StoryEditorOCM
ŽupanijaPo glavi stanovnika

Šibensko-kninska županija vodeća u izdvajanju za zaštitu okoliša

Piše Šibenski.hr
10. svibnja 2024. - 09:41

Šibensko-kninska županija izdvojila je po stanovniku 144,59 kuna (20 eura) za zaštitu okoliša u 2022. godini, odnosno iz proračuna 1,43 posto, što ju je svrstalo na vodeću poziciju među županijama, pokazala je naša nedavna analiza, napravljena iz podataka o izvršenju proračuna, za što je zadnje dostupna 2022. godina, piše portal Župan.hr.

- Šibensko-kninska županija, na čelu sa županom dr. sc. Markom Jelićem, nastavlja sustavno voditi brigu o zaštiti okoliša i održivom razvoju, a sudjelovanjem u nekolicini europskih projekata i vlastitim ulaganjima, aktivno pruža potporu i podršku inicijativama koje za cilj imaju očuvanje okoliša, posebice u kontekstu obnovljivih izvora energije i očuvanja bioraznolikosti - poručuju iz Županije.

Kao primjer dobre prakse, izdvajaju projekt izgradnje pet fotonaponskih elektrana pod nazivom „Šibensko-kninska organizacija za lokalne izvore čiste energije – ŠKOLICE“, koji je u provedbi od svibnja 2022. godine, a završava krajem ovog mjeseca. U sklopu projekta, postavljeno je pet fotonaponskih elektrana, ukupne snage 324,86 kW, na krovove četiriju škola – Tehničke škola Šibenik, OŠ Domovinske zahvalnosti Knin, OŠ Dr. Franje Tuđmana Knin te SŠ Lovre Montija Knin te jednog doma za starije i nemoćne – Cvjetni dom Šibenik. Projekt ŠKOLICE, ukupne vrijednosti 291.988 eura, većim se dijelom financira iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora, a 15% izdataka pokriva Šibensko-kninska županija.

Uzevši u obzir značajan porast cijena električne energije na tržištu, ovim projektom žele se ostvariti velike financijske uštede, ali i dati svoj doprinos postizanju ciljeva zelene tranzicije.

Za projekt neintegrirane fotonaponske elektrane na saniranom odlagalištu otpada u Općini Kistanje, kojeg većim dijelom sufinancira Županija (85%), već je izrađena projekta dokumentacija. Projekt je to kojim bi se saniranom odlagalištu otpada dala nova korisna namjena, a proizvedena struja koristila za javnu rasvjeta.

Uz navedene primjere dobre prakse, naglašavaju da Županija potiče korištenje obnovljivih izvora energije, pa su stoga u trenutno aktualnom Prostornom planu Šibensko-kninske županije označena veća polja za instaliranje solarnih-fotonaponskih elektrana na području Općine Promina i Grada Drniša.

– Kroz aktualne Izmjene i dopune Prostornog plana Šibensko-kninske županije, čiji je postupak u tijeku, bit će omogućen smještaj solarnih elektrana na tri lokacije već izgrađenih vjetroelektrana te na neaktivnim eksploatacijskim poljima čvrste mineralne sirovine, što predstavlja jedan drugačiji smjer planiranja i korištenja „potrošenih“ prostora – kazala je službenica ovlaštena za privremeno obavljanje poslova pročelnika Upravnog odjela za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove, Sanja Slavica Matešić.

 

23. svibanj 2024 13:31