesorima na uloženom trudu u odgoju budućih teologa i svećenika. Napomenuo je kako moraju znati da ne izgrađuju studente samo lijepim predavanjima već prvotno primjerom vlastita života. 

image

Uzvanici na akademiji u dvorani Sjemeništa

Smn/

Zatim je dekan Bilokapić iznio izvješće o radu Fakulteta u proteklu godinu dana. Na Fakultetu je u tri studijska programa – Integrirani filozofsko-teološki, Preddiplomski teološko-katehetski, Diplomski teološko-katehetski studij – u ovoj akademskoj godini upisano 116 redovitih studenata. Na dva poslijediplomska studijska programa upisan je 21 student. Nakon izvješća, diplome i svjedodžbe dobilo je 27 studenata te su time postali prvostupnici katehetike, magistri katehetike i magistri teologije.

Prigodom Dana Fakulteta dodjeljena su priznanja, nagrade i zahvalnice studentima, nastavnom i nenastavnom osoblju. Prva nagrada dodijelila se studentici Emanueli Matijaca koja je odslušala program prve godine studija i položila sve ispite s prosječnom ocjenom izvrstan, 4,90. Drugu nagradu je dobila studentica Lucija Čorić koja je odslušala cjeloviti program treće godine i položila sve ispite s prosječnom ocjenom izvrstan 4,65. Treću nagradu dobio je student Stipe Mlikotić koji je odslušao cjeloviti program prve godine s prosječnom ocjenom izvrstan 4,63.

image

Budući katehete i teolozi uoči promocije

Smn/

Najbolja diplomantica na Diplomskom teološko-katehetskom studiju je Antonija Katić koja je završila studij s ukupnom ocjenom 4,62. Zlata Katarina Šućur je najbolja diplomantica koja je završila Filozofsko-teološki studiju s ukupnom ocjenom vrlo dobar 4,39. Nagradu za najbolji seminarski rad za proteklu godinu dobio je student Tino Radaš koji je napisao rad pod nazivom "Literatura o kumranskim spisima na hrvatskom jeziku do 1997. godine" pod vodstvom izv. prof. dr. sc. fra Domagoja Runje.

Zahvalio don Tonči

Završetkom protekle akademske godine 2022./23. u mirovinu je otišao dr. sc. fra Ante Vučković koje mu se udijelila povelja zahvalnosti za trud koji je uložio u život akademske zajednice. U ime diplomanata i nagrađenih studenata riječi zahvale izrekao je mag. theol. Tonči Prugo.

image

Svećenici profesori u koncelebraciji

Smn/

Akademski čin uzveličao je pjevački zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije "Sveti Anastazije" pod ravnanjem Marka Vrkića, a voditeljica programa bila je Iva Jakelić, studentica druge godine teologije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
31. svibanj 2024 17:21