StoryEditorOCM
Šibeniknepravda

Glazbena škola ove godine odgojila rekordan broj državnih prvaka: ‘Žalosno je da trud te djece ničim nije nagrađen‘

Piše Šibenski.hr
7. srpnja 2022. - 10:40
Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica glazbene škole Ivana Lukačića, i Katarin Žaja, državna prvakinja u sviranju flauteCropix, Screenshot/HRT

Čak četiri prvaka države tijekom nedavno završene školske godine novi je rekord učenika šibenske glazbene škole "Ivana Lukačića". Iako su u takav uspjeh uloženi dugogodišnji rad i trud, daroviti i uspješni mladi glazbenici već godinama ne dobivaju dodatne bodove za upis u srednju školu, poput primjerice osvajača medalja na državnim školskim sportskim natjecanjima.

Iako je temelj ukidanja bodova za učenike umjetničkih škola presuda Ustavnog suda, njihovi profesori i roditelji tvrde kako su djeca nepravedno zakinuta.

HRT je tako napravio priču s Katarinom Žajom, državnom prvakinjom u sviranju flaute.

- Od malih nogu se navikavao na to da radi svaki dan. Glazba je kao i sport, nešto što moraš svaki dan vježbati - kaže za HRT njena mama Eva Žaja.

Na svakodnevnoj joj je ruti i glazbena škola. I tako već devet godina, od Katarininih 6.

- Ujutro sam u jednoj školi, popodne u drugoj. I naravno, još dodatno vježbanje flaute. Dajle dnevno pet-šest sati posvetim glazbi – priča vrijedna Katarina

Nažalost, mladi glazbenici već godinama za svoj trud ne dobivaju dodatne bodove pri upisu u srednje škole.

- Naprosto nas smeta to što taj jedan dodatni trud djece - ogroman, golem: vremenski, financijski, društveni, odricanja, da se to naprosto ne vrednuje – kaže Ruža Raguž Cukrov, ravnateljica Glazbene škole Ivana Lukačića.

 Zoran Smolić, ravnatelj šibenske Gimnazije, koju pohađaju i glazbenici i sportaši, misli da je ipak riječ o nepravdi.

- Jer ako se može za sport dodjeljivati dodatni bodovi, onda bi bilo sasvim normalno da se dodjeljuju bodovi za uspjehe koji se postignu i u baletu i u glazbi. Ne bi trebalo biti neravnopravnosti – smatra ravnatelj Smolić.

Dodatni bodovi, ističe on, dosad im nisu ni trebali. Riječ je redom o odličnim učenicima, no taj potez donio im je osjećaj nepravde i već godinama gorak okus, piše HRT.

02. lipanj 2024 20:39