StoryEditorOCM
Crna kronikateške posljedice

U nogometu vlada epidemija ovisnosti o ovom lijeku: ‘Kao šest doza heroina dnevno je, trebao me ubiti‘

Piše SPORT SD
27. studenog 2023. - 20:45

Nogometom se zadnjih godina širi lijek protiv bolova kojeg koristi sve više i više nogometaša, Tramadol. Tramadol je snažan lijek koji se izdaje samo na recept i izaziva snažnu ovisnost koja je čak uspoređivana s heroinom.

Početkom mjeseca, svi nogometaši koji igraju u Engleskoj i Walesu su dobili mail od Udruge profesionalnih nogometaša u kojoj se navode rizici ovog lijeka protiv bolova.

Nogometaši često pate od ozlijeda zadobivenih na utakmicama i treninzima, sve veći broj utakmica zadnjih godina sigurno nije pomogao situaciji. Kako bi se nosili s bolovima sve više se okreću lijekovima protiv bolova, bez da razmišljaju o rizicima i posljedicama.

Britansku i svjetsku javnost je šokirala nedavna ispovijest bivšeg Liverpoolovog vratara Chrisa Kirklanda, koji se dugi niz godina mučio s ovisnošću o tramadolu.

- Kada sam otišao na odvikavanje, saznao sam da uzimam ekvivalent šest doza heroina dnevno. To je zla droga, skoro me je ubila, trebala me je ubiti. U početku imate dobar osjećaj. Koristio sam ga protiv bolova, ali i za anksioznost. Poslije tri mjeseca znao sam da sam u nevolji, psihički me totalno poremetilo. Za vrijeme priprema u Portugalu 2016. godine, stajao sam na krovu i razmišljao o samoubojstvu. Htio sam skočiti, ali sam osjetio kako me moja supruga i kći vuku nazad.

Svjetska anti-dopinška agencija (WADA) će od nove godine dodati tramadol na listu zabranjenih supstanci, ako se nekome otkrije supstanca, dobit će dugu zabranu igranja nogometa.

- Drago mi je da se ova zabrana događa jer je to opasna, opasna droga. Ali nećete je iskorijeniti i netko će pasti na testu, to je neizbježno. Previše igrača koristi ovaj analgetik. Bit će izuzetno teško za mnoge igrače jer će biti mnogo onih koji se oslanjaju na njega, zaključio je Kirkland.

26. travanj 2024 11:00