StoryEditorOCM
ŽupanijaTisno, Tribunj i Murter pomažu školarcima

Oni mogu bezbrižno čekati početak nove školske godine: Dico, mi ćemo vam platiti radne bilježnice...

25. srpnja 2019. - 11:44

Osnovnoškolci i njihovi roditelji iz Tisna mogu bezbrižno čekati početak nove školske godine. Država će im platiti udžbenike, a Općina Tisno sve potrebne radne bilježnice, listiće i ostale obrazovne materijale bez kojih ni školski paketi ne bi bili kompletni. Ta otočna općina već je godinama svim svojim školarcima osiguravala besplatne udžbenike, i u tome je prednjačila u cijeloj županiji, a kako je ove godine taj teret preuzela država, u Općini nisu dvojili. Odlučeno je da će troškovi radnih bilježnica, listića, zbirki i mapa, u cijelosti biti pokriveni iz općinskog proračuna, kaže tišnjanski načelnik Ivan Klarin.

 

 

– Našu školu pohađa oko 300 učenika. Do sada smo svima osiguravali besplatne udžbenike za što smo iz proračuna izdvajali oko 300 tisuća kuna, a sada će taj iznos biti gotovo upola manji. Stoga smo donijeli odluku da ćemo financirati 100 posto kupnju školskog radnog materijala, također, za sve učenike. Model je isti kao i prijašnjih godina. Roditelji s računom za kupljeni školski materijal trebaju doći u Općinu i mi ćemo im refundirati troškove. To je do sada dobro funkcioniralo i nije bilo pritužbi, a osim za učenike iz Tisna, odnosi se to i na djecu iz Jezera i Betine koji pohađaju područne škole koje pripadaju tišnjanskoj OŠ Vjekoslava Kaleba – kazao je Klarin.

Tenisice, torba...

I njegov kolega, načelnik susjedne općine Murter-Kornati Toni Turčinov vjeruje kako će i mali Murterani biti zadovoljni. Lani je općina sufinancirala nabavu udžbenika, a ove godine roditelji će moći računati na 600 općinskih kuna pomoći za opremanje djece za školu.

– Naravno da ćemo pomoći svojim osnovnoškolcima. U OŠ Murterski škoji ide oko 220 učenika, a početak nastave uvijek iziskuje i visoke troškove. Mi smo odlučili roditeljima pomoći sa 600 kuna, ali nismo odredili što će kupiti za taj iznos: ne moraju to biti samo radne bilježnice i zbirke. Priznajemo i troškove za kupnju torbe, tenisica ili obuće i svega onoga što je potrebno za novu školsku godinu. Sve to košta, pa vjerujemo da će roditeljima ova pomoć dobro doći, a mi ćemo im na temelju računa refundirati trošak – objašnjava Turčinov i dodaje kako se ne boji da će netko zloupotrijebiti tu pomoć, pa, primjerice, djetetu kupiti PlayStation i slično.

 

 

Uostalom, ističe Turčinov, Murter-Kornati je malo mjesto i svi se poznaju, pa se nitko ne bi tako "grebao" i svoj ugled doveo u pitanje. Turčinov ističe i da na dodatnu pomoć mogu računati prvašići.

Čeka vas kod 'Mike'

– Osim ovih 600 kuna, za učenike prvih razreda osiguravamo još 200 kuna za kupnju likovne kutije s potrebnim priborom za likovni odgoj – pohvalio se Turčinov, koji je ovih dana pozornost hrvatske javnosti privukao akcijom podjele kroasana, kako bi ukazao na neprihvatljivu trgovačku praksu i skok cijena osnovnih namirnica u turističkoj sezoni, od čega je kontinentalni dio Hrvatske pošteđen.

 

 

I Tribunj, jedna od najmlađih općina u Hrvatskoj, slijedi primjer svojih zapadnih susjeda. Za razliku od Grada Šibenika, koji ni ove godine nije pronašao način i mogućnost da pomogne svojoj djeci, u Tribunju itekako misle na obitelji. Lani su prvi put s 50 posto sufinancirali nabavu udžbenika, a sada će u cijelosti podmiriti troškove kupnje radnih bilježnica, listića, mapa i sl. – ističe načelnik Tribunja Marko Grubelić.

– U Tribunju ima oko 110 osnovnoškolaca. U samom mjestu imamo školu od 1. do 4. razreda, a od 5. do 8. razreda idu u Vodice. Najveći dio roditelja, njih 96, već je naručilo školski materijal i to će ih, zajedno s udžbenicima, čekati u vodičkoj papirnici Miko. Tako je bilo i lani kada smo sufinancirali nabavu udžbenika i sve je bilo dobro organizirano – kazao je Grubelić.

30. travanj 2024 20:00