StoryEditorOCM
Šibeniknaplatili premalo

Šibenik jeftino iznajmio atraktivne lokacije za snimanje popularnog serijala video igara; Utržili samo 1500 eura

Piše Toni Veljača
16. ožujka 2023. - 12:55
Šibenik utržio samo 1500 eura za dva dana snimanje popularnog serijala video igara  Nikša Stipaničev/Cropix

Proteklog tjedna ispred šibenske katedrale, na Trgu Republike Hrvatske, održalo se dvodnevno snimanje popularnog serijala video igara “Final fantasy” – ukupno je to 16. nastavak ove video-igre koja bi svjetlo dana trebala ugledati sredinom lipnja ove godine.

Iako je bilo za očekivati da će zakup javnog, izuzetno atraktivnog prostora u staroj gradskoj jezgri napuniti gradsku blagajnu – ubrzo se otkrilo kako se to i nije ostvarilo – eventualno ako 1500 eura – koliko se “slilo” u gradski proračun smatrate iznosom koji je primjeren za najam trga na kojem se nalazi katedrala uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

Naime, za dva dana snimanja, Grad je utržio svega 1500 eura, odnosno 750 eura po danu snimanja – dojma smo premalo – a tog mišljenja je i Branko Kronja (NLSP) koji je pitane cijena najma javnog prostora otvorio i na aktualnom satu Gradskog vijeća. Treba li mijenjati pravilnik i ugledati se na Dubrovnik koji takva i slična snimanja masno naplaćuje, odgovor je dao dogradonačelnik Šibenika, Danijel Mileta.

- Nemamo na području Grada puno ovakvih i sličnih snimanja i uvijek nam je drago kada ovako velike produkcije dođu jer između ostaloga postave Šibenik u poziciju da se može prezentirati široj javnosti – to je onda obostrana korist. Nama je teško pronaći nekakvu fiksnu tarifu – strane produkcije imaju više novca, domaće manje – pa je nezahvalno zadovoljiti obje strane, ono što mogu reći da promišljamo o cijenama unutar pravilnika – zaključio je Mileta.

 

 

 

05. lipanj 2024 09:23