StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPraznici po planu

Unatoč pogoršanju epidemiološke situacije neće doći do produljenja proljetnih školskih praznika

Piše Marijana Cvrtila
19. ožujka 2021. - 09:20

Unatoč pogoršanju epidemiološke situacije, po svemu sudeći neće doći do produljenja proljetnih školskih praznika.

Tome nisu skloni ni u Ministarstvu znanosti i obrazovanja (MZO), ali ni u Hrvatskoj zajednici županija. Učenici će tako na proljetne praznike, kako je i predviđeno, od Velikog petka 2. travnja do zaključno 9. travnja, s time da se na nastavu vraćaju u ponedjeljak 12. travnja.

Ovih su se dana, naime, pojavile špekulacije kako bi se u cilju suzbijanja epidemije, po uzoru na zimske praznike, mogli produžiti i proljetni praznici, odnosno da bi se učenike u vrijeme Uskrsa moglo još neko vrijeme poštedjeti nastave i više nego što je predviđeno terminom proljetnih praznika. Međutim, iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) ministra Radovana Fuchsa takvu mogućnost odlučno odbijaju te poručuju kako sve ostaje kao i dosad.

Ukratko, da se uskrsni praznici održavaju u terminu i duljini kako je predviđeno kalendarom, a o modelima nastave, ovisno o epidemiološkoj situaciji, odlučuje se na lokalnoj razini, to jest u dogovoru osnivača, lokalnih stožera civilne zaštite te epidemiologa.

- Treba podsjetiti da zimski praznici nisu, formalno, bili produženi, nego su umjesto u predviđena dva dijela održani odjednom, i to u trajanju od tri tjedna. Da bismo promijenili termin proljetnih praznika, takvu odluku trebalo bi donijeti na nacionalnoj razini, što zahtijeva izmjenu odluke o početku i završetku nastavne godine i trajanju odmora učenika, a to u ovom trenutku smatramo nepotrebnim. Ako se situacija u nekoj sredini pogorša, uvijek ostaje mogućnost prelaska na C model, odnosno provedba nastave na daljinu – odgovaraju iz MZO-a.

Da su na sličnom tragu razmišljanja u većini županija, potvrđuje i Goran Pauk, šibensko-kninski župan i aktualni predsjednik Hrvatske zajednice županija.

- Prolongiranje proljetnih praznika zbog situacije s koronom ne dolazi u obzir. Ovo je ionako dovoljno tegobna školska godina da bismo je produžavali dublje u ljeto, osobito u našim južnim županijama. Nastavljamo uhodanim modelima.
Sagledavat će se situacija na svakom području zasebno, ako je negdje situacija gora, uvijek ostaje mogućnost prelaska na online nastavu – decidirano ističe župan Pauk.

U ovom trenutku, osim Dubrovačko-neretvanske županije koja već provodi online nastavu, zbog lošije epidemiološke situacije prelazak na C/online model od 22. ožujka najavile su Primorsko-goranska i Istarska županija, gdje u nastavi uživo ostaju samo osnovci od 1. do 4. razreda te maturanti.

U školama u cijeloj Hrvatskoj posljednjih dana lagano raste broj učenika pozitivnih na COVID-19. Trenutačno ih je 794 ili 0,17 posto, a najviše u Primorsko-goranskoj županiji, ukupno 188 ili 0,66 posto učenika u toj županiji.
 

23. svibanj 2024 12:11