StoryEditorOCM
Promo arhivCrossover nove generacije

Kia Stonic mali je SUV velikih apetita i europskog pedigrea

Piše PR
20. listopada 2017. - 11:57
04image-gallery1

STONIC. Ime je to novog mini crossover SUV-a koji stiže iz južnokorejske Kije, a koji već na prvi pogled ne možemo povezati s ostalim Kijinim terencima - Sorentom i Sportageom. Stonic je manji i okretniji od svoje jednako kvalitetne 'velike braće', a krase ga i tehnološki noviteti zbog kojih je teško ne prilijepiti mu nadimak 'revolucija u malom'.

Ono što odmah treba naglasiti je Stonicov europski pedigre, odnosno činjenica da je u njemu kombinirano južnokorejsko znanje i kvaliteta s nenadmašnim europskim dizajnom. Stonic je isto tako kombinacija druge dvije krajnosti. Zbog svoje dvobojne karoserije (20 dvobojnih kombinacija karoserije pored pet jedinstvenih boja krova i četiri boje interijera) i tehnoloških noviteta automobil je to za mlade ljude, no putnički prostor koji nudi i zapremina prtljažnika kao da viču "obiteljski sam automobil".

Naime, iako je Stonic dug samo 414 cm, a visok 152 cm te je građen na platformi Kije Rio, ovaj SUV nudi dovoljno prostora za noge i glave vozača, odnosno putnika te prtljažnik osnovnog obujma od 352 litre, a kako se stražnji nasloni mogu preklopiti ukupni prtljažni prostor može iznositi čak 1155 litara. Uz to, automobil je udoban te prati sva pravila ergonomije iznutra, a izvana ga krasi prepoznatljiva Kijina maska 'tigrov nos', privlačna prednja svjetla, prednji i stražnji štitnici 'stvoreni' za off-road vožnju te krov u targa stilu na kojemu se nalaze zanimljivi uzdužni nosači.

Standardna oprema ovog automobila je i infotainment sustav s ekranom osjetljivim na dodir koji dolazi uz Apple CarPlay i Android Auto, dok bogatije opremljeni modeli dolaze uz 7-inčni središnji ekran. Tehnološki noviteti su i sustav autonomnog kočenja s prepoznavanjem pješaka, sustav elektroničke kontrole stabilnosti (ESC) i sustav upravljanja stabilnošću vozila (VSM), upozoravanje vozača na promet u mrtvom kutu i štošta drugo. Ako je Južna Koreja po ičemu poznata to je napredna tehnologija, a Kia Stonic uzima sve najbolje iz tog svijeta.

Ispod haube Stonica nalazi se široka paleta benzinskih i dizel motora.

Uvod u ponudu čini 4-cilindarski atmosferski benzinac 1.25 MPI s 84 KS.

Slijedi ga također atmosferski 1.4 MPI sa 100 KS dok je na vrhu ponude benzinaca unaprijeđeni 3-cilindarski 1.0 T-GDI turbobenzinac snage 120 KS koji mu osigurava sjajne performanse uz deklariranu prosječnu potrošnju od samo 5,0 l/100 km.

Dizelsku ponudu predstavlja 1.6-litreni CRDi turbodizelaš sa 110 KS.

Mjenjač će biti 5-stupanjski ili 6-stupanjski ručni, dok će se sljedeće godine moći doplatiti za 7-stupanjski automatski mjenjač kod najsnažnijeg benzinca. Pogon je isključivo prednji na svim verzijama.

Kijina revolucija u malom, dosad neviđeni crossover na našim cestama u prodaju kreće 25. listopada s očekivanom početnom cijenom od samo 112.990 kuna! Nade Južnokorejaca su velike pa tako za Stonica očekuju da će nadmašiti i njihov ranije spomenuti Sportage koji je u Europi do sada prodan u više od 200.000 primjeraka. Vjerujemo da će u tome i uspjeti jer ne treba zaboraviti kako i uz Stonic dolazi Kijin najjači adut - svima dobro poznato sedmogodišnje jamstvo koje do sada nikoga nije ostavilo nezadovoljnim.

Novi crossover čeka na vas u salonu Prizmić u Osječkoj 11. - Kijinog zastupnika za Dalmaciju. http://prizmic.hr/kia-stonic/

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 17:53