StoryEditorOCM
Županija27. obljetnica

Ove godine Vodice su grad domaćin obilježavanja Spomendana Rujanskog rata

Piše Šibenski.hr
7. rujna 2018. - 18:56

Program obilježavanja 27. obljetnice Spomedana Rujanskog rata u Šibensko-kninskoj županiji predstavili su danas na konferenciji za novinare zamjenik župana Nikola Blažević, savjetnik za društvene djelatnosti Grada Vodica Luka Lipić i predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Šibensko-kninska županija Spomendan Rujanskog rata obilježava zajedno s udrugama branitelja iz Domovinskog rata te gradovima Šibenikom, Vodicama, Skradinom i Drnišom te općinama Unešić i Rogoznica.

- Ratni rujanski podvig bio je prekretnica ne samo za Šibenik, već i za čitavu Republiku Hrvatsku. U Šibeniku, na šibenskom mostu, propao je plan o velikoj Srbiji, a Domovinski rat dobio je novi vojni i moralni uzlet. Upravo u spomen na te dane, svake godine u rujnu prigodnim događanjima u našoj županiji želimo sačuvati od zaborava te dane ponosa i slave, ali i ispričati slavnu povijest stvaranja i obrane Republike Hrvatske generacijama rođenima nakon Domovinskog rata - kazao je tom prilikom zamjenik župana Nikola Blažević.

Kao i prethodnih godina, obilježavanje slavne bitke u Domovinskom ratu počinje komemoracijom kod Spomen križa na Velikoj Glavi i to drugu nedjelju u mjesecu rujnu, kako stoji u Statutu Grada Skradina, a ove godine je to 9. rujna.

U organizacije Udruge Ruža hrvatska Žirje, održat će se manifestacija "Žirjanski dani ponosa i slave" koja traje od 14. do 16. rujna, a u sklopu koje će se u petak, 14. rujna, u Katoličkoj osnovnoj školi održati javna tribina "Žirje...Šibenik...Ruža hrvatska...2018.", s početkom u 18 sati.

Središnji dio programa održat će se 16. rujna u Vodicama rekreativnom biciklističkom vožnjom "Srcem protiv čelika" koja počinje u 16 sati, te potom i mimohodom branitelja od stare škole do Trga hrvatskih mučenika. Program se nastavlja komemoracijom i polaganjem vijenaca kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu. U 20 sati bit će prikazan film Šime Strikomana "Vodice, Šibenik 91/92", nakon kojega slijedi prigodni kulturno-zabavni program uz nastup klapa Bunari, Oršulice i Bonaca.

U ponedjeljak, 17. rujna, bit će položeni vijenci na šibenskom mostu kod kapelice Marinku Kardumu. U katedrali sv. Jakova šibenski biskup msgr. Tomislav Rogić u 11 sati će predvoditi svetu misu zadušnicu za poginule hrvatske branitelje.

U okviru obilježavanja 27. obljetnice Spomendana Rujanskog rata, u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" u srijedu, 19. rujna, u 18 sati održat će se tribina "Ratni put 113. šibenske brigade" koju organizira Aktiv nastavnika povijesti šibenske Gimnazije Antuna Vrančića.

Program završava komemoracijom kod Spomen obilježja smrtno stradalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u petak, 21. rujna, a istog dana položit će se vijenci duž crte bojišnice - u Unešiću, Pakovom selu i Dragišićima.

Dosadašnjih je godina središnja proslava svake godine organizirana u drugom gradu. Međutim, na pripremnom sastanku za obilježavanje ove obljetnice dogovoreno je da će se od sljedeće, 2019. godine, središnja proslava svake godine održavati u Šibeniku, sjedištu Šibensko-kninske županije.

02. lipanj 2024 12:42