StoryEditorOCM
Hrvatska i svijet‘Irina Vu‘ čudovište je iz ružnoga sna za hrvatsku politiku

Je li i koga Rus Usmanov podmazao?

Piše Branimir Periša
16. siječnja 2023. - 19:36

"Nestanak" "Irine VU" iz betinskog škvera na Murteru gdje je luksuzno plovilo zadržano prošlog proljeća, a na suhom doku ga je zapečatila Lučka kapetanija Šibenik najprije je skandalozan događaj za državnu sigurnost i rad barem nominalno povezanih državnih služba, a tek onda je "čudan".

Kako god da se okrene, "Irina VU" čudovište je iz ružnoga sna za hrvatsku politiku budući da građane nitko ne može razuvjeriti u to "da je Rus Usmanov obilno podmazao gdje god je stigao ne bi li oslobodio svoju imovinu" i ne manje važno, pljuska je vjerodostojnost zemlje kao ozbiljnog vanjskopolitičkog partnera budući da su blokadu imovine ruskih oligarha zbog agresije njihove zemlje na Ukrajinu potakle i zajedno provode EU, SAD i Velika Britanija, a potpisnik je i Plenkovićeva Vlada.

Satelitski praćena

No, teško je od ministra Olega Butkovića očekivati da se tek tako pospe pepelom po glavi, barem ne u prvoj fazi istrage koja, navodno započinje tek nakon što su mediji prošlog vikenda otvorili tu neugodnu temu, pa su sada svi u čudu. Ako odgovara istini da je informator od kojeg je krenula prva vijest u petak osoba iz sustava državne uprave, tada je opravdano zaključiti da za "čudan događaj" svi nadležni znaju već neko vrijeme, zaludu moleći Boga da ne procuri u javnost. Zaklela se zemlja raju...

Pod istragom je dakako, i prva karika u lancu, a to je Lučka kapetanija Šibenik na čelu s kapetanom Robertom Baljkasom. Butković je doduše, podvukao da zasad nikoga ne može optužiti, budući da nedostaje relevantnih informacija. Neslužbeno doznajemo da iz krugova Pomorske policije u Dubrovniku, koja je, zajedno s Carinom "Irini VU" dopustila isplovljenje iz hrvatskih voda, tvrde da je blokirana jahta imala urednu dozvolu za plovidbu koju je izdala Lučka kapetanija u Šibeniku.

Zamolili smo kapetana Baljkasa da se o tome očituje, no odbio je s riječima da za to nema ovlasti.

- Ne smijem davati nikakve informacije o tom slučaju, niti ga smijem komentirati. To je predmet državne razine te je izvan mojih ingerencija. Za sva slična pitanja trebate se isključivo obratiti ministarstvu - kratko je kazao Baljkas.

Kontaktirali smo zatim naš izvor iz lokalnog sustava pomorskih vlasti, osobu upućenu u proceduru povezanu s "Irinom VU" koja nam je pod uvjetom anonimnosti i jučer dala neslužbenu informaciju:

- Lučka kapetanija sigurno nije dala dozvolu za isplovljenje, budući da nije bila obaviještena da je "Irina VU" spuštena u more. Sasvim sigurno, Kapetanija joj u tom slučaju ne bi napisala dozvolu za plovidbu, nego bi jahtu opet zapečatila na operativnom doku betinskog škvera, prema protokolu, za blokirana plovila - kazao je naš izvor. I ponovio ono što nam je kazao jučer, vrlo slično izjavi Frane Matušića, državnog tajnika u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova: sve da je i napravljen propust na prvom koraku, u Betini, "Irina VU" satelitski je praćeno plovilo, a uspjela je "regularno" preploviti pola Jadrana i napustiti hrvatske teritorijalne vode... •Branimir Periša

01. lipanj 2024 15:01